Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poplach v dome Billa a Hillary Clintonovcov: Polícia našla bombu, útok na Obamu aj Sorosa

Bill Clinton s manželkou Zobraziť galériu (6)
Bill Clinton s manželkou (Zdroj: Foto SITA/AP)

NEW YORK - Funkčné výbušné zariadenie objavila polícia v stredu pri dome bývalého amerického prezidenta Billa Clintona a jeho manželky Hillary v Chappaque v štáte New York. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Pokus o atentát na Georgea Sorosa? V blízkosti jeho rezidencie našli výbušninu

Výbušné zariadenie bolo zaslané poštou aj na adresu kancelárie bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu. Jeho dodaniu zabránila Tajná služba Spojených štátov (USSS). Príslušníci amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) našli v pondelok výbušninu aj v poštovej schránke v areáli rezidencie amerického miliardára a filantropa Georgea Sorosa.

Pri predbežnej kontrole zásielok adresovaných manželom Hillary a Billovi Clintoncom sa našlo výbušné zariadenie podobné tomu, ktoré sa v pondelok objavilo v poštovej schránke rezidencie miliardára Georgea Sorosa. Oznámila to dnes newyorská polícia, ktorá trhavinu zneškodnila.

O okolnostiach nálezu podľa denníka The New York zatiaľ nie sú bližšie informácie. Polícia novinárom oznámila, že rovnako ako v Sorosovom prípade išlo o rúrkovú bombu asi 15 centrimetrov dlhú, naplnenú výbušnou látkou. Nikto sa k zodpovednosti neprihlásil, takže o motívoch sa zatiaľ nič nevie, uviedol newyorský denník.

Clintonovci aj Soros bývajú na newyorskom predmestí. Filantrop a politický aktivista Soros je častým terčom tvrdej kritiky konzervatívnych skupín a na jeho adresu zaznievajú vyhrážky amerických antisemitov. Nedávno sa o ňom kriticky vyjadril aj prezident Donald Trump, keď mu prisúdil financovanie protestov proti sudcovi Brettovi Kavanaughovi. Ostré slová volia aj niektorí ďalší republikánski politici.

George Soros
Zobraziť galériu (6)
George Soros  (Zdroj: SITA/AP/Francois Mori)

Soros bol nedávno v konzervatívnych médiách klamlivo obvinený, že financuje karavánu migrantov, ktorá zo stredoamerických štátov mieri k americkým hraniciam. Clintonovci sa v týchto dňoch zapojili do kampane pred blížiacimi sa kongresovými voľbami a obchádzajú volebné zhromaždenia demokratických kandidátov.

Polícia zasahuje v dome
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Seth Wenig)

Na pátranie po pôvodcoch sa v oboch prípadoch podľa agentúry AP podieľa FBI, do vyšetrovania pokusu o útok na Clintonovcov sa takisto zapojila prezidentská ochranka, ktoré služieb užívajú zo zákona aj bývalí prezidenti USA.

Polícia evakuovala štúdiá CNN 

V dôsledku nálezu podozrivej zásielky evakuovali bezpečnostné zložky štúdiá spravodajskej televízie CNN sídliace v mrakodrape Time Warner Center (TWC) v New Yorku. Informovala o tom na svojej webovej stránke televízia Sky News. Podľa jedného zo zamestnancov CNN, ktorý si neželal byť menovaný, priestory spoločnosti začali prehľadávať policajní pyrotechnici.

Polícia evakuovala štúdiá CNN
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo)

Podľa nemenovaného predstaviteľa polície, citovaného televíziou NBC News, je zariadenie nájdené v priestoroch TWC je podobné ako výbušné zariadenia, ktoré sa predtým našli v zásielkach adresovaných bývalým americkým prezidentom Billovi Clintonov a Barackovi Obamovi.  Zdroj z prostredia newyorskej polície uviedol, že zariadenie pozostávajúce z rúrky a drôtov sa našlo v podateľni Time Warner Center. Okrem redakcií CNN boli evakuované aj ďalšie spoločnosti sídliace v 55-poschodovej budove nachádzajúcej sa na newyorskom Columbus Circle na rohu Central Parku. 

Podozrivý balík mali dostať aj ďalšie osobnosti

Starosta amerického mesta New York Bill de Blasio označil v stredu zaslanie výbušných zariadení bývalým americkým prezidentom Billovi Clintonovi a Barackovi Obamovi, ako aj  spravodajskej televízii CNN v New Yorku za "teroristický čin". Informovala o tom televízia Sky News. Podozrivý balíček sa našiel aj v pošte kancelárie demokratickej kongresmanky Debbie Wassermanovej-Schultzovej. Balík obsahujúci rúrku s bielym práškom opatrenú drôtmi však nebol adresovaný jej, ale bývalému ministrovi spravodlivosti Ericovi Holderovi. Na zásielke však bola napísaná nesprávna adresa, pričom ako odosielateľka bola uvedená Wassermanová-Schultzová.

Rovnakú adresu odosielateľa mali aj balíky zaslané Obamovi a Clintonovcom. Podozrivé zásielky sa však k adresátom nedostali, pretože ich zachytila Tajná služba Spojených štátov (USSS), ktorá bývalých prezidentov doživotne chráni.  Balík s podozrivým obsahom bol v stredu adresovaný aj bývalému riaditeľovi Ústrednej spravodajskej služby (CIA) John Brennanovi (ten prišiel do spravodajskej televízie CNN sídliacej v mrakodrape Time Warner Center v New Yorku), ako aj guvernérovi štátu New York Andrewovi Cuomovi.

Ľudia stoja na uzatvorenej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Richard Drew)

Polícia začala skúmať aj podozrivý balík nájdený v zariadení na triedenie pošty určenej pre Kongres v americkom štáte Maryland. Podľa televízie ABC bola jeho adresátkou demokratická kongresmanka Maxine Watersová. Podozrivý balík mal byť nájdený aj v sídle denníka San Diego Union-Tribune v americkom štáte Kalifornia. Tento prípad však polícia označila za falošný poplach. Prvé výbušné zariadenie sa našlo v pondelok v poštovej schránke v areáli rezidencie amerického miliardára a filantropa Georgea Sorosa.

Biely dom útok odsúdil

"Tieto teroristické útoky sú ohavné a ktokoľvek je za ne zodpovedný, bude potrestaný v plnom rozsahu práva," vyhlásila prezidentská hovorkyňa Sarah Sandersová. "Tajná služba Spojených štátov a ďalšie policajné zložky vec vyšetrujú a nasadia všetky sily k ochrane kohokoľvek, kto by bol týmito zbabelcami ohrozený," uviedla.

Newyorský senátor Bill de BLASIA oznámil, že žiadne reálne riziko mestu nehrozí. Radnica však rozhodla o tom, že v New Yorku zvýši bezpečnostné zaistenie. Hillary Clintonová poďakovala prezidentskej ochranke za to, že zistila nebezpečný predmet dlho pred tým, než sa mohol dostať do jej domu. Cuomo očakáva, že ďalšie zásielky budú pokračovať.

Viac o téme: BombaBarack ObamaBill Clinton
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu