Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Káčer o členstve v Európskej únii: Potvrdilo to, kam Slovensko hodnotovo či kultúrne patrí

Rastislav Káčer Zobraziť galériu (3)
Rastislav Káčer (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Členstvo v Európskej únii (EÚ) Slovensku neprinieslo iba ekonomické výhody či prosperitu, ale tiež potvrdilo, kam hodnotovo, kultúrne a historicky patrí. Uviedol to v pondelok dočasne poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer pri príležitosti 19. výročia vstupu Slovenska do EÚ.

"V prvých rokoch po našom vstupe do Únie sme zvykli zdôrazňovať najmä ekonomické prínosy členstva – koľko peňazí dostávame z eurofondov alebo koľko tovarov vyvážame do európskych krajín. Vojna na Ukrajine nám však ukazuje, že naše členstvo v EÚ nie je ani zďaleka len o tom. EÚ potrebujeme aj preto, aby sme boli tam, kam historicky, kultúrne a hodnotovo patríme. Únia je dnes pre nás viac než kedykoľvek predtým najmä o mieri, stabilite, bezpečnosti a slobode," skonštatoval.

Archívne video: Minister zahraničných vecí  Rastislav Káčer na ministerskom zasadnutí NATO o prijatí Fínska do Aliancie a pomoci pre Ukrajinu

Minister zahraničných vecí Rastislav Káčer na ministerskom zasadnutí NATO o prijatí Fínska do Aliancie a pomoci pre Ukrajinu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Zlepšenie životných podmienok a posilnenie demokracie 

Káčer označil vstup Slovenska do EÚ za dôležitý impulz k posilneniu demokracie a zlepšeniu životných podmienok občanov SR. "V kontexte aktuálnych výziev môžeme vnímať reálny význam našej západnej orientácie a nášho členstva v Únii, ako spoločenstva, ktoré je pripravené čeliť aj náročným obdobiam. Práve tieto krízy poukázali na jednotu a silu Európskej únie," povedal.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/AP)

Slovensko sa podľa jeho slov zaradilo medzi krajiny, ktoré sú v EÚ najviac integrované. Poukázal pritom, že SR v roku 2007 vstúpila schengenského priestoru, v roku 2009 prijala euro a v roku 2016 prvýkrát predsedala Rade EÚ.

Na Slovensku si pripomíname Deň pristúpenia Slovenskej republiky k EÚ od roku 2011. Do 15 člennej EÚ vstúpilo 1. mája 2004 v rámci jej dovtedy najväčšieho rozširovanie desať nových krajín. Okrem Slovenska aj Cyprus, Česko, Estónsko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Malta, Poľsko a Slovinsko.

Členstvo Slovenska v EÚ je mimoriadne prínosné a prospešné

Členstvo Slovenska v Európskej únii (EÚ) je v kontexte udalostí, ktoré sa vo svete dejú, mimoriadne prínosné a prospešné. Uviedla to v pondelok opozičná strana SaS pri príležitosti 19. výročia vstupu Slovenska do EÚ.

TB strany SaS  Vláda zásadne zlýhala pri nákupe lacnej elektriny
Zobraziť galériu (3)
TB strany SaS Vláda zásadne zlýhala pri nákupe lacnej elektriny  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Vstup Slovenskej republiky do Európskej únie považujem za najdôležitejší míľnik našej novodobej histórie. Pre všetkých, ktorí sa narodili ešte počas komunizmu, predstavoval vstup do EÚ pocit slobody a otvorenosti," skonštatoval predseda strany Richard Sulík. Podotkol, že k tomuto spoločenstvu možno mať viacero výhrad, no v kľúčových momentoch konáme jednotne a spoločne. "Aj z toho dôvodu je Slovensko na správnej strane, ktorá ponúka našim občanom nádej na lepšiu a úspešnú budúcnosť," doplnil.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja a člen republikovej rady SaS Juraj Droba v tejto súvislosti pripomenul, že cesta do EÚ "nebola jednoduchá". "Slovensko v deväťdesiatych rokoch zápasilo o demokraciu a charakter štátu. O to viac si vážime, že sme už skoro dve dekády členom EÚ, aj keď nie s každým jej krokom súhlasíme. Ale aj o tom je členstvo v širokom spoločenstve demokratických krajín," dodal.
        

Viac o téme: VýročieEurópska úniaRastislav KáčerČlenstvo v Európskej únii
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu