Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Putin porazený na západe, režim pritvrdil: Zákony, ktoré Rusko približujú k nacistickej ríši

Vladimir Putin. Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin. (Zdroj: SITA)

MOSKVA - V Rusku ide do tuhého, Putin pritvrdzuje. V poslednom čase z Kremľa veje chladný vánok. Vládna garnitúra totiž vydala alebo sa ešte len vydať chystá zákony, ktoré posunú Rusku k tvrdému autoritatívnemu režimu. Inak sa prijaté zmeny nazvať ani nedajú. Najhoršie je, že novoprijatá autoritatívna legislatíva môže byť predzvesťou niečoho nebezpečného. Pozrite si prijaté alebo chystané zákony z dielne ruského prezidenta.

1. Agenti platení zo zahraničia

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon, ktorý v prípade potreby umožní označiť zahraničné a medzinárodné organizácie za "nežiaduce" a ukončiť ich činnosť v krajine. Medzinárodné ľudskoprávne organizácie Human Rights Watch a Amnesty International legislatívu odsúdili ako súčasť „pokračujúcej drakonickej kampane“ zameranej na potlačenie ruskej občianskej spoločnosti a disentu.

Ruská prokuratúra bude môcť na základe nového zákona vyhlásiť organizáciu za nežiaducu, ak dospeje k záveru, že predstavuje „hrozbu pre ústavný poriadok Ruskej federácie, obranu alebo bezpečnosť štátu“. Daná organizácia by v takomto prípade musela zatvoriť svoje pobočky v Rusku a zastaviť šírenie informácií prostredníctvom tamojších spravodajských médií a internetu. Ak by v činnosti pokračovala, jej vedenie by bolo pokutované alebo uväznené.

Do tohto zákona sa obuli aj americké noviny Washington Post. „Represia znie ako dobre známe slovo. Pripomína to Stalinove čistky, zatýkanie uprostred noci bez udania dôvodu, z ktorého sa už ľudia nikdy nevrátili. V Rusku sa nedeje presne toto isté, ale nový zákon to veľmi pripomína. Jazyk (zákona - pozn. red.) je tak vágny, že môže byť namierený proti akejkoľvek zahraničnej organizácie či biznisu v Rusku. Je to rovnako odporné, arbitrárne pravidlo, ako z čias Veľkého teroru medzi rokmi 1936 a 1938. Vtedy boli milióny ľudí usvedčených z falošných obvinení a rozmarov Jozefa Stalina a jeho pätolízačov,“  píšu noviny Washington Post.

2. Deti musia vedieť strieľať

Ruské ministerstvo obrany chce chlapcov starších ako 15 rokov pripraviť nielen na povinnú vojenskú službu, ale aj na ostrý vojenský konflikt. Preto ich chce naučiť strieľať a manipulovať so zbraňami či narábať v s nožom. Všetko preto, aby bola mládež v stave pohotovosti na nový vojenský konflikt. Tak by povinný vojenský výcvik v osemnástke mohol byť náročnejší, píše prokremeľský denník Izvestia.

Nový zákon by umožnil aj v školách fyzicky náročnejší výcvik. „Novela zákona môže v ruských školách zaviesť novú disciplínu a poskytnúť predbežnú prípravu ešte pred odvodom na vojnu,“ sľubuje si ministerstvo obrany. Podľa Izvestie by sa študenti v posledných dvoch ročníkoch školy venovali karate a päťboju.

„V ére sovietskeho zväzu naše školy mladých na vojenskú službu pripravovali. Chlapec vedel používať zbraň, dokázal ubrániť seba a svojich milovaných. Je dôležité, aby sme mladých opäť inšpirovali k patriotismu,“ povedal Izvestie poslanec parlamentu Roman Hudjakov.

No zaujímavú správu v súvislosti s odvodmi mladíkov priniesol americký populárny časopis Newsweek. Podľa neho až 73 percent odvedencov nevyhovuje zdravotnému stavu. Vyplýva to zo štatistík z rokov 2007 až 2014. Až 150 tisíc mladíkov musí v Rusku putovať každoročne k odvodu.

3. Padlých oznamovať nebudú

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal vo štvrtok dekrét, podľa ktorého bude smrť ruských vojakov v období mieru štátnym tajomstvom. Znamená to, že prezradenie informácií týkajúcich sa úmrtia vojakov počas „špeciálnych operácií“ v mierovom období bude zakázané.

BBC pripomína, že doteraz bola v Rusku štátnym tajomstvom len smrť vojakov počas vojnovej doby. Dekrét okamžite vyvolal kritiku zo strany Spojených štátov aj ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI), podľa ktorej chce Putin zatajiť pravdu o nasadení ruských jednotiek na východe Ukrajiny, čo Moskva popiera. Hovorca Putina Dmitrij Peskov odmietol, že by dekrét súvisel so separatistickým povstaním na východe Ukrajiny.

„Je to nehorázny útok na slobodu slova, ktorý zintenzívni špekulácie, že prezident Putin má čo skrývať - najmä straty v radoch ruskej armády na Ukrajine,“ povedal riaditeľ AI pre Európu a Strednú Áziu John Dalhuisen. Podobne sa vyjadril aj hovorca amerického ministerstva zahraničia Jeff Rathke. „Ide o snahu zakryť to, čo všetci vedia, a tým je skutočnosť, že riadni ruskí vojaci bojujú a zomierajú na východe Ukrajiny,“ povedal.

Proti odvádzaniu svojich synov na Krym protestuje ruské združenie Ruské matky. Patrí k medzi najväčším občianskym iniciatívam, ktorá ako jedna z mála na prezidenta platí. Podľa ČT24 majú aj veľký vplyv na verejnú mienku. Postoj spoločnosti zmenili aj v 90-tych rokoch počas čečenskej vojny. Aj vtedy Kremeľ najprv vojenskú účasť zapieral, no neskôr sa priznal. Za humanitárnu misiu vydával Sovietsky zväz aj účinkovanie v Afganistane v roku 1979. Soviete to opäť priznali až pod tlakom mnohých padlých.

V Rusku kolujú správy o tajných pohreboch vojakov, ktorí zahynuli počas ukrajinského konfliktu. Bloger Ruslan Levijev tvrdí, že objavil štyri hroby ruských vojakov, ktorí zomreli na Ukrajine 5. mája. Nedávno zadržali na Ukrajine dvoch Rusov, ktorí bojovali na strane tamojších povstalcov. Údajne ide o kapitána Jevgenija Jerofejeva a seržanta Aleksandra Aleksandrova - členov ruských špeciálnych síl z mesta Togliatti. Priznali, že v okolí Luhanska operovali od marca tohto roku a pôsobili v jednotke zloženej zo 14 vojakov.

4. Patriotický kanál pre deti

Ruský prezident najnovšie plánuje aj nový TV kanál pre deti. A nepôjde o hocijaký kanál. Podľa predstáv Putina by to mal byť „patriotický kanál“, ktorý bude dbať o lásku detí k rodnej hrudi, píše Rádio slobodná Európa. Upozornil na to prokremeľský portál Izvestia. Čochvíľa začne novosformovaná skupina pripravovať prvé návrhy na nový kanál.

Podľa oficiálnej stránky ministerstva školstva v Rusku sa patriotizmus definuje ako „láska k Matičke vlasti, lojálnosť k otčine, snaha slúžiť jej záujmom a byť pripravený ju brániť.“ Program by mal vyjsť na 1,8 miliárd rubľov. O tom, že v Rusku prežíva vojnové myslenie sme písali už dávnejšie.

Prvá lastovička proti Putinovi

Svet špekuluje, čo je za týmito zmenami. Môže byť za tým obava zo straty vládnej moci. Prvý príznak môže byť totálne fiasko Putinovej strany v Kaliningrade. V tamojšom 15-členom zastupiteľstve jeho strana totálne prepadla a neobsadila ani jedno miesto. Práve preto Putin pritvrdzuje.

Opozičný líder leží na jednotke intenzívnej starostlivosti

Ďalší z lídrov Putinovej opozície je v ohrození života. Lekári nevylúčili ani cudzie zavinenia a dokonca sa hovorí o otrávení. Jeden z vodcov ruskej opozície Vladimir Kara-Murza zostáva aj naďalej na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) moskovskej nemocnice, pričom nejasnosti okolo náhleho zhoršenia jeho zdravotného stavu vyvolávajú podľa agentúry AP obavy, či nebol otrávený. Prednosta kliniky moskovskej nemocnice, kde opozičný líder leží, pre agentúru Interfax vo štvrtok uviedol, že Kara-Murzov stav zostáva aj dva dni po hospitalizácii vážny a pacient pravdepodobne trpí zápalom podžalúdkovej žľazy a obojstranným zápalom pľúc..

Kara-Murzov otec, pre Interfax povedal, že lekári cudzie zavinenie synovho ochorenia nevylúčili, avšak dôkazy o tom, že ho niekto zámerne otrávil, zatiaľ nemajú. Vladimir Kara-Murza bol blízkym spolupracovníkom lídra opozície Borisa Nemcova, ktorého vo februári zavraždili v centre Moskvy, a okrem iného pracuje aj pre občianske združenie založené bývalým ropným magnátom a odporcom Kremľa Michailom Chodorkovským.

Ďalší mŕtvi na východe Ukrajiny

Na východe Ukrajine pritom stále boje neutíchajú. Pri výbuchu nášľapnej míny nastraženej proruskými separatistami neďaleko mesta Luhansk na východe Ukrajiny zomrel jeden ukrajinský vojak a ďalší utrpel zranenia. Oznámil to dnes gubernátor Kyjevom kontrolovanej Luhanskej oblasti Hennadij Moskaľ. K incidentu podľa jeho vyhlásenia na internete došlo v stredu. Podľa agentúry Unian zahynulo v Donbase už 1800 vojakov a 7000 civilistov.

Podľa Euromajdanu zostrelili separatisti ukrajinský vrtuľník Mi-8. Na palube bolo 10 ľudí z toho 9 malo prísť o život.

Žiadny mier, ale vojna

V noci na dnes sa podľa rovnomenného portálu ostreľovalo. Povstalci pálili na ukrajinské pozície z mínometov a guľometov.

Obe strany ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny sa aj dnes navzájom obvinili z porušovania dohody o prímerí, ktorú uzavreli vo februári tohto roku v bieloruskom Minsku. Ministerstvo obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) tvrdí, že za uplynulých 24 hodín vládne sily ostreľovali pozície jednotiek DĽR najmenej 30-krát. Ukrajinská armáda uviedla, že separatistické jednotky v noci nadnes pokračovali v ostreľovaní pozícií vládnych síl, pričom v oblasti obce Berezivka nasadili aj raketové systémy Grad.

Aktuálna situácia na fronte východnej Ukrajiny podľa Euromajdanu.

Podľa ukrajinského vojenského analytika Dmytra Tymčuka proruské sily porušujú dohodu o prímerí prakticky po celej dĺžke demarkačnej čiary, pričom používajú aj zbrane s kalibrom 120 milimetrov, ktoré majú byť v súlade s minskými mierovými protokolmi stiahnuté zo styčnej línie.

Putin porazený na západe,
Zobraziť galériu (3)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu