Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Skrytý tyran Sýrie: Režim drží pri moci Bašárov brat - brutálny mäsiar!

Máhir Asad Zobraziť galériu (3)
Máhir Asad (Zdroj: Wikipedia)

DAMASK - Mladší brat sýrskeho prezidenta Bašára Asada je zriedka fotografovaný. O Máhirovi sa toho veľa nevie, a napriek tomu je považovaný za kľúčovú osobu, ktorá rodinný klan drží pri moci. Velí elitnej jednotke, ktorá chráni Damask pred opozičnými oddielmi, a je to on, kto už tretí rok pomáha viesť kampaň proti oponentom. Medzi opozičnými aktivistami sa často hovorí o jeho brutalite.

Od svojich bratov sa líši takmer vo všetkom. Je iný, než najstarší Basil, ktorého otec Háfiz pripravoval na dráhu svojho nástupcu. Basil však v roku 1994 zomrel pri dopravnej nehode. Táto tragédia k moci po Háfizovej smrti vyniesla Bašára, ktorý študoval očné lekárstvo v Londýne a nemal vojenskú ani politickú skúsenosť.

Na plagátoch sa aj dnes najčastejšie objavujú dvaja starší bratia - mučeník Basil a prezident Bašár. Bez Máhira, ktorý sa drží stranou. Priatelia i kolegovia z armády, rovnako ako odporcovia, o ňom hovoria, že je to muž oddaný výhradne armáde.

Máhir velí 4. obrnenej divízii, ktorá má 15 000 vojakov, väčšinou príslušníkov sekty vládnucich alávitov. Pre nich je terajšia občianska vojna bojom o prežitie. Máhirova jednotka je najlepšie platená aj vycvičená zo všetkých armádnych jednotiek. Bol to Máhir, kto viedol ozbrojený zásah proti ľuďom, ktorí v ​​marci 2011 začali chodiť na protivládne protesty. Už v apríli sa potom objavili svedectvá ľudí, ktorí boli zatknutí, zavretí do preplnených ciel a bití v tajných kobkách na základni 4. divízie pri Damasku.

Skrytý tyran Sýrie: Režim
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

"Je to neľútostný mäsiar," povedal o Máhirovi opozičný aktivista Muhammad Tájib z damašského predmestia Duma. Máhir vraj od začiatku presadzuje neľútostný boj proti oponentom. "Tvrdí, že než sa začne rokovať o mieri, musí byť povstanie porazené. To, či sa režim udrží, závisí na tom, či Máhir dokáže povstalcom zabrániť preniknúť do Damasku a zvrhnúť bratovu vládu. Ak padne Damask, vláda končí," hovorí riaditeľ blízkovýchodného strediska z londýnskej ekonomickej školy Fawaz Gerges. Podľa neho sa Máhir zasadil o premenu sýrskej armády.

"Z hrdzavejúcej inštitúcie plnej pasívnych a unavených brancov sa stal vojnový stroj v bitkách zocelených vojakov," usudzuje Gerges, ktorého citovala agentúra AP. Vysoké posty v Sýrii zaberá niekoľko Bašárových bratrancov, ale Máhir stojí medzi prominentnými príbuznými najvyššie.

Opozícia tvrdí, že chemický útok pri Damasku uskutočnila 21. augusta 155. brigáda Máhirovej divízie, pod ktorú spadá veľká raketová základňa na kopcoch nad hlavným mestom. Dôkaz pre to ale chýba. USA útok pripisujú armáde, ale nie konkrétnej jednotke, aj keď sa vie, že v Damasku a pri ňom operujú iba Máhirovi muži.

Máhirov vzťah k Bašárovi, ktorý je o tri roky starší, je zrkadlom vzťahu, aký panoval medzi Háfizom a jeho mladším bratom Rifátom. Aj on velil elitnej jednotke a po Háfizovom nástupe k moci v roku 1970 bol považovaný za kľúčového strážcu režimu. Keď sa v 80. rokoch pokúsil dostať sa sám k moci, súlad medzi bratmi skončil a Rifát odvtedy žije v exile v Európe.

Mahir po moci zrejme neprahne. Keď povstalci vlani zaútočili v centre Damasku, začali sa z provládneho tábora ozývať hlasy po výmene bratov pri moci. "Bašár na kliniku, Máhir k veleniu," znelo na zhromaždeniach. Volanie ale postupne utíchlo a neprerástlo v širšiu kampaň.

O Máhirovej brutalite kolujú zvesti. Pred niekoľkými rokmi vraj prejavoval veľký záujem o telá obetí pri vojenskom zásahu proti islamistickým väzňom. Zahynulo pri ňom 17 ľudí a okrem toho existuje video, na ktorom Máhir údajne fotografuje mobilným telefónom potrhané telá a končatiny mŕtvych.

Máhir, podobne ako Bašár, si vzal za ženu sunnitku. Žije s ňou a ich tromi deťmi vo vile pri prezidentskom paláci. Má rád kone a v Jaafúru pri Damasku má ranč. Zbiera staré motorky a dresy s podpismi známych športovcov. Podľa hovorcu opozície Kásima Saadaddína si veľkorysosťou zaisťuje priazeň ľudí okolo seba. "Dáva im peniaze, autá, domy a zábavu. Má pod kontrolou zem i jej zdroje," povedal.

Zľava: Deti Máhir, Bašár, Basil, Majd a Bušra. Dolu: Háfiz Asad a jeho manželka Anissa.
Zobraziť galériu (3)
Zľava: Deti Máhir, Bašár, Basil, Majd a Bušra. Dolu: Háfiz Asad a jeho manželka Anissa.  (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu