Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prasynovec Adolfa Hitlera prelomil dlhé mlčanie: Je fanúšik Merkelovej, tvrdý odkaz Trumpovi

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: profimedia.sk)

NEW YORK - Najstarší mužský príbuzný nacistického diktátora prelomil dlhé roky mlčania a na verande svojho domu na Long Islande v New Yorku poskytol rozhovor nemeckému denníku Bild. Hitlerov prasynovec Alexander Stuart-Houston (68), ktorého druhé meno je Adolf, vyjadril svoj názor na kancelárku Angelu Merkelovú aj prezidenta Donalda Trumpa. O hlave USA povedal, že je to klamár.

Čierny deň histórie, ktorej sa Rusko nikdy nezbaví: Spojenectvo s nacistami prinieslo skazu

Alexander Stuart-Houston je prasynovcom nacistického diktátora, ale jeho rodina prestala používať neslávne priezvisko po druhej svetovej vojne. Spolu s bratmi Brianom a Louisom mlčali o svojej minulosti a väzbách na Adolfa Hitlera celé desaťročia a odmietali rozhovory. Nakoniec však bolo ticho prelomené.

Prasynovec Adolfa Hitlera prelomil
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Republikánsky volič označil amerického prezidenta Donalda Trumpa za klamára a priznal sa, že je fanúšikom nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. "Posledný človek, o ktorom by som povedal, že ho obdivujem, je Donald Trump. Rozhodne nie je jeden z mojich favoritov. Niektoré veci, ktoré Trump hovorí, sú v poriadku... Sú to jeho spôsoby, ktoré mi prekážajú. A jednoducho nemám rád klamárov," uviedol Stuart-Houston s tým, že vždy dá hlasu tomu, kto robí najlepšie svoju prácu.

William Patrick Hitler
Zobraziť galériu (4)
William Patrick Hitler  (Zdroj: profimedia.sk)

Dodal, že keby mohol, hlasoval by za Angelu Merkelovú. "Páči sa mi. Je dobrá. Vyzerá byť inteligentná a múdra osoba". Keď sa ho opýtali na jej riešenie utečeneckej krízy, povedal, že ako kancelárka "robí to, čo musí".

Alexanderov otec William Patrick Hitler bol synom Aloisa Hitlera, nevlastného brata Adolfa Hitlera, a narodil sa v Liverpoole v roku 1911 írskej matke. V 30. rokoch odišiel z Anglicka do Nemecka, kde údajne vstúpil do národno-socialistickej strany NSDAP a pracoval v banke v Berlíne.

William Patrick Hitler (vľavo)
Zobraziť galériu (4)
William Patrick Hitler (vľavo)  (Zdroj: profimedia.sk)

Tak ako všetci nemeckí občania aj on však potreboval Vodcovo povolenie na zmenu zamestnania, čo sa však Hitler zdráhal urobiť, aby nebol obvinený z protežovania. William vo svojom denníku písal o tom, aký je v práci nešťastný a zo svojich problémov vinil práve Hitlera.

Neskôr emigroval aj s matkou do USA a dokonca počas vojny bojoval v americkom námorníctve proti svojmu strýkovi. S manželkou Phyllis sa presťahovali na Long Island a po vojne si rodina najprv zmenila priezvisko na Hiller a potom na Stuart-Houston.

Viac o téme: Adolf HitlerPrasynovecAlexander Stuart-Houston
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu