Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Súd bol nekompromisný: Poslal do väzenia bývalého šéfa Trumpovej volebnej kampane

Paul Manafort
Paul Manafort (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

WASHINGTON - Bývalého šéfa prezidentskej kampane Donalda Trumpa Paula Manaforta v stredu odsúdili na ďalšieho tri a pol roka väzenia. Urobila tak sudkyňa Amy Berman Jackson vo Washingtone, ktorá zamietla jeho prosby o zhovievavosť a odsúdila ho za zavádzanie americkej vlády o jeho zahraničnej lobistickej práci a za presviedčanie svedkov, aby klamali v jeho prospech.

Manaforta už minulý týždeň vo Virgínii odsúdili na 47 mesiacov za mrežami v súvislosti s iným prípadom. Vo väzení by si tak mal odpykať takmer sedem a pol roka, úrady však vezmú do úvahy deväť mesiacov, ktoré už pred vynesením trestu strávil vo väzbe.

V stredu zároveň odtajnili žalobu voči Manafortovi v New Yorku. Tam ho obžalovali za vedenie schémy hypotekárnych podvodov, ktorá za rok vyniesla milióny dolárov. Žalobu voči Manafortovi podali 7. marca.

Na rozdiel od prípadov vo Washingtone a vo Virgínii, ktoré sú federálne, je prípad v New Yorku štátny, čo by sa podľa agentúry The Associated Press dalo vnímať ako stratégia, ako zabrániť možnému prezidentskému omilosteniu. Prezident môže omilostiť federálne zločiny, nie však štátne.

Viac o téme: OdsúdenieDonald TrumpPaul Manafort
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu