Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Americký Senát sa zhodol: Za vraždu novinára vinu pripisuje saudskoarabskému princovi

Muhammad bin Salmán
Muhammad bin Salmán (Zdroj: SITA/G20 Press Office via AP)

WASHINGTON - Americký Senát schválil vo štvrtok návrh zákona, ktorý pripisuje vinu za vraždu saudskoarabského kritického novinára Džamála Chášukdžího priamo korunnému princovi Saudskej Arábie, Muhammadovi bin Salmánovi.

Návrh zákona, ktorý podporili líder senátnej väčšiny Mitch McConnell a šéf výboru pre zahraničné záležitosti Bob Corker, takisto vyzýva na prepustenie saudskoarabských politických väzňov, vrátane aktivistiek za práva žien. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. V návrhu zákona sa nachádza aj varovanie, aby Saudská Arábia nenakupovala zbrane od Ruska alebo Číny, pretože takéto kroky by vniesli problémy do vzťahu medzi Washingtonom a Rijádom - z toho by potom vyplývali "riziká".

Senát okrem toho schválil vo štvrtok aj rezolúciu, ktorá nariaďuje armáde USA, aby prestala poskytovať všetku pomoc vojenskej operácii vedenej Saudskou Arábiou v Jemene. Týka sa to aj dopĺňania paliva do vojenských lietadiel. Hnev nad zúfalou humanitárnou situáciou v Jemene, kde desaťtisíce ľudí zomierajú od hladu, znásobila vražda novinára Chášukdžího na saudskoarabskom konzuláte v tureckom Istanbule z 2. októbra. Chášukdží žil v USA a pracoval pre denník Washington Post. Bol kritický najmä voči korunnému princovi.

V americkom Kongrese silnejú obavy, že prezident USA Donald Trump nekoná v súvislosti s vraždou Chášukdžího dostatočne dôrazne, ale naopak, naplno podporuje kráľovstvo. Jemen je jednou z najchudobnejších krajín arabského sveta. Od roku 2014 tam prebieha mocenský boj medzi exilovou vládou podporovanou Saudskou Arábiou a šiitskými povstalcami húsíami. Vo Švédsku prebiehajú mierové rozhovory medzi oboma znepriatelenými stranami. Vojna spôsobila v Jemene najhoršiu humanitárnu katastrofu na svete: od hladu tam zomrelo už 85.000 detí a milióny ďalších obyvateľov sú na pokraji smrti od hladu.​

Viac o téme: Saudská ArábiaVražda novináraMuhammad bin Salmán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu