Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mayová uspela v hlasovaní: Som vďačná za podporu, avšak počúvam aj svojich kritikov

Britská premiérka Mayová počas svojho prejavu po vyjadrení dôvery parlamentom. Zobraziť galériu (3)
Britská premiérka Mayová počas svojho prejavu po vyjadrení dôvery parlamentom. (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham, Tim Ireland)

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová si po stredajšom hlasovaní o vyjadrení nedôvery iniciovanom poslancami udržala pozíciu líderky Konzervatívnej strany.

Premiérku svojimi hlasmi podporilo 200 konzervatívnych poslancov Dolnej snemovne parlamentu, proti nej sa vyjadrilo 117 poslancov, informovala stanica Sky News. Výsledky tajného hlasovania, ktoré v pléne oznámil konzervatívny poslanec Graham Brady, privítali Mayovej stúpenci aplauzom. Znamená to, že Mayová získala ročnú imunitu voči ďalšiemu pokusu o jej odvolanie z postu líderky Konzervatívnej strany. V hlasovaní ju podporilo 63 percent konzervatívnych poslancov, kým proti nej sa postavilo 37 percent zákonodarcov, dopĺňa stanica BBC.

Hlasovanie o dôvere iniciovala skupina 48 poslancov, ktorí nesúhlasia s jej politikou ohľadom tzv. brexitu. Tá podľa nich "zrádza" výsledky referenda o vystúpení Británie z EÚ, ktoré sa konalo v roku 2016. "Som rada, že som v dnešnom hlasovaní dostala podporu od svojich kolegov. Zatiaľ čo som vďačná za túto podporu, značná časť mojich kolegov hlasovala proti mne a ja som počúvala, čo hovoria," uviedla premiérka.

Britská premiérka Mayová počas
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham, Tim Ireland)

Jacob Rees-Mogg, ktorý viedol iniciatívu za vyjadrenie nedôvery, tvrdí, že strata tretiny poslancov je pre Mayovú "hrozným výsledkom" a vyzval ju, aby odstúpila. Podľa ďalšieho konzervatívca, stúpenca brexitu Marka Francoisa, je "šokujúce", že premiérku opustila viac než polovica radových poslancov, ktorí neslúžia vo vláde. "Ak sa na toto číslo - 117 - pozrieme s chladnou hlavou, ide o vysoký počet; vyšší, než ktokoľvek predpokladal. Domnievam sa, že (Mayová) si teraz musí veľmi dobre rozmyslieť, čo spraví," povedal. V Bruseli vyvolalo vyslovenie dôvery úľavu, keďže európskym lídrom nezostáva takmer nič iné, len dúfať, že Mayovej sa podarí dosiahnuť schválenie dohody v parlamente pred 29. marcom 2019, ktorý je termínom odchodu Británie z Európskej únie, analyzuje denník The Washington Post.

Mnohé štáty však pristúpili k mimoriadnym opatreniam, obávajúc sa, že politická paralýza v Británii povedie k vystúpeniu krajiny z EÚ bez dohody. "Som spokojný s výsledkom dnešného hlasovania. Naším spoločným cieľom je totiž vyhnúť sa bezdohodovému scenáru," napísal na Twitteri rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Belgický politik a koordinátor Európskeho parlamentu pre otázky brexitu Guy Verhofstadt na rovnakej sociálnej sieti uviedol: "Ani v radoch samotnej Konzervatívnej strany neexistuje väčšina, ktorá by presadzovala scenár bez dohody alebo tvrdý brexit."

Premiérka Theresa Mayová počas
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Tim Ireland)

Britský minister financií a člen konzervatívcov Philip Hammond označil vzbúrencov v strane, ktorí sa dožadovali hlasovania o vyjadrení nedôvery Mayovej, za "extrémistov". "Premiérka tvrdo pracuje za národné záujmy od prvého dňa, ako sa ujala svojho úradu a v dnešnom hlasovaní dostane moju plnú dôveru. Jej dohoda znamená, že opustíme EÚ podľa plánu, pričom chráni naše pracovné miesta a obchod," uviedol Hammond pred stredajším hlasovaním v Dolnej snemovni britského parlamentu. Mayová vyvolala hnev zákonodarcov, keď v pondelok oznámila, že odkladá parlamentné hlasovanie o jej brexitovej dohode po tom, ako uvážila, že by sa v Dolnej snemovni stretlo s drvivou porážkou.

Viac o téme: ParlamentHlasovanieDôveraVeľká BritániaTheresa Mayová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu