Nedeľa28. december 2025, meniny má Ivana, Ivona, zajtra Milada, Nátan

Slováci robia po Vianociach rovnakú chybu: Tieto zvyšky zo štedrovečerneho stola nevyhadzujte, dajú sa využiť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Vianoce sú v mysliach mnohých ľudí zapísané ako sviatky hojnosti, no spolu s ňou každoročne prichádza aj obrovské množstvo odpadu. Zvyšky jedál, šupky, oleje, pečivo či obaly často automaticky končia v koši, hoci by sa dali ešte rozumne, ekologicky a často aj úsporne využiť. Čo všetko zo štedrovečerného stola rozhodne nemusíte vyhadzovať?

Kompostovanie: Z kuchyne rovno späť do prírody

Biologický odpad tvorí po Vianociach významnú časť domáceho smetia. Pritom ide o materiál, ktorý sa dá jednoducho zhodnotiť.

Do kompostu patria napríklad:

  • šupky zo zemiakov a koreňovej zeleniny
  • zvyšky cibule a cesnaku
  • jablkové ohryzky
  • kávová usadenina a čajové vrecúška
  • rozdrvené vaječné škrupiny

Správne kompostovanie znižuje množstvo odpadu a zároveň vytvára kvalitné prírodné hnojivo.

Slováci robia po Vianociach
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Getty Images)

Zvyšky jedál: Nevyhadzovať, ale spracovať

Mnohé vianočné jedlá chutia na druhý či tretí deň rovnako dobre – alebo sa dajú použiť ako základ nových receptov.

  • Kapor alebo iná ryba – vhodná do nátierok, rizota alebo rybacej polievky
  • Zemiakový šalát – ideálny do zapekaných jedál
  • Kapustnica či rybacia polievka – bez problémov sa dajú zamraziť
  • Vianočné pečivo – suchšie kúsky možno rozdrviť a použiť do dezertov

Výsledok? Menej odpadu a menej varenia v nasledujúcich dňoch.

Slováci robia po Vianociach
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: pixabay.com)

Rybie kosti a hlavy: Odpad len na prvý pohľad

Rybie zvyšky sú často považované za bezcenné, no opak je pravdou.

  • rybie hlavy, kosti a šupiny sú ideálne na silný rybí vývar
  • po vyvarení sú vhodné do kompostu
  • šupiny sa tradične odkladajú ako symbol hojnosti a šťastia

To, čo mnohí vyhodia, môže byť základom výnimočnej chuti.

Slováci robia po Vianociach
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

Citrusové šupky: Voňavý pomocník po sviatkoch

Po Vianociach končia v koši kilá mandarínok a pomarančov. Ich šupky však majú viacero využití:

  • sušené ako prírodný osviežovač vzduchu
  • základ domáceho ekologického čističa (ocot + šupky)
  • dochutenie čajov alebo likérov (ak nie sú chemicky ošetrené)

Okrem vône ušetríte aj peniaze za drogériu.

Tradičné vianočné korenie
Zobraziť galériu (8)
Tradičné vianočné korenie  (Zdroj: Getty Images)

Chlieb a pečivo: Suché neznamená zlé

Aj pečivo má po Vianociach druhú šancu:

  • domáca strúhanka
  • krutóny do polievok
  • žemľovka alebo plnky
  • krmivo pre hospodárske zvieratá

Pozor: suchý chlieb nepatrí voľne žijúcim vtákom.

Slováci robia po Vianociach
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Getty Images)

Oleje a tuky: Najväčšia ekologická chyba

Použitý olej zo smaženia rýb rozhodne nepatrí do výlevky.

  • zberajte ho do uzatvárateľnej nádoby
  • odovzdajte ho na zbernom mieste alebo v špecializovaných kontajneroch

Vylievanie oleja do kanalizácie spôsobuje vážne ekologické aj technické problémy.

Slováci robia po Vianociach
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Obaly a dekorácie: Triedenie má zmysel

Sklenené fľaše, papierové obaly či kartónové krabice patria do správnych kontajnerov. Prírodné dekorácie, ako ihličie či sušené ovocie, možno skompostovať.

Slováci robia po Vianociach
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Getty Images, Pixabay)

Viac o téme: RecykláciaKompostovanieŠtedrá večeraZvyškyVianoce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu