Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

NABU nemohlo ovplyvniť voľby v USA: Obvinenia sú len politická hra, tvrdí Sytnyk

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

KYJEV - Národný protikorupčný úrad Ukrajiny (NABU) nemohol nijako ovplyvniť americké prezidentské voľby v roku 2016 a takéto obvinenia na jeho adresu sú súčasťou politickej hry. Uviedol to vo štvrtok riaditeľ NABU Artem Sytnyk.

"Náš postoj je konzistentný už od roku 2016, keď sa prvýkrát tieto obvinenia objavili. NABU sa nijako nemohol miešať do volieb v USA. Tieto obvinenia sú súčasťou politickej hry," povedal Sytnyk novinárom. Podľa agentúry Interfax-Ukrajina poznamenal, že v tejto politickej hre zohráva svoju úlohu, "bohužiaľ", ukrajinský generálny prokurátor Jurij Lucenko. Ten na brífingu 14. mája povedal, že kroky riaditeľa NABU Sytnyka - zasahovať do amerických volieb - predstavujú prinajmenšom porušenie politickej etiky.

Lucenko spresnil, že napriek varovaniam zo strany šéfa Špecializovanej protikorupčnej prokuratúry (SAP) Nazara Cholodnyckého a napriek právnym požiadavkám a elementárnej politickej etike Sytnyk v polovici septembra 2016 americkým médiám povedal, že meno Paula Manaforta (bývalého šéfa predvolebnej kampane súčasného amerického prezidenta Donalda Trumpa) bolo na zoznamoch tzv. čierneho účtovníctva ukrajinskej Strany regiónov. "Urobil to s vedomím, že Manafortov podpis tam nebol," vysvetlil Lucenko.

Ukrajinský generálny prokurátor v programe televízie 1+1 odvysielanom ešte 15. marca uviedol, že od poslanca Boryslava Rozenblata dostal informáciu, že Sytnyk poskytol "čierne účtovníctvo" Spojeným štátom, aby podporil Hillary Clintonovú, Trumpovu protikandidátku v prezidentských voľbách v roku 2016. Podľa Lucenka by sa týmito činmi mal zaoberať ukrajinský Štátny úrad pre vyšetrovanie (DBR).

NABU 22. marca vyhlásil, že jeho agenti nezhromažďovali a ani nikomu neposkytovali nejaké dôkazy o Manafortovi, a Lucenkove obvinenia z ovplyvňovania amerických volieb označil za absurdné. Šéf SAP Cholodnyckyj ale reagoval takto: "Ak by sa (Sytnyk) naozaj videl ako geopolitická postava a pomohol Hillary, potom je potrebné vyvodiť z toho závery. Toto je zlé... Stretol som sa s ním (Sytnykom) v roku 2016 na konferencii v Paname. Povedal mi, že chce pomôcť Hillary."

Únik záznamov vedených Stranou regiónov bol dôvodom na prepustenie Manaforta z postu šéfa Trumpovej predvolebnej kampane a stal sa jedným z kľúčových obvinení pri vyšetrovaní údajnej tajnej dohody medzi Trumpovým tímom a Ruskom. Súd v Kyjeve 8. apríla nariadil preskúmanie a analýzu zvukových záznamov, na ktorých človek s hlasom podobným Sytnykovi hovorí o svojej úlohe počas amerických prezidentských volieb v roku 2016, dodal Interfax-Ukrajina.

Lucenko 14. mája taktiež vyhlásil, že zásahy do amerických prezidentských volieb v roku 2016 sa uskutočnili z územia Ukrajiny a stáli za nimi americkí občania. Poznamenal, že občania Spojených štátov, ktorí sa snažili ovplyvniť priebeh prezidentskej volebnej kampane, prilákali k svojim aktivitám aj občanov Ukrajiny. Ako 15. mája informovala na svojej internetovej stránke televízia 112 Ukrajina, Trumpov právnik Rudolph Giuliani v rozhovore s ukrajinským novinárom Dmytrom Anopčenkom uviedol, do sprisahania proti Trumpovi boli zapletení ukrajinskí predstavitelia i Američania vrátane zástupcov Demokratického národného výboru (DNC), Hillary Clintonovej "a, bohužiaľ, nášho amerického veľvyslanectva na Ukrajine".

Taktiež povedal, že americká veľvyslankyňa na Ukrajine Marie Yovanovitchová sa vzpierala politike prezidenta USA Donalda Trumpa. "Áno, súčasťou problému, ktorému sme v USA čelili, bola veľvyslankyňa, ktorá je už zbavená funkcie. Bola súčasťou všetkých tých snáh proti prezidentovi Trumpovi. Asi pred rokom jeden z kongresmanov povedal, že ubezpečila ukrajinských predstaviteľov, že prezident Trump bude čeliť impeachmentu. Vyskytli sa prípady poskytovania nepravdivých informácií ukrajinským orgánom. Je to proti politike prezidenta Trumpa," uviedol Giuliani. Médiá 6. mája informovali, že Yovanovitchová končí vo funkcii a do Spojených štátov sa vráti 20. mája.

Viac o téme: Prezidentské voľbyAmerikaNABUArtem Sytnyk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu