Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Polícia nenecháva nič na náhodu: Po otrave novičkom zadržali vyše 400 vecí

Polícia vyšetruje.
Polícia vyšetruje. (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

LONDÝN- Policajti vyšetrujúci otrávenie ženy a muža nervovoparalytickou látkou novičok v anglickom meste Amesbury zadržali vyše 400 vecí. Značný počet z predmetov môže byť podľa nich potenciálne kontaminovaný, a preto ich poslali na analýzu do vládneho laboratória v Porton Down. Informuje o tom denník The Guardian.

Aj napriek tomu, že sa vyšetrovateľom v piatok podarilo nájsť malú fľašku s novičokom, s ktorou prišli do kontaktu Dawn Sturgessová a Charlie Rowley, s prehliadkami budú podľa všetkého pokračovať ešte niekoľko týždňov, ak nie mesiacov. Vyšetrovatelia sa totiž snažia identifikovať potenciálne miesta a zdroje kontaminácie.

"Nielenže sa snažíme vyriešiť extrémne vážny zločin, pracujeme aj na identifikácii akýkoľvek potenciálnych mimoriadnych rizík pre verejnosť a popritom všetkom sa ubezpečujeme, že nikto zo zúčastnených na prehliadkach sám nie je vystavený riziku kontaminácie," vyjadril sa šéf z protiteroristického oddelenia britskej polície Neil Basu. "Je to veľmi dôkladná a nevyhnutná práca, ktorá, bohužiaľ, trvá veľmi dlho, kým sa dokončí," dodal.

Vyšetrovatelia sa snažia určiť, či nervovoparalitická látka zo spomínanej fľaštičky, o ktorej veria, že je zdrojom otravy Sturgessovej a Rowleyho, je z rovnakej várky, ktorú použili v marci aj pri útoku na ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju. To je podľa polície hlavnou líniou vyšetrovania.

Štyridsaťštyriročnú Sturgessovú a 45-ročného Rowleyho hospitalizovali v dôsledku otravy 30. júna v Salisbury, ktoré sa nachádza len 13 kilometrov od Amesbury. Sturgessová na následky otravy zomrela, Rowley už nadobudol vedomie.

Viac o téme: VyšetrovanieNovičokAmesbury
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu