Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Snehová kalamita v USA si vyžiadala najmenej 19 obetí: V Ázii padajú 60-ročné rekordy

WASHINGTON - Najmenej 19 ľudí zahynulo v súvislosti s mohutnou snehovou búrkou, ktorá ochromila veľkú časť východného pobrežia USA. Búrka zasiahla zhruba 85 miliónov ľudí, stav núdze kvôli nej vyhlásilo jedenásť štátov a hlavné mesto Washington. V newyorskom Central Parku bolo nameraných 68 centimetrov snehu, čo je druhé najväčšie množstvo v histórii mesta. Aerolinky zrušili od piatku cez 10.000 letov.

V štátoch Arkansas, Severná Karolína, Kentucky, Ohio, Tennessee a Virgínia zomrelo najmenej 13 ľudí pri dopravných nehodách spojených s nepriaznivým počasím. Jeden človek zahynul v Marylande. V New Yorku zomreli traja ľudia pri odpratávaní snehu. Vo Virgínii sa stalo ďalším dvom ľuďom osudným podchladenie.

Potom, čo hlavné mesto Washington zasypalo viac ako 60 centimetrov snehu, čo ochromilo život v meste, sneženie nečakane nabralo na sile a vydalo sa severovýchodným smerom k oblasti New Yorku, kde žije zhruba 20 miliónov ľudí.

V najväčšom meste Spojených štátov prestalo snežiť okolo 22:00 (dnes 4:00 SEČ) a plne mobilizované technické služby intenzívne odpratávajú sneh. Vďaka tomu úrady mohli zrušiť časť opatrení, ako bolo uzavretie niektorých mostov a tunelov vedúcich do mesta pre súkromnú dopravu.

Divadlá na Broadwayi zrušili v sobotu na výzvu radnice všetky predstavenia, dnes popoludní aj večer sa už ale všade môže hrať vďaka obnoveniu dopravy. Guvernér štátu New York Andrew Cuomo vyhlásil zákaz vychádzať od sobotňajších 14:30 (sobota 20:30 SEČ) na všetky cesty v južnej časti štátu, vrátane Long Islande. Nejazdili ani mestské autobusy a časť metra a prímestských vlakov. Výnimku zo zákazu mali zásahové vozidlá.

Celkovo búrka zasiahla 20 amerických štátov. Na niektorých miestach napadlo aj 90 centimetrov snehu. V Severnej a Južnej Karolíne meteorológovia ešte očakávajú námrazu. V štátoch New York, New Jersey, Pensylvánia, Maryland a Delaware predpokladajú potenciálne nebezpečné záplavy v pobrežných oblastiach. Situáciu znepríjemňuje aj silný vietor a na niektorých miestach tiež výpadky elektrického prúdu. V Severnej Karolíne sa bez elektriny ocitlo 150.000 domácností a firiem.

K vôbec najhorším v histórii patria búrky tiež v oblasti hlavného mesta Washington, kde začalo snežiť už v piatok. Starostka mesta Muriel Bowser obyvateľov vyzvala, aby počas víkendu pokiaľ možno zostali doma. Dnes pred poludním na Twitteri oznámila, že v pondelok budú zatvorené školy a možno aj úrady. V meste nefunguje metro aj časť povrchovej dopravy. 

Obmedzenie dopravy dnes zmiernila radnice Baltimoru vďaka rýchlej práci mestských technických služieb. Do ulíc teraz už môžu vyjsť aj súkromné ​​autá, ale len tie, ktoré sú vybavené zimnými pneumatikami.

Mrazy a sneženie sužujú aj východnú Áziu

Bývalá britská kolónia Hongkong, ktorá je teraz súčasťou Číny, zažila dnes najchladnejší deň od roku 1957. Ranná teplota klesla v južných oblastiach, kde väčšina domov nemá ústredné kúrenie, na 3,3 stupňa Celzia, na kopcoch nad mestom bolo pod nulou, informovala štátna čínska televízia. V roku 1957 však bolo v Hongkongu ešte chladnejšie: vo februári tam namerali 2,4 stupňa. Absolútne najnižšiu teplotu - rovnú nulu - zaznamenali podľa hongkonského observatória v januári 1893. 

Takéto nízke teploty sú pre mnohých obyvateľov atrakciou. Miestna vláda im odporučila, aby sa teplo obliekali a vyhýbali sa dlhodobému pôsobeniu chladného vetra. Zvedaví Hongkončania sa napriek tomu hrnuli do vyšších polôh, aby okúsili mráz. Sociálne siete zaplavili zábery vločiek; podľa meteorológov však v Hongkongu padal dážď so snehovými zrnami. 

Najchladnejšie počasie za desaťročia sužuje aj ďalšie časti východnej Ázie. V Pekingu dosiahla maximálna teplota v sobotu mínus 13 stupňov. Studený vzduch postupujúci na juh spôsobil, že teploty sa v noci na sobotu nedostali nad nulu ani v Šanghaji ležiacom v blízkosti Východočínskeho mora. Cez deň by tam teplota v toto ročné obdobie mala dosahovať okolo osem stupňov, ale dnešné maximum bolo štyri stupne. 

Čínske mesto Čchung-čching ochromilo prvé sneženie od roku 1996. Provinciu Fu-ťien na juhovýchode Číny trápi zasa mrznúci dážď, ktorý spôsobil poškodenie rozvodov elektrickej energie. 

Na Taiwane klesla denná teplota z 15 na osem stupňov. Najmenej dvaja ľudia dnes zahynuli a vyše 100 utrpelo zranenia v Japonsku, ktoré už niekoľko dní sužuje husté sneženie. Studený front dorazil až na subtropický ostrov Amami, kde snežilo prvýkrát za 115 rokov, informovali japonské médiá. 

No ostrove Okinawa, prezývanom aj japonským Havajom, namerali rekordne nízku teplotu 4,2 stupňa. V meste Nagasaki ležiacom na ostrove Kjúšu napadlo rekordné množstvo snehu - 17 centimetrov. 

Najmä na západe Japonska spôsobilo sneženie problémy v leteckej a železničnej doprave. 
Podmienky vo východnej Ázii by sa mali zlepšiť v priebehu najbližších dní.

Viac o téme: USAÁzia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu