Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Prohibícia v Česku: Štát môže prísť mesačne až o trištvrte miliardy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Výpadok na daniach kvôli zákazu predaja tvrdého alkoholu by mohol dosiahnuť 750 miliónov Kč mesačne. V relácii Otázky Václava Moravca to dnes povedal námestník ministra financií Ladislav Minčič (ODS). Každý deň tak štát kvôli zákazu predaja alkoholu prichádza asi o 25 miliónov korún na daniach.

Odhad zahŕňa výpadok spotrebných daní aj dane z pridanej hodnoty. Minuloročné výnosy spotrebnej dane z liehu predstavovali zhruba sedem miliárd korún.
   
Podľa Minčiča ministerstvo financií v spolupráci so Štátnou poľnohospodárskou a potravinárskou inšpekciou, rezortom poľnohospodárstva a výrobcami liehovín pripravuje návrhy na potieranie čierneho trhu s liehovinami. Čierny trh podľa odhadov ministerstva financií tvorí asi desatinu celkového trhu s tvrdým alkoholom. Únia výrobcov a dovozcov liehovín odhadujú jeho podiel až na štvrtinu. "Ja sa domnievam, že tie alarmujúce odhady (výrobcov a dovozcov) sú bezprostrednou reakciou na nešťastie, veľkosť čierneho trhu zas tak veľká nebude," povedal Minčič.
   
Návrh nového zákona o povinnom značení liehu, ktorý sa zaoberá bojom proti čiernemu trhu, šiel do pripomienkového konania ešte pred vypuknutím terajší aféry, uviedol Minčič. Medzi opatreniami proti čiernemu trhu je okrem iného zníženie limitu na spotrebiteľské balenia liehovín z terajších šiestich litrov. "Dokážem si predstaviť, že ten limit nebude šesťlitrový ale bude menší. Takýto návrh je úplne na mieste," povedal Minčič.
   
S podobným návrhom prišla sociálna demokracia, ktorá chce obmedziť spotrebiteľské balenia liehovín na dva litre. Ďalej požaduje zavedenie licencií na rozlievanie alkoholu, zákaz automatov na liehoviny a rekvalifikáciu nedovolenej výroby liehu z priestupku na trestný čin.
   
Tiež podľa Minčiča je chybou, že z trestného zákona vypadli pred dvoma rokmi tresty za pančovania alkoholu. "Táto aféra bude určite dôvodom pre to prehodnotenie zákonných opatrení. Myslím si, že to opatrenie, ktoré bolo urobené, nebolo správne," uviedol.
   
Nový zákon by tiež mohol sprísniť podmienky pre vstup výrobcov liehovín na trh. "Ja si myslím, že problematika spojená s prísnejším, lepšie kontrolovateľným vstupom do odvetvia je určite potrebná," povedal Minčič.
   
Prezident Únie výrobcov a dovozcov liehovín Petr Pavlík v rámci boja s čiernym trhom navrhuje tiež lepšie monitorovanie prepravy denaturovaného liehu, ktorý sa používa pre falšovanie alkoholu. "Potravinársky lieh je v súčasnej dobe elektronicky monitorovaný vždy pri prevoze v rámci štátov EÚ až k výrobcom, tento systém dobre funguje. A my by sme boli radi, keby aj denaturovaný lieh, ktorý môže byť zneužitý na výrobu, bol monitorovaný rovnakým systémom," povedal v ČT Pavlík. Okrem toho by sa podľa neho mali kolkovať aj liehové výrobky z pestovateľských páleníc. Oba návrhy ale Minčič odmietol.
   
Nesúhlasí tiež s návrhom únie na nepretržitú kontrolu liehovarov colníkmi. Miest, kde sa vyrábajú liehoviny, je v Česku asi 90. "Z toho by vyplývalo, že 1600 colníkov by bolo viazaných len na liehové hospodárstvo, a to je pomerne veľa. Aby sme plošne všetkých výrobcov od rána do polnoci kontrolovali to nie je mysliteľné," upozornil Minčič.
   
Ministerstvo zdravotníctva v piatok zakázalo predaj a nalievanie tvrdého alkoholu nad 20 percent na celom území republiky. Porušenie zákazu je správny delikt. Podnikateľ za neho môže dostať pokutu až tri milióny korún, jeho prevádzka môže byť dočasne uzavretá. Ak by pitie predával, mohol by byť podozrivý z trestného činu všeobecného ohrozenia, kde tresty presahujú desať rokov väzenia a hrozí aj trest výnimočný. Možné je aj obvinenie z trestného činu ohrozenia zdravia závadnými potravinami z nedbanlivosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu