Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Víkend bude pre meteosenzitívnych pohromou: Pozrite sa na predpoveď počasia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Najvytúženejšia časť týždňa sa blíži, no nebude ideálna. Na viacerých miestach Slovenska si pre nás počasie pripravilo prekvapenia. Pozrite sa, čo hovoria meteorológovia o blížiacom sa víkende.

Piatok

Strednú Európu v piatok ochladzuje prechádzajúci studený front. Za studeným frontom, ktorý postúpi cez Slovensko ďalej na juhovýchod, bude prúdiť od severozápadu nad Karpaty prechodne chladnejší vzduch. Cez deň bude oblačno až zamračené, ojedinele hmla. Na mnohých miestach hlásia meteorológovia slabý dážď, na východe spočiatku aj mrznúci, uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Preč s upršaným počasím a zimou. V týchto destináciách je aj teraz prekrásne

Popoludní začnú od západu postupne zrážky ubúdať a na západe sa bude čiastočne oblačnosť zmenšovať. Najvyššia denná teplota dosiahne 1 až 6, na juhozápadnom Slovensku a na juhu stredného Slovenska 6 až 10 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1 500 m vystúpi na okolo -3 stupne Celzia. Viať by mal slabý, v západnej polovici a na Spiši postupne juhozápadný až západný vietor rýchlosti 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h).

Víkend bude pre meteosenzitívnych
Zobraziť galériu (6)

Meteorologické výstrahy na piatok pred poľadovicou platia pre východ a sever Slovenska
Zobraziť galériu (6)
Meteorologické výstrahy na piatok pred poľadovicou platia pre východ a sever Slovenska

 

Sobota

V sobotu bude do našej oblasti opäť prúdiť teplý vzduch od juhozápadu. Počas dňa by malo byť prevažne zamračené s nízkou oblačnosťou a miestami hmlisto. Na horách a ojedinele aj v nižších polohách bude však zmenšená oblačnosť. Deň môže sprevádzať lokálne mrholenie, v noci a ráno ojedinele aj mrznúce. Nočná teplota klesne na 2 až -3 stupne Celzia a denná teplota vystúpi na 1 až 6, pri zmenšenej oblačnosti na okolo 8 stupňov Celzia. Prevažne južný vietor bude viať rýchlosťou 3 až 9 m/s (10 až 30 km/h), miestami v nárazoch, najmä na severe, zosilnie na okolo 13 m/s (45 km/h).

Víkend bude pre meteosenzitívnych
Zobraziť galériu (6)

Meteorologické výstrahy na sobotu pred poľadovicou platia pre východ Slovenska
Zobraziť galériu (6)
Meteorologické výstrahy na sobotu pred poľadovicou platia pre východ Slovenska

Nedeľa

V nedeľu vystrieda prechod teplejšieho frontu studený a prinesie chladný vzduch. V nedeľu bude oblačno až zamračené, na mnohých miestach dážď, spočiatku od cca 1 300, postupne od približne 600 m sneženie. Nočná teplota poklesne na 4 až -1 stupne, denná teplota sa vyšplhá na 2 až 8 stupňov Celzia. Viať bude prevažne juhozápadný vietor rýchlosťou 3 až 9 (10 až 30 km/h), miestami v nárazoch, najmä na severe, dosiahne rýchlosť okolo 15 m/s (55 km/h), postupne však bude slabnúť.

Víkend bude pre meteosenzitívnych
Zobraziť galériu (6)

Poľadovica a hmla na cestách 

Slovenská správa ciest (SSC) prostredníctvom web stránky zjazdnost.sk upozorňuje na výskyt poľadovice. Konkrétne na cestách v celom okrese Stará Ľubovňa a Kežmarok, na ceste II/582 Michalovce - Vyšná Rybnica a na cestách III. triedy v oblasti Martina. V oblasti Trstenej je mrznúce mrholenie, pričom existuje zvýšené riziko vzniku poľadovice.

Vodičov na cestách potrápi aj hmla. Dohľadnosť do 100 m sa vyskytuje v oblasti Prievidze, Jalovca, Giraltoviec, Trenčína, Bytče, Nitrianskeho Pravna, Sobraniec, Lenartova, Sverepca, Svidníka, Humenného a Dolných Kočkoviec. Do 50 m v oblasti Martina, Trstenej a Dolného Kubína.

Podľa cestárov sú všetky diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek na takmer celom území je vlhký až mokrý. Miestami kašovitý, prípadne utlačený sneh do hrúbky 1-3 cm je na vozovkách v hornatejších oblastiach Slovenska. Miestami zľadovatený sneh do hrúbky 1-2 cm sa nachádza na ceste II/537 Podbanské - Tatranská Polianka, II/526 Kokava nad Rimavicou a na cestách III. triedy v oblasti Spišskej Starej Vsi, Starej Ľubovne a Pustého Poľa.

 

Viac o téme: Predpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu