Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Historický okamih v novodobých dejinách Španielska: Parlament vyslovil nedôveru vláde premiéra

Mariano Rajoy Zobraziť galériu (2)
Mariano Rajoy (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

MADRID - Poslanci španielskeho parlamentu vyslovili v piatok nedôveru vláde premiéra Mariana Rajoya. Príslušný návrh podporilo 180 poslancov, proti ich bolo 169, jeden sa zdržal. Informovala o tom televízia TVE.

Španielsky premiér Mariano Rajoy sa ešte pred hlasovaním v parlamente poďakoval všetkým Španielom a vyhlásil, že je hrdý na výsledky svojho kabinetu. Následne - ako sľúbil - zagratuloval lídrovi opozičnej Španielskej socialistickej robotníckej strany (PSOE) Pedrovi Sánchezovi. Ten sa na základe zákona, ktorý má zabrániť mocenskému vákuu, okamžite stal novým premiérom.

Pedro Sanchez
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco, File)

Ide o historicky prvé vyjadrenie nedôvery vláde v novodobých dejinách Španielska. Iniciovali ho opoziční socialisti, ktorí však na takýto krok dlho nemali potrebnú väčšinu 176 hlasov (disponujú len 84 poslancami). Premiér Mariano Rajoy stál od jesene 2016 na čele menšinovej vlády, keďže predčasné parlamentné voľby nepriniesli jasnú väčšinu pre žiaden politický tábor.

Pedro Sánchez zloží premiérsky sľub zrejme v sobotu

Predsedníčka dolnej komory španielskeho parlamentu Ana Pastorová sa v piatok popoludní stretne s kráľom Filipom, aby ho informovala o výsledku hlasovania, ktorým poslanci vyslovili nedôveru vláde Mariana Rajoya. Informovali o tom noviny El País. 

V návrhu na vyslovení nedôvery sa ako nový premiér uvádzal 46-ročný líder socialistov (PSOE) Pedro Sánchez. Za predsedu vlády bude vymenovaný panovníkom, do ktorého rúk zloží sľub. Predpokladá sa, že k tomu dôjde v sobotu.

Doterajší premiér Rajoy musí ešte oficiálne podať demisiu do rúk kráľa. Na základe španielskych zákonov, ktoré majú zabrániť vytvoreniu mocenského vákua po vyslovení nedôvery vláde, sa novým premiérom stáva ten politik, ktorý takýto krok inicioval. Na čelo vlády nastupuje v momente, keď zloží prísahu do rúk panovníka, píše agentúra AP.  Analytici upozorňujú, že Sánchez doteraz nezverejnil program svojej vlády, ktorej zloženie by malo byť známe zrejme na budúci týždeň.

Jeho vláda by teoreticky mohla byť pri moci do roku 2020, socialisti však majú v 350-člennom parlamente len 84 poslancov, takže budú mať problém získať podporu pre vládne návrhy. Pozorovatelia preto predpokladajú, že za takýchto okolnosti sa predčasné voľby v Španielsku nedajú vylúčiť.

Takýto názor v piatok na sociálnych sieťach zverejnil aj líder centristickej strany Občania Albert Rivera. "Som presvedčený, že ešte pár mesiacov a Španieli budú môcť ísť hlasovať," napísal. Dodal, že jeho strana sa bude pripravovať ako alternatíva k doterajšiemu stavu, keď v Španielsku dominovali dve politické strany: Sánchezovi socialisti (PSOE) a Rajoyovi ľudovci, napísal El País.

Odchádzajúca španielska vláda dala zelenú vzniku nového katalánskeho kabinetu

Nová katalánska vláda sa môže ujať moci. V piatok totiž v oficiálnom vestníku katalánskej vlády vyšiel dekrét o vymenovaní jej členov. Informovala o tom agentúra Catalan News Agency (CNA). CNA dodala, že nová vláda premiéra Quima Torru sa na svojom prvom zasadaní zíde v sobotu o 11.30 h SELČ a jej členovia sa ujmú svojich funkcii. Následne sa v Katalánsku ukončí priamy dohľad Madridu a obnoví sa samospráva regiónu.  

Medzičasom už bývalý španielsky premiér Mariano Rajoy, ktorý poslednú katalánsku vládu premiéra Carlesa Puigdemonta v nadväznosti na vyhlásenie nezávislosti odvolal vlani v októbri, nariadil zrušenie priameho dohľadu hneď po tom, ako sa ministri Torrovej vlády ujmú svojich funkcií, dodala CNA. Nová katalánska vláda vedená premiérom Quimom Torrom spĺňa hlavnú požiadavku Madridu - nie sú v nej žiadni väznení ani v exile žijúci politici. 

Išlo o podmienku, po ktorej splnení bol Madrid ochotný zverejniť nominácie na ministrov a zrušiť svoj priamy dohľad nad Katalánskom. Priama správa Madridu na Katalánsko bola uvalená po tom, ako tamojší regionálny parlament vlani v októbri jednostranne vyhlásil nezávislosť. Madrid v reakcii na to aktivoval článok 155 španielskej ústavy, ktorým prebral dohľad nad týmto prosperujúcim regiónom a vypísala predčasné voľby do katalánskeho parlamentu. 

Voľby sa konali vlani v decembri a víťazne z nich vyšli opäť proseparatistické strany. Trvalo im však pol roka, kým navrhli takého kandidáta na post premiéra, ktorého by Madrid odobril. Torra bol zvolený za premiéra pred dvoma týždňami a bol súčasne prvým kandidátom, ktorého Španielsko neobvinilo zo vzbury. Predchádzajúci traja kandidáti - expremiér Carles Puigdemont, Jordi Sánchez a Jordi Turull - sú trestne stíhaní a nemohli sa v katalánskom parlamente osobne zúčastniť na rozprave a hlasovaní o svojej kandidatúre, čo Madrid vyžadoval.

V prípade Torru Madrid akceptoval až druhý návrh na zloženie jeho vlády. Ten prvý z 19. mája Madrid odmietol, pretože Torra za ministrov navrhol dvoch väznených a dvoch v exile sa skrývajúcich politikov. V utorok však Torra zverejnil nové zloženie svojej vlády, v ktorom títo politici už nie sú.

Viac o téme: ParlamentNedôveraŠpanielskoMariano Rajoy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu