Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Švédska IKEA sa postarala o poriadne faux pas: Na vlastnej mape jej chýba jeden celý štát

Obchodný dom Ikea sa tentoraz naozaj nepredviedol v najlepšom svetle.
Obchodný dom Ikea sa tentoraz naozaj nepredviedol v najlepšom svetle. (Zdroj: SITA/AP Photo/Alan Diaz)

WELLINGTON - Švédska nábytkárska firma IKEA rozhnevala užívateľov sociálnych sietí svoju mapou sveta, na ktorej chýba Nový Zéland. Jeho vynechanie si všimol jeden americký zákazník, ktorý potom kvôli tomu firmu pranieroval na sociálnych sieťach.

Ku kritike sa okamžite pripojilo množstvo novozélandských obyvateľov, ktorí sa cítili touto chybou dotknutí. IKEA sa potom za omyl ospravedlnila, napísal server BBC. IKEA mapu sveta predáva pod názvom Björksta vo svojich obchodoch po celom svete.
Rozruch okolo nej vznikol až potom, čo jeden zákazník na komunitnej sieti na výrobok upozornil v rámci fóra MapsWithoutNZ, ktoré sa téme mapy vynechávajúcej súostrovie Nový Zéland špeciálne venuje. IKEA totiž nie je s touto chybou osamotená: máp, na ktorých je juhovýchodne od Austrálie prázdne miesto, sú totiž desiatky.
 
"IKEA je zodpovedná za to, aby na všetkých jej výrobkoch boli správne a zodpovedajúce motívy. Uznávame, že v prípade výrobku Björksta sme zlyhali - ľutujeme to a ospravedlňujeme sa. Prijmeme nutné opatrenia a výrobok začneme sťahovať z obchodov," citovala hovorcu firmy BBC.
 
Nábytkársky gigant na sociálnych sieťach schytal za svoj omyl veľkú kritiku. Napríklad jeden z obyvateľov Aucklandu na twitteri napísal: "Čo si IKEA o sebe myslí, že na mape ktorú predáva, vynechá celú krajinu? Nový Zéland existuje!" Ďalší užívatelia upozornili aj na ironickú okolnosť, že IKEA sa čoskoro na Novom Zélande chystá otvoriť svoj prvý obchod. "Aby sme boli k IKEA fér, zabudnúť na Nový Zéland nie je nijako ťažké," poznamenal na twitteri obyvateľ susednej Austrálie.
Viac o téme: MapaNový ZélandIkea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu