Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Posun v kauze Skripaľ: Petrovovu identitu odhalili aj rodáci z domoviny, Putin ho vyznamenal

Alexandr Jevgenjevič Miškin alias Alexandr Petrov Zobraziť galériu (2)
Alexandr Jevgenjevič Miškin alias Alexandr Petrov (Zdroj: SITA/Bellingcat via AP)

LONDÝN/MOSKVA - Viacerí obyvatelia ruskej obce Lojga z Archangeľskej oblasti potvrdili, že jedným z mužov podozrivých z pokusu o otrávenie bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa je aj ich rodák Alexandr Miškin, ktorý v tejto kauze vystupuje pod krycím menom Alexandr Petrov.

Petrovovo údajne skutočné meno zverejnili v pondelok investigatívne portály Bellingcat a The Insider. Britská spravodajská stanica BBC citovala vyjadrenie jedného z dedinčanov, ktorý s Miškinom chodil do školy a spoznal ho na fotografii z pasu zverejnenej oboma spomínanými portálmi. Identifikoval ho aj na snímke s britským vízom vydaným pre Alexandra Petrova, ktorú pred časom publikovala britská polícia.

Nemenovaný muž uviedol, že Miškin sa učil na "jednotky, dvojky", ale školu skončil bez medaily udeľovanej najlepším žiakom. V dedine organizoval diskotéky, na ktorých hrával "západnú hudbu, najviac techno". Miškina na fotografiách spoznali podľa BBC ešte dvaja jeho rodáci - medzi nimi aj jeho spolužiačka zo školy.

BBC získala v dedine informáciu, že Miškinovi rodičia pracovali v miestnych lesozávodoch a okrem syna mali aj dcéru. Z informácií zo stránky Miškinovej matky na obľúbenom webe Odnoklassniki.ru podľa stanice vyplýva, že aj Miškin má zrejme dcéru.

Dokumenty Alexandra Jevgenjeviča Miškina
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Bellingcat via AP)

BBC tvrdí, že Miškin si v roku 2007 dal zaregistrovať trvalý pobyt v Petrohrade, v dome, ktorý sa nachádza vedľa budovy vojensko-lekárskej akadémie. Neskôr sa presťahoval do Moskvy a v prvej polovici tohto desaťročia si ako adresu trvalého pobytu zaregistroval ulicu, kde sídli hlavná správa generálneho štábu ruských ozbrojených síl.

Vyznamenanie od Putina

Druhému podozrivému z pokusu o otrávenie bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa udelil pred štyrmi rokmi ruský prezident Vladimir Putin vyznamenanie Hrdina Ruskej federácie. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na investigatívny portál Bellingcat.

Kremeľ odmietol v utorok komentovať tvrdenie tohto investigatívneho portálu, že jeden z podozrivých v prípade Skripaľ je lekár pracujúci pre ruskú vojenskú rozviedku.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov uviedol, že Kremeľ sa nebude vyjadrovať k investigatívnym správam a článkom v médiách týkajúcim sa pokusu o otrávenie Skripaľa a jeho dcéry v anglickom Salisbury. Podľa Peskova Británia odmietla ruskú žiadosť, aby sa podelila s Ruskom o podrobnosti z vyšetrovania.   

Identity odhalené

Približne pred dvoma týždňami investigatívna stránka Bellingcat odhalila totožnosť prvého z páchateľov útoku na Skripaľa, ktorého britské úrady identifikovali ako Ruslana Boširova. V skutočnosti však podľa Bellingcatu ide o plukovníka GRU Anatolija Čepigu.

K útoku na Skripaľa a jeho dcéru Juliju došlo 4. marca v anglickom meste Salisbury a bola pri ňom použitá nervovoparalytická látka novičok. Británia z jeho uskutočnenia podozrieva agentov GRU Alexandra Petrova a Ruslana Boširova. Rusko obvinenia z pokusu o zavraždenie Skripaľa a jeho dcéry od začiatku odmieta a tvrdí, že Boširov a Petrov sú civilisti, ktorí Salisbury navštívili ako turisti.

Viac o téme: OtravaSergej SkripaľAlexandr PetrovAlexandr Miškin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu