Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Príčinou E. coli možno egyptské semená senovky gréckej

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

RÍM - Za rozšírenie nákazy nebezpečnej črevnej baktérie E. coli v Nemecku a Francúzsku zrejme môžu semená senovky gréckej (Trigonella foenum-graecum), ľudovo známej aj ako grécke seno, dovezené z Egypta v roku 2009 alebo vlani.

 V stredu to v spoločnej správe oznámili Európske centru pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) a Európsky úrad pred bezpečnosť potravín (EFSA) so sídlom v talianskej Parme.

Obe organizácie v nej uviedli, že "ešte stále panuje veľká neistota v tom, či je práve toto spoločnou príčinou všetkých infekcií". Správa konštatuje, že v epidémiách oboch krajín sa vyskytli semená senovky gréckej, ktorá sa bežne využíva pri nakladaní sterilizovanej zeleniny a uhoriek, pri výrobe kari korenia, ako aj v indickej, etiópskej a jemenskej kuchyni.

Epidémia vo Francúzsku podľa predbežného záveru súvisí so semenami dovezenými z Egypta v roku 2009 a v Nemecku s ďalšou várkou semien z roku 2010. Je však potrebné ďalšie vyšetrovanie, zdôrazňuje správa.

Počet smrteľných obetí terajšej epidémie črevnej baktérie E. coli v Európe stúpol podľa nemeckých orgánov o tri na najmenej 47. V Nemecku táto črevná baktéria zabila 46 ľudí, jedna osoba zomrela vo Švédsku. Vo Francúzsku je potvrdených doteraz osem úmrtí. Sedem ďalších je hospitalizovaných v regióne Bordeaux a jednu osobu už z nemocnice prepustili.

Svetová zdravotnícka organizácia uviedla, že epidémiu E. coli vo Francúzsku posudzuje samostatne. Pripustila však, že z ôsmich úmrtí vo Francúzsku išlo v troch prípadoch o rovnaký kmeň E. coli ako v Nemecku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu