Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Trump a Kim Čong-un sa zišli na druhom summite: Donald pred schôdzkou sršal optimizmom

Donald Trump a Kim Čong-un si podali ruky Zobraziť galériu (4)
Donald Trump a Kim Čong-un si podali ruky (Zdroj: SITA/Host Broadcast via AP)

HANOJ - Vo vietnamskom Hanoji sa v stredu začal druhý summit amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kima Čong-una. Obaja politici si s úsmevom podali ruky a Trump vyjadril presvedčenie, že summit s Kimom bude "veľmi úspešný", informovala agentúra AFP. Stretnutie sa koná v hanojskom hoteli Metropole.

Americký prezident Donald Trump a severokórejský líder Kim Čong-un začnú v stredu svoj druhý summit krátkymi rozhovormi a večerou. Pred schôdzkou s Kimom sa už Trump stretol s vietnamským prezidentom, premiérom a ďalšími politikmi. Témou dvojdňového stretnutia vo vietnamskej metropole Hanoj je nájsť spôsoby, ako zbaviť Kórejský polostrov jadrových zbraní.

Summit odštartuje asi 20-minútová schôdzka o 18:40 miestneho času (12:40 SEČ), nasledovať bude spoločná večera aj s ich delegáciami, informoval Biely dom. Večerať i rokovať by mali v päťhviezdičkovom hoteli Metropole.

Trumpa a Kima čaká séria spoločných rokovaní, presný program však nie je známy. Predpokladá sa, že akékoľvek významnejšie udalosti, ako podpisy dohôd či dôležité tlačové konferencie, sa uskutočnia až vo štvrtok.

Trump pred schôdzkou sršal optimizmom

Americký prezident Donald Trump sa domnieva, že Severná Kórea má ekonomický potenciál, aký v dejinách dosiaľ takmer nemal obdobu, ak sa vzdá vývoja jadrových zbraní.

Trump sa takto vyjadril v stredu na sociálnej sieti Twitter. "Potenciál je ÚCHVATNÝ, skvelá príležitosť, takmer ako žiadna iná v histórii, pre môjho priateľa Kim Čong-una," napísal len niekoľko hodín pred tým, ako sa má vo vietnamskom hlavnom meste Hanoj stretnúť so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

Kim Čong-un
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Minoru Iwasaki/Kyodo News via AP)

Vo svojom príspevku okrem toho Trump vychválil Vietnam, ktorý podľa jeho slov prosperuje "ako len máloktoré miesto" na svete a dodal, že "Severná Kórea by na tom bola rovnako, a to veľmi skoro, ak by pristúpila k denuklearizácii", cituje ho agentúra DPA.

Kim vyslovil podľa agentúry AP presvedčenie, že sa dosiahnu "skvelé výsledky, ktoré každý privíta". Rozhodnutie amerického prezidenta začať dialóg medzi oboma krajinami označil za "odvážne". Taktiež ocenil, že sa zišli opäť, pričom bolo treba vynaložiť veľa úsilia a trpezlivosti, aby sa schôdzka znovu konala.

Po uvítacom ceremoniáli v hoteli Metropole mali na programe rozhovor medzi štyrmi očami iba v prítomnosti tlmočníkov a následne spoločnú večeru za účasti najbližších spolupracovníkov. Vo štvrtok majú pokračovať v ďalších rozhovoroch o denuklearizácii Kórejského polostrova. Americký prezident sa predtým vyjadril, že Severná Kórea má ekonomický potenciál, aký v dejinách dosiaľ takmer nemal obdobu, ak sa vzdá vývoja jadrových zbraní. "Potenciál je ÚCHVATNÝ, skvelá príležitosť, takmer ako žiadna iná v histórii, pre môjho priateľa Kim Čong-una," napísal na Twitteri len niekoľko hodín pred schôdzkou s Kimom.

Trump s Kimom absolvovali svoj prvý, historický summit vlani v júni v Singapure. Išlo o vôbec prvé stretnutie lídrov USA a KĽDR. Obaja politici sa zaviazali, že budú pracovať na úplnej denuklearizácii Kórejského polostrova výmenou za bezpečnostné záruky, ktoré žiadal Pchjongjang. Veľmi všeobecne formulovaná dohoda však bezprostredne nepriniesla hmatateľné výsledky.

Stretnutie Donalda Trumpa a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/ Evan Vucci)

Severná Kórea by si mala brať Vietnam ako príklad, vyhlásil Trump

Americký prezident Donald Trump v stredu vyhlásil, že Vietnam je dobrým príkladom pre Severnú Kóreu, čo sa týka hospodárskeho rozvoja. Šéf Bieleho domu to vyhlásil v Hanoji na stretnutí s vietnamským prezidentom Nguyenom Phuom Trongom pred svojou druhou schôdzkou so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Trump podľa agentúry Jonhap poďakoval Trongovi za to, že dejiskom summitu s Kimom môže byť práve Vietnam, ktorý je príkladom, čo sa môže dosiahnuť pomocou "dobrého myslenia".

Vo svojom príspevku okrem toho Trump vychválil Vietnam, ktorý podľa jeho slov prosperuje "ako len máloktoré miesto" na svete, a dodal, že "Severná Kórea by na tom bola rovnako, a to veľmi skoro, ak by pristúpila k denuklearizácii", cituje ho agentúra DPA.

Stretnutie Donalda Trumpa a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/ Evan Vucci)

Novinárov na večeru nepustili

Biely dom odmietol v stredu novinárom agentúr Reuters, AP a Bloomberg účasť na spoločnej večeri prezidenta USA Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una. Informovala o tom agentúra Reuters. Počas úvodného stretnutia sa spravodajca Reuters Jeff Mason Trumpa opýtal, čo chce na summite dosiahnuť a či upustil od svojej požiadavky na denuklearizáciu Severnej Kórey. Trump na druhú otázku odvetil "Nie".

Novinár agentúry AP Jonathan Lemire sa potom Trumpa opýtal, či očakáva, že sa mu podarí ukončiť "kórejskú vojnu". Trump odpovedal: "To sa uvidí." Novinárov následne vyviedli z miestnosti a hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová oznámila, že na večeru Trumpa a Kim Čong-una budú mať prístup len fotografi. Nakoniec umožnili účasť jednému novinárovi z tlačených médií a jednému z rozhlasu.

Sandersová toto rozhodnutie zdôvodnila tým, že v dôsledku "citlivej povahy rokovaní sme vstup novinárov obmedzili na menšiu skupinu". Biely dom však predtým uviedol, že prístup na stretnutie bude mať 13 novinárov, ktorí prezidenta Trumpa sprevádzajú na každom jeho stretnutí.  

Viac o téme: Donald TrumpKim Čong-unSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu