Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

PRÁVE TERAZ Súd definitívne rozhodol: Británia nemôže spustiť brexit bez parlamentu

Na snímke druhý sprava britský generálny prokurátor Jeremy Wright prichádza do budovy najvyššieho súdu Zobraziť galériu (2)
Na snímke druhý sprava britský generálny prokurátor Jeremy Wright prichádza do budovy najvyššieho súdu (Zdroj: TASR)

LONDÝN - Britský najvyšší súd dnes rozhodol, že vláda premiérky Theresy Mayovej musí získať súhlas parlamentu, kým spustí proces odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie, teda tzv. brexit. To môže prípadne oddialiť premiérkin plán začať rokovania s EÚ o brexite koncom marca.

Rozhodnutie súdu donucuje vládu, aby predložila príslušný návrh zákona v parlamente - to poskytuje politikom orientovaným na EÚ šancu, že zmäkčia podmienky odchodu Spojeného kráľovstva z Únie. Aktivisti kampane za odchod namietajú proti verdiktu súdu a tvrdia, že parlament by nemal mať moc zvrátiť vôľu voličov, ktorí vo vlaňajšom referende 23. júna rozhodli o brexite, čiže odchode Británie z 28-člennej Únie.

Mayová chcela pri aktivovaní článku č. 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý spúšťa dva roky trvajúce oficiálne rokovania s EÚ o brexite, využiť stáročia starú právomoc, známu ako kráľovská výsada. Táto právomoc - tradične prináležiaca panovníkovi - povoľuje robiť rozhodnutia o zmluvách a ďalších záležitostiach bez hlasovania parlamentu.

"Referendum má veľký politický význam a vyhlásenie tohto ľudového hlasovania schválil najprv parlament, pričom však neuviedol, aký bude záverečný výsledok - takže akákoľvek zmena v zákone, ktorý uvedie referendum do platnosti, sa musí urobiť jediným spôsobom povoleným ústavou Spojeného kráľovstva, teda aktom v parlamente," vyhlásil dnes predseda najvyššieho súdu David Neuberger. "Postupovať inak by bolo porušením zaužívaných ústavných princípov, ktoré platia mnoho stáročí," dodal Neuberger.

Tento prípad bol považovaný za najdôležitejšiu ústavnú kauzu za celú generáciu a objasňuje, kto má konečnú právomoc v britskom systéme vládnutia: premiérka a jej kabinet, alebo parlament.
Podnet na súd podala podnikateľka vo finančníctve Gina Millerová, aby donútila vládu najprv žiadať parlament o schválenie brexitu a až potom aktivovala článok 50 Lisabonskej zmluvy, ktorým sa spúšťa proces rokovaní o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ. Odchod z EÚ zmení základné práva občanov a toto nemožno urobiť bez hlasovania zákonodarcov, argumentovala Millerová.

Mayová tvrdila, že výsledok referenda jej dáva mandát vyviesť Britániu z 28-člennej Únie a že diskusia o detailoch jej stratégie s parlamentom by oslabila rokovaciu pozíciu vlády. Dnešné rozhodnutie najvyššieho súdu neznamená, že Británia zostane v EÚ. Avšak môže proces odchodu oddialiť.

"Dnešný výsledok nikoho neprekvapuje. Nanešťastie pre firmy a ďalšie inštitúcie, brexit je naďalej neistotou," vyhlásil Philip Souta, predstaviteľ právnickej firmy Clifford Chance so sídlom v Londýne. "Parlament je stále názorovo rozdelený a výsledok rokovaní je stále nejasný." Právni experti tvrdia, že Mayovej vláda predloží parlamentu návrh zákona o vystúpení z EÚ veľmi rýchlo a táto legislatíva sa bude zameriavať výlučne na spustenie článku 50 - aby sa tak obmedzila možnosť rôznych pozmeňovacích návrhov a dodatkov, ktoré by mohli oddialiť hlasovanie. Avšak návrh zákona sa možno bude snažiť pozdržať nevolená horná komora britského parlamentu, Snemovňa lordov.

"Prehra v Snemovni lordov nezastaví uskutočnenie brexitu, ale môže ho odsunúť do polovice roka 2020," povedal Souta. Millerová argumentovala, že cieľom v tomto súdnom prípade nebolo zablokovať brexit. Naopak, išlo o "demokraciu" a "nebezpečný precedens", že kabinet môže mať nadvládu nad parlamentom.

Predseda najvyššieho súdu David Neuberger dnes ešte spresnil, že verdikt odhlasovala väčšina z 11 členov súdu, a to v pomere 8 ku 3. Súd tiež jednomyseľne rozhodol, že brexit nie je nutné prekonzultovať so Škótskom, Walesom a Severným Írskom. Britský generálny prokurátor Jeremy Wright, ktorého Mayová postavila do čela svojho právnického tímu bojujúceho proti žalobe na súde, oznámil, že vláda je verdiktom súdu sklamaná, ale vyhovie rozhodnutiu a ešte v priebehu dneška poskytne v parlamente vyhlásenie.  

Británia dodrží plánovaný termín

Británia dnes informovala partnerov v Európskej únii, že dodrží plánovaný termín a oficiálne aktivuje článok 50 Lisabonskej zmluvy o odchode z EÚ koncom marca. Uviedol to vysokopostavený diplomat z EÚ v reakcii na verdikt britského najvyššieho súdu, ktorý dnes rozhodol, že vláda v Londýne musí najprv získať súhlas parlamentu, až potom môže odštartovať celý proces brexitu.

Podľa Louisa Grecha, podpredsedu maltskej vlády, britský zástupca EÚ informoval, že vláda v Londýne pripravuje krátku legislatívu, ktorú predloží parlamentu. A dodal, že nevidí nijaké problémy, pre ktoré  by Británia nemohla dodržať plánovaný termín. Malta je aktuálne predsedajúcou krajinou EÚ. Grech dnes vo Vallette hostí stretnutie ministrov a predstaviteľov EÚ, na ktorom Britániu zastupuje minister pre Európu David Jones.

Mayová rešpektuje rozhodnutie súdu 

Kancelária britskej premiérky Theresy Mayovej dnes vyhlásila, že v prípade rokovaní o brexite bude rešpektovať rozhodnutie britského najvyššieho súdu. Ten dnes odsúhlasil, že britská vláda musí na spustenie procesu odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie získať najprv súhlas parlamentu.

"Rešpektujeme rozhodnutie najvyššieho súdu, a parlamentu čoskoro predložíme naše ďalšie kroky," uviedla kancelária vo vyhlásení. Zároveň však pripomenula, že Briti si odchod z EÚ odhlasovali v júnovom referende, a na tomto fakte sa ani po dnešnom rozhodnutí súdu nič nemení. 

Nutnosť hlasovania o brexite v parlamente dnes odhlasovala väčšina z 11 členov najvyššieho súdu, a to v pomere 8 ku 3. Súd zároveň jednomyseľne rozhodol, že brexit nie je nutné prekonzultovať so Škótskom, Walesom a Severným Írskom. Dnešné rozhodnutie súdu zvyšuje nádeje medzi politikmi orientovanými na EÚ, že sa im podarí zmäkčiť podmienky odchodu Spojeného kráľovstva z Únie. Aktivisti kampane za odchod namietajú proti verdiktu súdu a tvrdia, že parlament by nemal mať moc zvrátiť vôľu voličov, ktorí vo vlaňajšom referende 23. júna rozhodli o brexite, čiže odchode Británie z 28-člennej Únie.

Mayová pôvodne chcela pri aktivovaní článku č. 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý spúšťa dva roky trvajúce oficiálne rokovania s EÚ o brexite, využiť stáročia starú právomoc, známu ako kráľovská výsada. Táto právomoc - tradične prináležiaca panovníkovi - povoľuje robiť rozhodnutia o zmluvách a ďalších záležitostiach bez hlasovania parlamentu.

Slováci sa zatiaľ svojho postavenia v Británii obávať nemusia

Veľvyslanectvo SR v Londýne informuje slovenských občanov žijúcich a pracujúcich v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska, že v súvislosti s jeho plánovaným vystúpením z EÚ sa nemusia obávať zmeny svojho právneho postavenia v Spojenom kráľovstve počas prechodného obdobia. To sa začne počítať od oficiálneho oznámenia vlády Spojeného kráľovstva Európskej únii o vystúpení z EÚ podľa článku 50 Zmluvy o Európskej únii a má trvať dva roky.

Počas prechodného obdobia Spojené kráľovstvo zostáva plnohodnotným členom EÚ so všetkými právami a povinnosťami. Informácia sa nachádza na webstránke ministerstva zahraničných vecí. Následné usporiadanie vzťahov a právneho postavenia občanov Európskej únie v Spojenom kráľovstve a britských občanov v iných krajinách EÚ bude závisieť od vzájomných rokovaní medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom a občania budú o nich včas informovaní ešte predtým, než vstúpia do platnosti, informuje veľvyslanectvo.

V súvislosti s možným sprísnením imigračných pravidiel a prístupu na pracovný trh Spojeného kráľovstva môže byť pre občanov SR výhodou schopnosť preukázať svoj súčasný a predošlý legálny pobyt v krajine. Veľvyslanectvo preto odporúča všetkým občanom SR, ktorí plánujú zostať žiť a pracovať v Spojenom kráľovstve, aby si svoj pobyt zaregistrovali. Informácie o možnosti registrácie pobytu občana EÚ/EHP a o možnosti udelenia trvalého pobytu v Spojenom kráľovstve je možné nájsť na webstránke https://www.gov.uk/browse/visas-immigration/eu-eea-commonwealth. 

Veľvyslanectvo SR v Londýne v tejto súvislosti odporúča občanom SR, aby sa o podmienkach a postupe udelenia povolenia na pobyt v Spojenom kráľovstve obracali priamo na britský kompetentný úrad - UK Home Office. V prípade, že občania SR uvažujú o nadobudnutí britského občianstva, slovenský zákon o štátnom občianstve dvojité občianstvo pripúšťa za určitých okolností. Bližšie informácie o strate a znovunadobudnutí slovenského štátneho občianstva sú uverejnené na webstránke veľvyslanectva http://www.mzv.sk/web/londyn/strata-statneho-obcianstva a http://www.mzv.sk/web/londyn/znovunadobudnutie-statneho-obcianstva

Viac o téme: HlasovanieBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu