Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V núdzi spoznáš priateľov: Pomoc pre Venezuelu prichádza priamo od suseda

Jair Bolsonaro
Jair Bolsonaro (Zdroj: SITA/AP/Marcus Schreiber)

BRAZÍLIA - Brazília pošle do víkendu k svojej hranici s Venezuelou humanitárnu pomoc. Ako uviedol hovorca brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara, dodávku a distribúciu pomoci organizuje venezuelský opozičný líder Juan Guaidó, ktorého brazílska vláda podporuje ako dočasného prezidenta krajiny.

Otávio Régo Barros v utorok uviedol, že v spolupráci so Spojenými štátmi americkými poskytnú v hraničnom meste Pacaraima jedlo a lieky, ktoré si má prevziať "vláda dočasného prezidenta Juana Guaidóa venezuelskými kamiónmi, ktoré budú riadiť Venezuelčania". "Brazília sa zúčastňuje na dôležitej medzinárodnej iniciatíve na podporu Guaidóovej vlády a Venezuelčanov," cituje hovorcu spravodajský portál BBC.

Zatiaľ nie je jasné či konvoj humanitárnej pomoci bude môcť prejsť cez hranicu. Venezuelský minister obrany Vladimir Padrino v utorok varoval, že "pozdĺž hraníc" nasadili armádu, ktorá je v pohotovosti, aby "sa predišlo akémukoľvek narušeniu územnej integrity". Armáda už zablokovala humanitárnu pomoc z USA na hranici s Kolumbiou. Venezuela tiež uzavrela svoju námornú aj vzdušnú hranicu s holandským ostrovom Curacao, ktorý plánuje uskladniť americkú pomoc.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro popiera, že by bola v krajine kríza a humanitárnu pomoc z USA označuje za spôsob, ktorým chcú Spojené štáty ospravedlniť svoju intervenciu. V pondelok však Maduro oznámil, že z Ruska príde do Venezuely 300 ton pomoci. Dodávka od blízkeho spojenca Venezuely by mala prísť v stredu, povedal. Guaidó zorganizoval na sobotu prevezenie humanitárnej pomoci do Venezeuly. Podľa neho sa na to podujalo už 600-tisíc dobrovoľníkov.

Viac o téme: PomocBrazíliaVenezuelaNicolás MaduroJair Bolsonaro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu