Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Situácia v Katalánsku je dramatická, pridalo sa Taliansko: V dvoch regiónoch sa koná referendum

Mariano Rajoy 
Zobraziť galériu (4)
Mariano Rajoy (Zdroj: TASR/AP Photo/Francisco Seco)

BARCELONA - Španielsky premiér Mariano Rajoy dnes po mimoriadnom zasadnutí vlády oznámil, že zosadí katalánsku regionálnu vládu a obmedzí pôsobnosť tamojšieho parlamentu. Katalánski separatisti to označili za štátny prevrat a nástup totalitarizmu. V Barcelone za nezávislosť Katalánska a proti väzbe separatistických predákov demonštrovalo na 450.000 ľudí. O 21:00 SELČ sa má k stanovisku ústrednej vlády vyjadriť katalánsky premiér Carles Puigdemont.

Madrid chce s podporou španielskeho Senátu, v ktorom má vládna Ľudová strana prevahu, zosadiť katalánsky regionálny kabinet na čele s Puigdemontem. Vláda chce tiež podľa Rajoya čiastočne obmedziť pôsobnosť regionálneho parlamentu, napríklad že nebude smieť vymenovať do svojho predsedníctva členov zosadenej vlády.

Povinnosti kabinetu prevezmú v zásade ministri v Madride "tak dlho, dokiaľ bude trvať mimoriadna situácia". Podľa Rajoya sa ešte musí vláda v Madride rozhodnúť, či nevymenuje miesto katalánskej vlády dočasnú správu. Rajoy tvrdil, že tým Katalánsko nezbavuje autonómie, ale že majú byť zosadení len predstavitelia, ktorí porušili zákony. Predčasné voľby v regióne by sa mali konať do šiestich mesiacov, prípadne aj skôr.

Vláda tak chce s pomocou Senátu, ktorý o jej žiadosti bude rokovať a hlasovať v piatok, aktivovať článok 155 španielskej ústavy, čo doteraz žiadna iná vláda za štyri desiatky rokov španielskej demokracie neurobila.

V Lombardsku a Benátsku sa konajú referendá o posilnení právomocí

V dvoch najbohatších regiónoch Talianska - Lombardsku a Benátsku - sa v nedeľu konajú referendá o posilnení ich právomocí, najmä v ekonomickej oblasti. Iniciátorom plebiscitu, ktoré má len poradný charakter, je Liga Severu.  Ako informuje agentúra ANSA, hlasovanie sa začalo o 7.00 h a potrvá do 23.00 h. V Lombardsku nie je stanovené kvórum. V Benátsku stanovili kvórum na 50 percent plus jeden hlas. V Lombardsku je oprávnených hlasovať približne 7,9 milióna obyvateľov, v Benátsku štyri milióny.

Matteo Salvini
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Najvyšší predstaviteľ Lombardska Roberto Maroni už skôr podľa agentúry ANSA zdôraznil, že predmetom referenda nie je nezávislosť týchto regiónov. Maroni, naopak, podporil územnú celistvosť Talianska. Podľa jeho slov vedenie oboch regiónov chce od Ríma získať viac právomocí, a to najmä v oblasti bezpečnosti a školstva a kontroly migrácie.

Matteo Salvini
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Politológovia upozorňujú, že za referendom sa v skutočnosti skrýva problém prerozdeľovania peňazí z týchto bohatých a dynamicky sa rozvíjajúcich regiónov na ekonomicky menej prosperujúci juh krajiny. Voličov v Lombardsku a Benátsku tak organizátori referenda vyzývajú vyjadriť sa, či by súhlasili s tým, aby výnosy z ich daní smerovali prioritne do ich oblasti.

Luca Zaia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Talianska vláda referendum v Lombardsku a Benátsku kritizuje ako finančne priveľmi náročné, keďže si napríklad vyžiadalo nákup niekoľko tisíc tabletov pre elektronické hlasovanie. Taliansky minister poľnohospodárstva Maurizio Martina okrem iného odporučil Maronimu, aby oba regióny žiadali od centrálnej vlády v Ríme skôr podrobnú diskusiu o problémoch "a nezaplatili takmer 50 miliónov eur z daní občanov za organizovanie konzultatívneho referenda."

Viac o téme: Mariano RajoyCarles Puigdemont
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu