Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Americké vrtuľníky dotankovali v Piešťanoch: Rezort obrany však medzipristátie odmietol

Americké vrtuľníky dotankovali v Piešťanoch Zobraziť galériu (4)
Americké vrtuľníky dotankovali v Piešťanoch (Zdroj: FOTO TASR – Martin Palkovič)

BRATISLAVA - Americké vrtuľníky dotankovali v Piešťanoch. Pred pár dňami došlo k nedorozumeniu medzi rezortom obrany a zahraničných vecí o pristátí amerických vrtuľníkov, ktoré mali u nás dotankovať a odletieť. Udeľovanie diplomatických povolení je v zmysle platnej legislatívy výhradne v kompetencii Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Dnes pristálo na piešťanskom letisku šesť vrtuľníkov.

Informáciu priniesol spravodajský web televízie JOJ noviny.sk. V súvislosti so žiadosťou Veľvyslanectva USA v Slovenskej republike o diplomatické povolenie na prelet cez územie Slovenskej republiky v dňoch 18. a 19. júna 2019 a s tým spojených úkonov Ministerstvo obrany SR v piatok vo svojom oficiálnom stanovisku pre rezort zahraničných vecí uviedlo, že rešpektuje recipročné diplomatické povolenie, ktoré zodpovedá náležitostiam schváleným v uznesení vlády SR č. 554/2018, v ktorom boli uvedené prelety schválené.

Americké vrtuľníky dotankovali v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FOTO TASR - Martin Palkovič)

Ministerstvo obrany SR zároveň požiadalo rezort diplomacie o rešpektovanie stanovísk ministerstva obrany výhradne len na oficiálnej báze tak, aby sa zamedzilo prípadným nedorozumeniam. Podľa informácií Denník N v reakcii na americkú žiadosť o možnosť doplniť palivo pre vojenské vrtuľníky na letisku v Piešťanoch ministerstvo obrany pod vedením SNS rozhodlo, že im povolí iba prelet cez Slovensko bez možnosti medzipristátia. Informáciu podľa denníka potvrdilo aj ministerstvo zahraničných vecí.

Americké vrtuľníky dotankovali v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FOTO TASR - Martin Palkovič)

"Rezort obrany súhlasil s preletom, avšak odmietol medzipristátie. O bližšie informácie je potrebné žiadať rezort obrany, ktorý rozhoduje o vyhovení alebo nevyhovení americkej žiadosti,“ napísal denníku hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel.

Americké vrtuľníky dotankovali v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FOTO TASR – Martin Palkovič)

V prípade komunikácie o medzipristátí amerických vrtuľníkov vraj išlo iba o nedorozumenie. Ako ďalej informovala Capáková, rezort obrany požiadal rezort zahraničných vecí, aby akceptoval iba stanoviská zaslané oficiálnou cestou. "Ministerstvo obrany SR zároveň požiadalo rezort diplomacie o rešpektovanie stanovísk ministerstva obrany výhradne len na oficiálnej báze tak, aby sa zamedzilo prípadným nedorozumeniam, ktoré v tomto prípade spôsobilo preposlanie internej komunikácie medzi zamestnancami na rezort diplomacie. Toto pochybenie zamestnancov rezortu obrany a ich konanie nad rámec svojich služobných povinností bude disciplinárne riešené v zmysle platnej legislatívy."

Viac o téme: MedzipristátieVrtuľník PiešťanyAmerikaDotankovali
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu