Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO SaSkári kritizujú Čižnára: Generálny prokurátor musí rozpútať peklo, a nielen verbálne

Richard Sulík Zobraziť galériu (5)
Richard Sulík (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Strana Sloboda a Solidarita sa rozhodla v pondelok prehovoriť k téme prokurátora Dobroslava Trnku, ktorý má v súčasnosti pozastavenú funkciu. Liberálom prekáža postoj generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, ktorý podľa nezakročil včas. Na tlačovej konferencii okrem predsedu Richarda Sulíka vystúpila aj europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová a bývalý vyšetrovateľ NAKA Pavol Milan.

Europoslankyňa Nicholsonová začala tlačovú konferenciu hodnotením vyhlásenia generálneho prokurátora, ktorý komentoval medializované informácie o lustrovaní. "Minulý týždeň pán Jaromír Čižnár vyhlásil, že niekoľkonásobné lustrovanie v policajných databázach bez právneho titulu je v právnom štáte neprípustné," tvrdí v úvode Nicholsonová a dodáva, že SaS sa s jeho tvrdením prvýkrát stotožňuje.

VIDEO Tlačová konferencia Slobody a Solidarity

Liberáli sa vyjadrili ku generálnemu prokurátorovi Čižnárovi

Na tlačovej konferencii sa objavil aj bývalý, elitný vyšetrovateľ NAKA Pavol Milan, ktorý figuruje aj na kandidátke SaS. "Asi pred týždňom sme dostali informáciu, že NAKA, expozitúra západ, mala realizovať zadržanie Dobroslava Trnku už niekedy na jar tohto roku," povedal na úvod Milan. Ten sa ju snažil prešetriť a podľa vlastných slov realizácia zadržania bola oznámená riaditeľovi NAKA a následne prezidentovi policajného zboru. "Tí sa rozhodli tak, že je potrebné obsah nahrávky riadne zobjektivizovať. Preto bola táto postúpená vyšetrovateľovi," tvrdí bývalý vyšetrovateľ NAKA.

Bývalý vyšetrovateľ NAKA Pavol Milan
Zobraziť galériu (5)
Bývalý vyšetrovateľ NAKA Pavol Milan  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Postup schvaľuje

"Ako bývalý vyšetrovateľ môžem k tomu povedať toľko, že tento postup polície bol podľa môjho názoru správny," uviedol. Ďalej Milan konštatuje, že vyšetrovateľ mal vypočuť k nahrávke ako prvého Trnku. Ten však odmietol vypovedať a tvrdil, že je viazaný mlčanlivosťou. Tej ho môže zbaviť iba generálny prokurátor, ktorému podal vyšetrovateľ žiadosť.

"Tu nastal problém. Podľa vyjadrení riaditeľa NAKA najviac času pri objasňovaní a dešifrovaní tejto nahrávky zabralo samotné udelenie súhlasu na zbavenie mlčanlivosti Trnku. Vyvoláva to otázniky voči konaniu samotného Čižnára," hovorí. Myslí si, že naťahovaním výpovede malo dôjsť "k čo najväčšiemu zúženiu rozsahu výpovede Trnku".

VIDEO SaSkári kritizujú Čižnára:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa Lucie Ďuriš Nicholsonovej nebyť takéhoto konania Čižnára, prokurátor Trnka už mohol byť predvedený na výsluch a situácia mohla byť dávno iná. "Možno mal strach, čo by vyvstalo z výpovede Trnku," skonštatovala a podľa informácií, ktoré strana má, tak chcel Čižnár kryť hlavne seba.

VIDEO SaSkári kritizujú Čižnára:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rozpútanie pekla

Predseda SaS Richard Sulík si myslí, že Trnka už mal "dávno sedieť vo vyšetrovacej väzbe". Bývalý vyšetrovateľ pripomína, že teraz by sa mal vypočuť nielen Trnka, ale aj Marian Kočner a ďalšie osoby, ktoré sa v nahrávke spomínajú. Vypočuť by sa mal generálny prokurátor Čižnár, keďže verejne povedal, že Trnka bol za ním s nahrávkou a vypočul si z nej 1,5 minúty. Sulík ešte dodal, že Čižnár by mal rozpútať peklo, ale nie len verbálne.

Viac o téme: SaSRichard SulíkJaromír ČižnárLucia Ďuriš NicholsonováPavol Milan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu