Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prieskum verejnej mienky českého národa: Najväčší dôvod na úsmev má Zeman

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: Twitter / Václav Dolejší)

PRAHA - Českému prezidentovi Milošovi Zeman podľa novembrového prieskumu Centra pre výskum verejnej mienky (CVVM) dôveruje 50 percent ľudí, informoval v pondelok spravodajský server Novinky.cz. Prezident si v porovnaní s októbrom polepšil o tri percentuálne body.

Kabinetu podľa CVVM verí 43 percent opýtaných a najvyššej dôvere sa tradične tešia starostovia a obecné zastupiteľstvá (zhodne 63 percent). Krajským zástupcom deklarovalo dôveru 45 percent opýtaných, hajtmanom 43 percent. Najnižšiu dôveru majú ľudia v Snemovňu (33 percent) a Senát (32 percent).

S politickou situáciou bolo v novembri spokojných 22 percent opýtaných, 34 percent nemalo jasný názor a nespokojnosť vyslovilo 40 percent ľudí. "Z podrobnejšej analýzy vyplýva, že dôvera voči prezidentovi rastie a nedôvera klesá s narastajúcou spokojnosťou so súčasnou politickou situáciou, s posunom po škále politickej orientácie od pravice k ľavici a tiež so stúpajúcim vekom a klesajúcim príjmom," zhrnulo CVVM.

Prezidentovi častejšie dôverujú voliči ANO, ČSSD, KSČM či SPD, ľudia nad 60 rokov a so stredným vzdelaním bez maturity, prípadne vyučení. Prieskum sa konal od 3. do 15. novembra a zapojilo sa do neho 1104 respondentov, dodali Novinky.cz.

Viac o téme: PrieskumMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu