Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Trump sa sklamal v Rusku: Je to miesto, kde sa rúcajú nádeje amerických prezidentov

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Viacerí americkí prezidenti pri nástupe do funkcie dúfali v zlepšenie vzťahov s Ruskom, ale napokon sa sklamali. Výnimkou nie je ani Donald Trump. V jeho prípade však došlo k vytriezveniu oveľa skôr, upozornila americká verejnoprávna rozhlasová stanica NPR.

"Americkí prezidenti majú tradíciu vstupovania do funkcie a vyjadrovania nádeje na zlepšenie vzťahov s Ruskom. S takmer dokonalou symetriou je táto tradícia spojená s tradíciou odchádzania z funkcie v atmosfére napätia s Moskvou," uviedla NPR. Niekedy podľa tejto rozhlasovej stanice trvá roky, kým sa optimizmus zmení na vytriezvenie. V prípade prezidenta Trumpa sa varovné signály objavili už po prvých mesiacoch vo funkcii.

Trump krátko po svojej januárovej inaugurácii vyhlásil, že keby Spojené štáty dobre vychádzali s Ruskom, "bola by to pozitívna vec a bolo by to skvelé". Vo funkcii však nie je ešte ani 100 dní a medzi Washingtonom a Moskvou vzniklo nové napätie pre konflikt v Sýrii.

"V zahraničnej politike sa často sa stáva, že udalosti sa votrú do toho, čo by ste chceli robiť," povedal pre NPR Alexander Vershbow, americký veľvyslanec v Rusku z čias administratívy Georga W. Busha. Bush rovnako ako Trump na začiatku svojho funkčného obdobia dúfal v zlepšenie vzťahov s Moskvou a v tom období mal dokonca pozitívne vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Rozhlasová stanica pripomenula ženevský samit skupiny G8 z júla 2001, pol roka po nástupe Busha do funkcie. Fotografi tam zachytili Busha a Putina, ako sa na seba priateľsky usmievajú. Dobré vzťahy medzi nimi pokračovali aj o niekoľko mesiacov, keď sa Spojené štáty stali terčom teroristických útokov.

"Po útokoch z 11. septembra 2001 bol ruský prezident Vladimir Putin prvým zahraničným lídrom, ktorý zatelefonoval Bushovi a Rusko vyslalo do Afganistanu vojenské zdravotné tímy ako súčasť Spojenými štátmi vedenej koalície proti al-Káide a Talibanu," pripomenula NPR. Na konci funkčného obdobia Busha, v roku 2008, bolo všetko inak. Putin vtedy nariadil inváziu do Gruzínska a Bush mu v reakcii na to povedal: "Vladimir, si chladnokrvný". Z priateľských na napäté sa zmenili aj vzťahy medzi prezidentmi Billom Clintonom a Borisom Jeľcinom.

"V 90. rokoch sa prezident Clinton a ruský prezident Jeľcin počas svojich častých stretnutí stále objímali. Potom sa NATO rozšírilo smerom na východ, Spojené štáty bombardovali ruského spojenca Juhosláviu a vo vzťahoch nastalo dusno," pripomína NPR vývoj vo vzťahoch medzi ďalšou prezidentskou dvojicou.

Výnimkou z tejto "tradície" nebol ani Trumpov predchodca Barack Obama. Po nástupe do funkcie v roku 2009 vyzval na "reštart" vo vzťahoch s Ruskom a snažil sa o to niekoľko rokov. "Potom v roku 2014 Putin vtrhol na Ukrajinu a skončilo sa to americkými sankciami a veľmi verejnými vzájomnými obvineniami," uviedla NPR a dodala, že teraz je na rade Trump.

Americko-ruské vzťahy sa od nástupu Trumpa zhoršili, tvrdí Putin

Bilaterálne vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom sa od nástupu amerického prezidenta Donalda Trumpa do úradu zhoršili, vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin v rozhovore, ktorý dnes odvysielali tamojšie médiá a citovala ich agentúra Reuters. "Možno povedať, že miera dôvery sa na pracovnej úrovni, najmä v oblasti vojenských záležitostí, nezvýšila, ale skôr poklesla," povedal Putin. Na otázku obvinení, že sýrska vláda vykonala chemický útok v provincii Idlib, prezident povedal, že Damask sa svojho chemického arzenálu vzdal.

Putin je podľa vlastných slov presvedčený o tom, že pre daný incident existujú dve hlavné vysvetlenia: sýrske vládne sily pri nálete zasiahli povstalecký sklad chemických zbraní, čím došlo k uvoľneniu jedovatého plynu, alebo táto udalosť bola zinscenovaná so zámerom zdiskreditovať sýrsku vládu.

Putinov komentár prichádza v čase, keď je na návšteve Moskvy americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson, ktorý rokuje so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom. Washington sa pokúša presvedčiť Kremeľ, aby upustil od podpory Damasku, svojho dlhoročného spojenca, pripomína spravodajská stanica BBC.

Tillerson na začiatku rozhovorov zdôraznil, že sa teší na otvorenú a úprimnú diskusiu zameranú na identifikovanie a riešenie rozdielov medzi oboma krajinami. Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov na tlačovej konferencii pripustil možnosť, že sa v priebehu dneška s Tillersonom stretne aj Putin.

Viac o téme: RuskoUSADonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu