Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dôkaz existencie mimozemského života vo vesmíre? Čeľabinský meteorit obsahuje vodu!

Meteor explodoval v atmosfére v dôsledku prítomnosti kvapaliny Zobraziť galériu (4)
Meteor explodoval v atmosfére v dôsledku prítomnosti kvapaliny (Zdroj: Foto: chel.aif.ru)

RUSKO – Ešte vo februári tohto roka obletela svetom spáva o páde meteoritu na Čeľabinskú oblasť. Experti, ktorí ho skúmajú prišli so šokujúcim tvrdením. V úlomku meteoritu našli totiž hrdzu a tvrdia, že v ňom predtým musela byť voda, ktorá koróziu spôsobila. Voda však nepochádzala zo Zeme. Ide teda o dôkaz existencie mimozemského života?

Vedci z ústavu geológie uralského oddelenia akadémie vied, ktorí skúmajú dopadnutý meteorit v Čeľabinskej oblasti, zistili, že sa vnútri úlomku meteoritu nachádza hrdza. Je to dôkaz toho, že v ňom kedysi bola voda, ktorá koróziu vyvolala. Podľa vedcov teleso kvôli kvapaline v atmosfére explodovalo.

Dôkaz existencie mimozemského života
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: rt.com)

Experti vravia, že vzorky boli nájdené niekoľko dní po páde, preto hrdza nemohla vzniknúť kvôli vode na zemi. Mohla to urobiť voda iba mimo nej. Vedcom sa podarilo aj v minulosti nájsť meteority, v ktorých bola kryštalická voda. Zriedkavosťou však je, ak je voda v tekutej forme. To, ale dáva nádej tvrdeniam, že by mohol existovať a zároveň by mohol byť nájdený aj mimozemský život.

Ako uvádza portál chel.aif.ru, výskumný pracovník laboratória ústavu geológie a geochémie Štefan Berzin, uviedol, že 3-centimetrové úlomky našli len sedem dní po páde meteoritu do jazera v Čeľabinskom regióne. Vykonali komplexnú štúdiu trosiek a našli v nich stopy hrdze. "Fragmenty sa našli týždeň po páde meteoritu pod snehovou pokrývkou. Za taký krátky čas však hrdza nemohla vzniknúť,“ myslí si Berzin a dodáva: „Je preto možné dospieť k záveru, že k oxidácii sulfidov vo vzniknutých dutinách naplnených hydroxidmi železa, došlo v mimozemskom prostredí".

Voda bola v nebeskom telese, vzhľadom na nízku teplotu, vo forme ľadu. Avšak, keď meteorit vstúpil do zemskej atmosféry, zohrial sa na vysokú teplotu. To je dôvod, prečo tam ostali hydroxidy železa.

Dôkaz existencie mimozemského života
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: chel.aif.ru)

Vedci sa domnievajú, že prítomnosť vody v Čeľabinskom meteorite môže potvrdiť hypotézu, že sa voda objavila na Zemi na počiatku života vďaka miliónom svojich padlých komét a meteoritov, ktorých súčasťou mohli byť kvapaliny.

Čeľabinský meteorit je typ s názvom chondrit. Berezin tiež zistili, že fragmenty meteoritu sú obohatené o striebro, urán a sodík. Rovnako zistil prítomnosť nízkeho obsahu chrómu, mangánu, niklu, zinku a cézia v porovnaní s priemerným obsahom u bežných chondritov. Iní vedci tiež našli v meteorite fragmenty platiny.

Dôkaz existencie mimozemského života
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Čeľabinský meteorit vybuchol a rozpadol sa na kusy na oblohe nad južným Uralom ráno dňa 15. februára 2013. Vedci odhadujú, že nebeské teleso s priemerom od 17 do 20 metrov vstúpilo do zemskej atmosféry rýchlosťou 19 kilometrov za sekundu. Pri dopade vznikla obrovská energia, ktorá spôsobila vyrazenie okien na budovách nachádzajúcich sa v rôznych oblastiach Čeľabinska. Cez tisíc zranených ľudí ošetrili v nemocniciach. Výška škody presiahli jednu miliardu amerických dolárov. Dňa 16. októbra potápači vytiahli z dna jazera Chebarkul najväčší kus meteoritu s hmotnosťou asi 600 kg a odovzdali ho do múzea v Čeľabinsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu