Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zatracovaná zbraň: Atómová bomba môže zachrániť našu civilizáciu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

IOWA - V otázka jadrových zbraní je väčšina ľudí za jedno, nemali by byť tolerované a vytvárajú okolo seba len strach a šíria smrť. Vedci však na to majú iný názor. Ich totálne zničenie by vraj pre ľudstvo znamenalo veľké nebezpečenstvo. Jadrová bomba môže byť totiž naša jediná šanca, ako prežiť pád takého meteoru, aký vyhubil kedysi dinosaury.

Bong Wie, vedec z Iowskej štátnej univerzity sa na konferencii NASA o vyspelých inovatívnych konceptoch vyjadril, že jadrové bomby by mohli byť použité na zničenie asteroidov a vesmírnych skál, ktoré sa rútia k Zemi.

Podľa portálu space.com Wie a jeho tím vyvíja prototyp kozmickej lode s názvom Hypervelocity Asteroid Intercept Vehicle (HAIV). Jej úlohou by bolo v prípade ohrozenia vyraziť do vesmíru, kde by kinetická nárazová hlavica urobila do asteroidu kráter. O pár milisekúnd neskôr by bola vo vnútri krátera odpálená atómová bomba, ktorá by ho roztrieštila na malé kúsky.

Wie uviedol, že oproti ostatným spôsobom, ako brániť Zem pred pádom nebezpečných vesmírnych telies, je tento najúčinnejší, pretože sa dokáže vysporiadať aj s neskorým odhalením objektu. Na reagovanie mu stačí menej ako týždeň.

Podľa Wieho vedecká komunita takto pred rokom zažila poriadny budíček. Nad ruským Čeljabinskom explodoval meteorit, ktorý zranil viac ako 1500 ľudí a spôsobil materiálne škody. Vedec si preto myslí, že je len otázkou času, kedy sa podobný scenár zopakuje.

Wie sa nechal počuť, že 300 metrov široký asteroid by mohol byť neutralizovaný mimo zemskej gravitácie mesiac pred predpokladaným dopadom.

A čo náklady na každú zabijackú misiu? Nuž, tie vraj budú činiť "iba" 500 miliónov dolárov, čo je v podstate malá cena za záchranu ľudstva. Mark Zuckerberg by ju mohol financovať zo svojho vreckového.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu