Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Spokojný nemecký minister vnútra: Bilaterálne dohody o navracaní migrantov fungujú

Horst Seehofer
Horst Seehofer (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn, file)

BRUSEL - Nemecký minister vnútra Horst Seehofer obhajoval vo štvrtok sporné bilaterálne dohody o spätnom prijímaní migrantov zastavených na hraniciach, ktoré Nemecko vlani uzavrelo s krajinami EÚ na tzv. frontovej línii. Vyjadril sa k nim po tom, ako vyšlo najavo, že nemecké orgány za posledných šesť mesiacov vrátili na základe týchto dohôd len 11 osôb, uviedla tlačová agentúra DPA.

Nemecko sa dohodlo na spätnom prijímaní migrantov s Gréckom, Španielskom a Talianskom, čo sú krajiny, kde tieto osoby prvýkrát vstupujú na územie EÚ a majú sa zaregistrovať. Podľa údajov, ktoré poskytol DPA v nedeľu Seehoferov rezort, bolo doteraz vrátených do Grécka deväť migrantov, do Španielska dvaja a do Talianska ani jeden. Seehofer vo štvrtok argumentoval, že dohody majú želaný účinok, lebo odrádzajú migrantov od toho, aby sa snažili dostať do Nemecka.

"Skutočnosť, že utečenci napríklad v Grécku vedia, že z (nemeckej) hranice budú vrátení nazad, zjavne vedie k reakcii, keď sa väčšina z nich viac nevydáva na cestu," povedal minister novinárom v Bruseli, kde sa s kolegami z EÚ zúčastňoval na zasadnutí Rady EÚ pre spravodlivosť a vnútorné veci. Tieto osoby "sa neobjavujú v žiadnych štatistikách", dodal s tým, že ide o úspech.

Nemeckú vládnu koalíciu ohrozil vlani v júni spor medzi Seehoferovou Kresťanskosociálnou úniou Bavorska (CSU) a sesterskou Kresťanskodemokratickou úniou Nemecka (CDU) pod vedením kancelárky Angely Merkelovej, týkajúci sa zámeru spolkového ministra vnútra sprísniť azylovú politiku krajiny. Strany sa napokon dohodli, že migranti budú zastavovaní na hraniciach a posielaní nazad do tých krajín EÚ, v ktorých sa predtým zaregistrovali.

Viac o téme: Minister vnútraMigrantiNemeckoBruselHorst Seehofer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu