Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kim Čong-un je už na ceste do Hanoja: Lietadlám neverí, cestuje svojím vlakom

Severokórejský vodca Kim Čong-un.
Severokórejský vodca Kim Čong-un. (Zdroj: SITA/Pyongyang Press Corps Pool via AP, File)

SOUL - Vlak so severokórejským vodcom Kim Čong-unom opustil v sobotu metropolu Kórejskej ľudovodemokratickej republiky Pchjongjang. Smeruje do vietnamského hlavného mesta Hanoj, kde by sa mal Kim v dňoch 27. a 28. februára stretnúť s americkým prezidentom Donaldom Trumpom a absolvovať oficiálnu návštevu Vietnamu. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na bližšie nešpecifikovaný severokórejský diplomatický zdroj.

Vlak s Kim Čong-unom vypravili z Pchjongjangu okolo 17.00 h miestneho času (09.00 h SEČ) s tým, že do Vietnamu bude severokórejský vodca cestovať cez Čínu a do Hanoja by mal pricestovať dva dni pred summitom s Trumpom. Severokórejské médiá zatiaľ o Kimovej oficiálnej návšteve Vietnamu ani o plánovanom stretnutí s Trumpom neinformovali, uviedla agentúra Jonhap.

Takmer 4500 kilometrov dlhá cesta z Pchjongjangu do Hanoja, vedúca cez Peking a Lang Son, môže trvať osobným vlakom okolo 60 hodín. Budúcotýždňové stretnutie bude nasledovať po historickom summite Trumpa a Kima, ktorý sa uskutočnil vlani v júni v Singapure.

Išlo o prvé stretnutie lídrov USA a Severnej Kórey, ktoré sú fakticky stále vo vojne. Kim Čong-un pricestoval na summit do Singapuru lietadlom požičaným od Pekingu. Do Číny obvykle cestuje v obrnenom vlaku.

Viac o téme: SummitDonald TrumpVietnamKim Čong-unHanoj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu