Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MIMORIADNA SPRÁVA Šéf NATO po obrovských hackerských útokoch varuje pred III. svetovou vojnou

Vojaci NATO Zobraziť galériu (4)
Vojaci NATO (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg včera v Bruseli pripomenul minuloročné slová predstaviteľov aliančných štátov, že kybernetické útoky by mohli aktivovať článok päť severoatlantických zmlúv, ktorý považuje napadnutie jedného člena NATO za útok na celý obranný pakt. Ďalej varoval, že nový hackerský útok by mohol rozpútať svetovú vojnu.

Šokujúce zistenie: Ruskí hackeri údajne počas amerických volieb útočili v 21 štátoch USA

Stoltenberg v Bruseli prehlásil, že terajší útok (Petrwrap) aj ten májový, ktorý spôsobil ransomware WannaCry, ukazuje na nutnosť posilnenia kybernetickej bezpečnosti.

"A to je presne to, čo robíme," zdôraznil Stoltenberg pred novinármi. Spresnil, že prebieha viac odborných školení, dochádza k výmenám osvedčených postupov a technológií a všetci spojenci sú ochotní ešte tesnejšie medzi sebou spolupracovať a začleniť do systému obrany všetky svoje spôsobilosti.

Stoltenberg zároveň pripomenul, že NATO sa vlani rozhodlo vytvoriť z kyberpriestoru "operačný priestor", čo znamená, že aj kybernetický útok môže viesť k aktivovaniu článku 5 Zakladajúcej zmluvy aliancie, ktorý uvádza, že všetky členské krajiny NATO zakročia na pomoc jednému zo svojich spojencov v prípade, ak bude napadnutý.

"Sme na ceste zadefinovať kyberpriestor ako vojenskú oblasť, čo znamená, že na vojenské účely budeme mať pozemné, vzdušné, morské a kybernetické prostredie," zdôraznil šéf aliancie.

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (4)
Jens Stoltenberg  (Zdroj: SITA)

Tohtotýždňový útok

Hackeri zaútočili v pondelok na webové systémy vládnych úradov, ako aj medzinárodných spoločností, pričom najtvrdší dosah tohto útoku pocítila Ukrajina. Terčom kybernetického útoku sa stali i veľké priemyselné podniky, ukrajinská pošta či medzinárodné letisko, informovala agentúra AP. Ukrajina hlásila rozsiahle narušenie elektrickej siete, bánk či vládnych úradov.

V utorok ransomware napadol počítače a elektronickú infraštruktúru napríklad dánskeho prepravcu Maersk, britskú reklamnú spoločnosť WPP, doručovateľskú spoločnosť TNT, amerického výrobcu liekov Merck a najväčšiu ropnú spoločnosť Rosnefť.

Zaujímavé bolo aj malé množstvo nadnárodných spoločností ako Microsoft, Talos (dcéra spoločnosti Cisco), Real Estate patriaci francúzskej banke BNP Paribas alebo Symantec, ktoré však hovorila len o malých škodách. Zastaviť prevádzku kvôli výpadku počítačov musela Austrálska továreň na cukrovinky Cadbury na ostrove Tasmánia. Vírus údajne prišiel cez ukrajinský daňový softvér MEDoc, čo však jeho dodávateľ poprel.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Spôsobenie chaosu

Šírenie infekcie sa podarilo v stredu z veľkej časti zastaviť a chod postihnutých spoločností sa vrátil do normálu. Najväčšie dopady pocítili Ukrajina a Rusko. Analytici teraz špekulujú o pôvode útoku a taktiež o motíve, podľa niektorých nešlo o finančný zisk, ale vyvolanie chaosu. Aj keď nebolo potvrdené, kto za útokom stojí, predpokladá sa, že to boli ruskí hackeri.

Viac o téme: NATOJens StoltenbergKybernetický útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu