Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najhoršia správa z Ukrajiny, opäť vypukla vojna: Separatisti spustili veľkú ofenzívu

Ukrajinci pri útoku separatistov zadržali ruského vojaka Zobraziť galériu (5)
Ukrajinci pri útoku separatistov zadržali ruského vojaka (Zdroj: http://tsn.ua/)

KYJEV – Prvýkrát od dohody z Minska sa napätie na východe Ukrajiny zvýšilo. Pri ostreľovaní mesta Jenakijeve severovýchodne od Donecku boli zabití najmenej dvaja civilisti. Neoficiálne informácie hovoria až o desiatkach mŕtvych aj pri veľkej ofenzíve separatistov pri meste Marjinka. Podľa medializovaných informácií prví porušili dohodu separatisti, ktorí zaútočili ťažkými zbraňami a delostrelectvom. Následne rovnaké zbrane použila aj ukrajinská armáda, aby mesto ochránila. Boje stále pokračujú.

Ďalší dvaja ľudia boli zabití, keď delostrelecký granát zasiahol ich automobil vo vládou ovládanej časti Luhanskej oblasti. Ukrajina okrem toho takmer zastavila zásobovanie vodou separatistickej Luhanskej oblasti, informovali dnes s odvolaním sa na ukrajinské úrady a povstalcov tlačové agentúry.

Napätie na Donbasu vzrástlo po tom, čo sa v utorok v Minsku uskutočnilo stretnutie takzvanej kontaktnej skupiny. Skončilo ale bez konkrétnych výsledkov. Obe strany konfliktu sa medzitým navzájom obviňujú z ostreľovania na niekoľkých miestach okolo frontovej línie. Napríklad hovorca separatistov Eduard Basurin obvinil z útoku na Jenakijeve provládne sily.

Konflikt na Ukrajine opäť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

V Marinke prebiehajú intenzívne pouličné boje, straty sú na oboch stranách. Donecká republika hlási asi 14 mŕtvych a zhruba 40 zranených. O život prišli aj niektorí civilisti. Boje zrejme budú pokračovať celú noc.

Kyjev dnes zase obvinil povstalcov, že používajú tanky a delá k útokom na postavenie ukrajinských vládnych síl západne od Donecku. Dnes nad ránom vraj nepriateľ zahájil mohutné bombardovanie vládnych pozícií blízkosti miest Marjinka a Krasnohorivka. "Nepriateľ sa snaží postúpiť vpred. Ukrajinské sily všetky útoky odrážajú," uviedol armádny hovorca Andrij Lysenko. Armáda dokonca zajala jedného ruského vojaka.

Podľa ukrajinských médii nasadili separastisti vyše 1 000 vojakov a desiatku tankov.

Konflikt na Ukrajine opäť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Povstalci a Rusko okrem toho Kyjev vinia z hospodárskej blokády Donbasu. Vodohospodársky podnik Luhanskvoda oznámil, že Ukrajina takmer úplne prerušila zásobovanie regiónu vodou.
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk obvinil separatistov, že pred víkendovým summitom skupiny veľkých svetových ekonomík G7 na nátlak Ruska chystajú novú ofenzívu.

Od začiatku bojov v apríli 2014 prišlo podľa údajov OSN v Doneckej a Luhanskej oblasti o život viac ako 6400 ľudí. Prímerie uzavreté v polovici februára je takmer denne porušované. V posledných dňoch si navyše boje opäť vyžiadali niekoľko obetí medzi civilistami.

V dôsledku bojov v Donbase zostalo v bani uväznených vyše 300 baníkov

V uhoľnej bani na východe Ukrajiny uviazlo dnes takmer tisíc baníkov. Príčinou je prerušenie dodávok elektrickej energie do bane, ku ktorému došlo v obnovených bojov medzi vládnymi silami a proruskými separatistami. Informovala o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na vysokopostaveného predstaviteľa štábu proruských povstalcov Eduarda Basurina. Úspešne bolo evakuovaných asi 300 ľudí.

Konflikt na Ukrajine opäť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Proseparatistická tlačová agentúra DAN citovala Basurina, podľa ktorého je v bani 375 baníkov, neskôr ich počet skorigovala na 328.  Podľa Basurina baňa dostala zásah, v dôsledku čoho sa prerušila dodávka elektriny. Spresnil, že dvaja ľudia utrpeli pri zásahu zranenia. Baníkov z bane evakuujú na povrch.  Zásah podľa Basurina dnes dostala aj ďalšia baňa v Doneckej oblasti, do ktorej však baníci nesfárali.

Najhoršia správa z Ukrajiny,
Zobraziť galériu (5)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu