Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nemecký minister varuje: Použitie chemických zbraní v Sýrii môže mať katastrofálne následky

Ministri zahraničných vecí  Heiko Maas a Sergej Lavrov.
Ministri zahraničných vecí Heiko Maas a Sergej Lavrov. (Zdroj: SITA/Kay Nietfeld/pool photo via AP)

BERLÍN - Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas vyzval v piatok Rusko, aby zabránilo humanitárnej katastrofe v sýrskej provincii Idlib, ktorú by mohla spôsobiť pripravovaná ofenzíva na túto poslednú baštu sýrskych povstalcov. Maas túto výzvu adresoval svojmu ruskému rezortnému kolegovi Sergejovi Lavrovovi počas piatkovej schôdzky v Berlíne.

Podľa šéfa nemeckej diplomacie by ofenzíva sýrskych vládnych síl v Idlibe mohla mať katastrofálne dôsledky pre milióny civilistov. Maas v tejto súvislosti spomenul aj obavy z možného nasadenia chemických zbraní, ku ktorému v minulosti došlo pri obsadzovaní povstaleckých lokalít v iných častiach Sýrie.

"Je nám jasné, že Rusko má schopnosť ovplyvňovať sýrsky režim a spoliehame sa na to, že ho teraz použije tak, že sa zabráni použitiu chemických zbraní, a to za všetkých okolností," citovala Maasove slová agentúra AP. Lavrov v Berlíne zopakoval, že Rusko, ktoré je spojencom Damasku, je odhodlané eliminovať teroristické organizácie operujúce v Idlibe. Prisľúbil, že Moskva sa v tomto úsilí pokúsi minimalizovať riziká pre civilné obyvateľstvo a brať do úvahy humanitárne aspekty celej operácie. 

Povstalecké územie na severozápade Sýrie je v súčasnosti terčom intenzívneho ostreľovania sýrskych vládnych síl a ich spojencov, ktoré by mohlo byť prípravou na mohutnú ofenzívu. Tá by podľa OSN mohla vyhnať z domovov až 900.000 ľudí. Na územiach ovládaných vzbúrencami sa nachádza asi 10.000 bojovníkov skupín, ktoré OSN označuje za teroristické. Ďalšie desaťtisíce ozbrojencov sú zo Slobodnej sýrskej armády, ktorú podporuje Turecko. 

Viac o téme: RuskoNemeckoSýriaSergej LavrovIdlibChemické zbraneHeiko Maas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu