Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Chaos v Brazílii: Sudca nariadil zatvoriť hranicu pre Venezuelčanov, prokurátorka kontruje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Fernando Llano)

RIO DE JANEIRO - Brazílsky sudca nariadil v nedeľu zatvoriť hraničný priechod v severobrazílskom štáte Roraima výlučne pre Venezuelčanov, ktorí tadiaľ do Brazílie húfne utekajú zo svojej vlasti zmietanej ekonomickou i politickou krízou. Proti nariadeniu sa však v pondelok odvolala brazílska generálna prokurátorka.

Hranica tak pre Venezuelčanov zatiaľ ostala otvorená, pričom podľa miestnych úradov cez ňu v pondelok prešli stovky Venezuelčanov, informovala agentúra Reuters. Brazílsky federálny sudca Helder Barreto nariadil ešte v nedeľu zatvorenie hranice pre venezuelských prisťahovalcov.

Platiť v súlade s jeho rozhodnutím malo do vtedy, kým pohraničný štát Roraima nedokáže vytvoriť dostatočné "humanitárne" podmienky na prijatie masového prílevu prisťahovalcov a nevznikne rovnováha medzi ich prijímaním a presídľovaním do iných častí Brazílie. 

Proti sudcovmu dekrétu sa však pondelok odvolala na brazílskom najvyššom súde generálna prokurátorka Grace Mendoncaová, podľa ktorej nariadenie zasahuje do právomocí brazílskej federálnej vlády.  Za ostatné tri roky prišli do štátu Roraima desaťtisíce Venezuelčanov.

Ich príchody vyťažili miestne sociálne služby a v oblasti spôsobili humanitárnu krízu. Mnoho venezuelských rodín je totiž veľmi chudobných a spí na uliciach či v lacných hosteloch. V oblasti v dôsledku toho vzrástla zločinnosť i prostitúcia, priblížil Reuters. 

Miestna administratíva preto ešte minulý štvrtok nariadila, že Venezuelčania prichádzajúci do Roraimy za lekárskou či inou pomocou, budú musieť na hranici preložiť platný pas, ktorý však mnohí z nich nemajú. Sudca Barreto takéto opatrenie označil za "diskriminačné" a odporujúce brazílskym zákonom.

Pozastavil tiež nariadenie, ktoré umožňovalo tamojším úradom deportovať či vyhostiť venezuelských prisťahovalcov, ktorí sa dopustili nezákonnej činnosti a prikázal očkovať tých, ktorých už do krajiny prijali. Pre Venezuelčanov však zároveň nariadil hranicu zatvoriť až do vtedy, kým nevznikne určitá rovnováha medzi ich prijímaním v Roraime a presídľovaním do iných častí Brazílie. 

Brazília začala po odporúčaní Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) venezuelských prisťahovalcov ešte v máji letecky presídľovať z tohto pohraničného štátu do iných častí krajiny. Z tamojšej metropole Boa Vista však doposiaľ presídlili len okolo 820 Venezuelčanov. Do Brazílie ich pritom denne v priemere prichádza okolo 500. 

Hranica s Venezuelou je opäť otvorená pre všetkých

Hranica Brazílie a Venezuely je po niekoľkých hodinách uzavretia opäť otvorená aj pre Venezuelčanov, ktorí zo svojej vlasti utekajú do susednej krajiny pred ekonomickou a politickou krízou. Jej opätovné sprístupnenie nariadil brazílsky najvyšší súd, čím zvrátil skoršie rozhodnutie sudcu Heldera Barreta zo súdu nižšej inštancie. "Nie je opodstatnené ísť jednoduchou cestou 'uzavretia dverí', pretože sa objavili komplikácie s hostením utečencov," vyjadrila sa sudkyňa Rosa Weber vo svojom rozhodnutí, ktoré vyniesla krátko pred polnocou.

Barreto uzavretie hranice v brazílskom štáte Roraima nariadil s tým, že je dočasné a bude platiť dovtedy, kým tam nevytvoria vhodné podmienky na prijatie venezuelských migrantov. Hranica mala ostať otvorená pre Brazílčanov, osoby iných národností a Venezuelčanov, ktorí sa budú zo severu Brazílie vracať domov.

Za lepším životom ušli za uplynulé roky z Venezuely do susedných štátov tisícky ľudí. Do samotnej Brazílie ich od roku 2015 prišlo viac ako 56-tisíc. V chudobnej Roraime, kam podľa úradov denne prejde hranicu okolo 500 Venezuelčanov, prílev migrantov vyťažuje zdravotnícke a vzdelávacie služby, pričom samotní migranti tam žijú v zlých podmienkach na uliciach viacerých miest vrátane hlavného mesta Boa Vista.

Úrady v Roraime vyzývali na uzavretie hranice už niekoľko mesiacov argumentujúc okrem iného aj prudkým nárastom kriminality. Minulý týždeň guvernérka štátu Suely Campos vydala nariadenie, na základe ktorého museli Venezuelčania hľadajúci lekársku alebo sociálnu pomoc v Roraime preukázať platný pas, ktorý však mnohí z migrantov nemajú. Sudca Barreto toto nariadenie označil za "diskriminačné" a namiesto toho nariadil spomínané dočasné uzavretie hranice.

Brazílska centrálna vláda je proti zatváraniu hraníc s Venezuelou. Tvrdí, že v dôsledku humanitárnej krízy trpia obyčajní Venezuelčania a Brazília musí naďalej pomáhať.

Viac o téme: MigrantiBrazíliaVenezuela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu