Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nemecká armáda zvažuje odchod zo základne NATO: Stiahnutie požaduje aj odborník na obranu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká armáda (Bundeswehr) skúma možnosť stiahnutia svojich vojakov a techniky zo základne NATO Incirlik na juhu Turecka. Oznámil to dnes na svojej webovej stránke spravodajský týždenník Der Spiegel s odvolaním sa na bližšie nešpecifikovaný zdroj.

Podľa neho armáda uvažuje o tom, že by prieskumné lietadlá Tornado a tankovacie stroje premiestnila do Jordánska alebo na Cyprus, pričom by pokračovali v podpore spojeneckej operácie v Sýrii a Iraku. Táto alternatíva má však mnoho nevýhod. Lietadlá by okrem iného museli svoju činnosť prerušiť najmenej na dva mesiace a navyše by sa predražila ich údržba.

Hlavným negatívom je ale to, že Nemecko by bolo fakticky komunikačne odrezané od USA, ktoré stoja na čele koalície proti Daeš. Bundeswehr totiž teraz môže zábery z lietadiel Tornado poslať priamo do informačných systémov koalície, čo by z Jordánska ani Cypru nebolo možné. Nemecké ministerstvo obrany sa k týmto informáciám jednoznačne nevyjadrilo. "Chceme pokračovať v koaličnej operácii z Turecka, ale základňa Incirlik nie je pre našu misiu jediná alternatíva," citoval Spiegel hovorcu ministerstva.

Stiahnutie Bundeswehru z Turecka požaduje aj odborník na obranu zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Rainer Arnold. Svoju požiadavku zdôvodnil nedávnym incidentom, keď Ankara neumožnila poslancom Spolkového snemu navštíviť nemeckých vojakov slúžiacich na základni Incirlik. "Ak návšteva vojakov nebude umožnená, je predĺženie mandátu vylúčené," povedal Arnold pre Spiegel. Dodal, že vláda musí teraz pre nemeckých vojakov urýchlene nájsť iné základne.

Parlamentný mandát pre nasadenie Bundeswehru v Turecku vyprší v decembri tohto roka. Bez hlasov SPD ho nie je možné predĺžiť. Vzťahy medzi Berlínom a Ankarou sa začali zhoršovať po tom, čo Spolkový snem začiatkom júna prijal sporné uznesenie, označujúce masové zabíjanie Arménov osmanskými Turkami v rokoch 1915-16 za genocídu. Ďalšie ochladenie nastalo v súvislosti s neúspešným pokusom o prevrat v Turecku z 15. júla.

Nemecko-turecký spor by mohol ovplyvniť aj účasť Nemecka na vyslaní lietadiel vybavených systémom AWACS do Turecka, schválené na júlovom summite Severoatlantickej aliancie. "NATO nemôže v žiadnom prípade počítať s tým, že Bundestag dá nemeckým vojakom na túto misiu mandát," konštatoval Arnold. Spiegel pripomenul, že všetkých 16 strojov AWACS je umiestnených na základni v Geilenkirchene a viac ako tretinu obslužného personálu tvoria nemeckí vojaci.

Viac o téme: NATOIncirlikRainer ArnoldBundeswehr
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu