Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Prvý prípad E.coli v Belgicku: Dieťa sa nakazilo biftekom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Belgicko má prvý prípad kontaminácie baktériou E. coli. Ide o štvorročné dieťa z obce Verviette neďaleko mesta Liége, ktoré sa infikovalo po konzumácii surového bifteku.

Podľa údajov belgickej Federálnej agentúry pre bezpečnosť potravín (AFSCA) ide o kontamináciu baktériou typu E 157. Dieťa sa momentálne nachádza na oddelení intenzívnej starostlivosti v nemocnici v meste Liége. Do nemocnice ho priviezli v utorok, keď sa na základe analýzy jeho stolice potvrdilo, že ide o prítomnosť baktérie E. coli dostatočne agresívneho typu, aby spôsobila krvavé hnačky.

Ako dnes uviedol belgický večerník Le Soir, malý chlapček sa správa anemicky a bol pre istotu podrobený dialýze. Dieťa je však pri vedomí a jeho matka priznala, že keby nepodcenila prvé príznaky choroby, ktoré sa u chlapčeka objavili minulý týždeň v piatok, jeho zdravotný stav by sa nebol tak zhoršil. Prvé príznaky vážneho zhoršenia zdravotného stavu nastali u chlapčeka v nedeľu večer, keď sa každých desať minút pýtal na toaletu a jeho matka si všimla, že má krvavú stolicu.

Podľa následných skúmaní AFSCA a zberu vzoriek, ktoré vykonali v dome rodiny, sa zistilo, že malý pacient sa nakazil konzumáciou surového bifteku. Prvé zistenia potvrdili, že nejde o baktériu, ktorá v Európe zabila už 43 ľudí, ale skôr o typ, ktorým sa nakazilo osem detí v severofrancúzskom meste Lille.

"Prebiehajú genetické analýzy, najbližšie výsledky budú známe v budúcich dňoch," povedal dnes Pierre Cassart, hovorca AFSCA

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu