Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Demonštrácie za Sorosovu univerzitu sa vyhrotili: Došlo k výtržnostiam

Zobraziť galériu (5)
"Nepodpíš to, János!" píše sa na jednom z plagátov demonštrantov. (Zdroj: Zoltan Balogh/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Po protestnom zhromaždení v Budapešti, na ktorom dnes desaťtisíce ľudí vyjadrili podporu Stredoeurópskej univerzite (CEU), došlo k niekoľkým menším incidentom.

Demonštranti, ktorí sa po ukončení zhromaždenia odmietli rozísť, hádzali do policajtov zoradených pred budovou parlamentu rôzne predmety vrátanie fliaš. Polícia sa však nenechala vyprovokovať; k žiadnym zraneniam nedošlo.

Demonštrácie v Maďarsku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Janos Marjai/MTI via AP)

Podľa nezávislej študentskej organizácie Slobodu vzdelávaniu, ktorá podujatie zorganizovala, sa na zhromaždení zúčastnilo 70.000-80.000 ľudí. Časť protestujúcich sa z Kossuthovho námestia neskoro večer premiestnila k ministerstvu ľudských zdrojov i k sídlu vládnej strany Fidesz neďaleko Námestia hrdinov, kde bolo nasadených množstvo policajtov s prilbami na hlavách a fľašami so slzotvorným plynom v rukách.

Demonštrácie v Maďarsku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Janos Marjai/MTI via AP)

Cestou dav skandoval protivládne heslá. Hlava štátu by mala novelu podpísať v pondelok. Protestujúci ho vyzvali, aby dal novelu preveriť na ústavnom súde.

Zahraniční profesori vyzvali maďarskú vládu na odvolanie vysokoškolského zákona 

Profesori amerických a britských univerzít vyzvali otvoreným listom maďarskú vládu, aby prehodnotila a odvolala novelu vysokoškolského zákona. Podľa agentúry MTI v liste uverejnenom dnes v britskom hospodárskom denníku Financial Times konštatovali, že maďarský kabinet je v 21. storočí prvou európskou vládou, ktorá chce z politických dôvodov zatvoriť solventnú a úspešnú univerzitu.

"Vyzývame aj európskych politikov, aby sa zamysleli nad významom takéhoto vývoja a aby sa ozvali v prospech slobody a autonómie vzdelávania. Mali by tiež zvážiť, či je aj naďalej vhodné členstvo maďarskej vládnej strany Fidesz v Európskej ľudovej strane (EĽS)," píše sa v liste podpísanom piatimi profesormi, podľa ktorých táto novela znamená prakticky likvidáciu Stredoeurópskej univerzity (CEU).

Demonštrácie v Maďarsku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Zoltan Balogh/MTI via AP)

Maďarský denník Magyar Nemzet dnes s odvolaním sa na zdroje z kruhov prezidenta Jánosa Ádera uviedol, že hlava štátu novelu zákona podpíše, aj keď v najneskoršom možnom termíne. Jeho právny poradcovia totiž nenašli nič, čo by zdôvodnilo novelu posunúť na preverenie ústavnému súdu.

Áder údajne v uplynulých dňoch viedol niekoľko rokovaní o situácii CEU, pričom rokoval aj s predstaviteľmi tejto americko-maďarskej univerzity. Tí okrem prezidenta nemali možnosť stretnúť sa pred zrýchleným schválením novely v parlamente s nijakým zástupcom maďarskej vlády.

Demonštrácie v Maďarsku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Janos Marjai/MTI via AP)

Podľa minulý utorok schválenej novely bude môcť zahraničná univerzita na maďarskom území existovať iba v prípade, ak funguje aj v krajine pôvodu. Ďalej bude potrebné do pol roka od nadobudnutia účinnosti tohto zákona uzatvoriť príslušnú medzištátnu dohodu medzi Maďarskom a danou krajinou.

CEU založil v roku 1991 americký finančník maďarského pôvodu George Soros. Proti snahám vládnej strany Fidesz zakázať činnosť univerzity v Maďarsku sa ozvalo niekoľko krajín, od USA až po Francúzsko, ako aj osobnosti významných svetových univerzít vrátane niekoľkých držiteľov Nobelovej ceny. V Budapešti sa tretej demonštrácie na podporu CEU v nedeľu zúčastnili desaťtisíce ľudí.

Viac o téme: ProtestDemonštráciaMaďarskoSorosova univerzita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu