Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Česi sú na nohách: Hľadajú meteorit, dá sa vypočítať, kam dopadol!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Nad Českou republikou preletel minulý utorok veľmi jasný meteorit, takzvaný bolid. Krátko po 17:00 ožiaril najmä východnú časť krajiny. Jeho úlomky dopadli na Českomoravskú vysočinu blízko Žďáru nad Sázavou. Astronomický ústav Akadémie vied ČR teraz žiada verejnosť o pomoc s hľadaním. V prípade nálezu úlomkov by išlo o 23. meteorit so známou dráhou na svete, oznámil dnes hovorca ústavu Pavel Suchan.

Jav na oblohe spozorovali stovky ľudí. Bol tiež veľmi dobre zachytený kamerami na staniciach českej časti Európskej bolidovej siete, ktorá pokrýva územie strednej Európy a ktorej centrum je v Ondřejove. Všetky parametre preletu bolidu sú určené s vysokou presnosťou.

Pri vstupe do zemskej atmosféry meteorit vážil asi 200 kilogramov a mal priemer pol metra. Jasne svietiť začal vo výške zhruba 100 kilometrov nad Opavou. Letel smerom na juhozápad a postupne sa rozpadal a brzdil. Svetelnú dráhu dlhú 170 kilometrov preletel za bezmála deväť sekúnd. Najväčšiu jasnosť presahujúcu jasnosť Mesiaca v splne dosiahol vo výške 37 kilometrov nad zemou severovýchodne od Vírskej priehrady a zhasol vo výške necelých 25 kilometrov nad zemou juhovýchodne od Žďáru nad Sázavou.

"V záverečnej fáze letu sa bolid rozpadalol a oddeľovali sa od neho menšie úlomky, z ktorých niektoré sa rýchlo zabrzdili a tiež mohli dopadnúť na zemský povrch," uviedol Pavel Spurný z Astronomického ústavu. Menšie časti bolidu sa môžu nachádzať v páse širokom asi štyri kilometre a dlhom zhruba 30 kilometrov, ktorý sa tiahne juhozápadne od Vírskej priehrady až k obci Bohdalov. Najväčší meteorit by potom mal ležať v lesnom poraste juhozápadne od obce Rudolec, a to už v okrese Jihlava.

Ľudia, ktorí sa na Vysočine venujú astronómii, čakajú na spresnenie informácií o mieste dopadu. "Volali mi kamaráti, ktorí sa tým tiež zaoberá, že sa nejakú výpravu chystajú usporiadať. Ale zatiaľ presne neviem, kde to je," povedal Martin Křižovič z hvezdárne v Žďári nad Sázavou. Ide vraj zrejme o zložitý terén v hustom lese. "Asi nemá zmysel len tak vyraziť do lesa a blúdiť tam, asi je potreba tomu dať nejaký poriadok," predpokladá. Možnosti, ako pomôcť pri hľadaní meteoritu, zvažujú aj členovia Jihlavskej astronomickej spoločnosti. 

"Predovšetkým z dôvodov istého pádu meteoritov celkom určite ide o veľmi unikátny bolid. Frekvencia takýchto bolidov nad naším územím je približne raz za desať rokov," podotkol Spurný. Astronomický ústav začal pátranie v dopadovej oblasti už minulý týždeň, ale zatiaľ bez úspechu. Žiada preto o pomoc verejnosť. Úlomky meteoritu môžu byť nezvyčajne ťažké kamene so zamatovou čierno až čiernohnedou sfarbenou kôrou, na prípadnom lome svetlošedé.

Z doteraz zaznamenaných 22 meteoritov so známou dráhou letu, takzvaným rodokmeňom, sú tri z územia SR. Pri bolide Příbram v roku 1959 astronómovia vôbec prvýkrát na svete vyrátali miesto dopadu. Ďalšie podobné meteority boli nájdené pri Benešove a Morávke.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu