Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zvoní obľúbenej postave zo Simpsonovcov umieračik? Američania sa sťažujú, ide o rasizmus

Apu Zobraziť galériu (2)
Apu (Zdroj: FB / The Simpsons)

WASHINGTON - Populárny kreslený seriál Simpsonovci pravdepodobne príde o jednu z najikonickejších postáv. Šou, ktorá o rok oslávi jubilejnú tridsiatku, možno opustí indický predavač Apu Nahasapeemapetilon.

Ako uviedol minulý týždeň producent a YouTuber Adi Shankar, tvorcovia Simpsonovci vraj plánujú postavu Apuho zo seriálu úplne vyškrtnúť kvôli obvineniam z rasizmu, ktoré minulý rok rozpútal indický komik Hari Kondabolu.

Shankar v rozhovore pre portál IndieWire uviedol, že má potvrdené informácie z viacerých zdrojov o tom, že Apu ako postava skončí. „Nebudú okolo toho robiť haló alebo niečo také, jednoducho sa ho zbavia," povedal Shankar.

Výkonný producent Simpsonovcov Al Jean na tieto vyjadrenie reagoval nejednoznačne „Adi Shankar nie je producent Simpsonovcov. Prajem mu len to najlepšie, ale nevyjadruje sa za našu šou," uviedol Jean na Twitteri. 

Problém s Apuom

Kontroverziu vyvolal v novembri minulého roka už spomínaný Koundabolu. Zverejnil video nazvané „Problém s Aupom", kde uviedol, že postava tohto vlastníka siete supermarketov Kwik-E-Mart stelesňuje stereotypy Indov v Amerike. Ako pripomínajú Lidovky.cz, jedným z problémov je aj dabér postavy - je nim Hank Azaria, ktorý nie je Indom.

Koundabolu tvrdí, že Apu bol jediný Ind v televízii a ako dieťa bol rád za takéto zastúpenie. „Samozrejme, je vtipný, ale to neznamená, že zobrazenie je presné alebo vtipné," povedal komik pre portál BBC. V dokumente sa objavili aj ďalšie americké celebrity indické celebrity, podľa ktorých je vyobrazenie Apua rasistické.

Ako reagovali Simpsonovci

K samotnej kontroverzii sa vyjadrili aj tvorcovia seriálu v apríli tohto roka v epizóde „No Good Read Goes Unpunished". Marge v nej Lise predstaví svoju obľúbenú detskú knižku, tá je však plná rasistických stereotypov a Marge sa preto usiluje ju prepísať podľa modernej doby.

Lisu ale nová verzia nudí. Keď sa jej Marge opýta, čo má robiť, Lisa odpovedá: „Ťažko povedať. Niečo, čo začalo pred niekoľkými dekádami, bolo neútočné a všetci tomu tlieskali, je zrazu politicky nekorektné. Čo môžeš urobiť?" a ukáže na obrázok Apua. 

Viac o téme: SimpsonovciApu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu