Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Odvolávanie Pellegriniho v parlamente: Matovič začal monológ, podľa neho je najzbytočnejší premiér

Peter Pellegrini počúva Igora Matoviča
Zobraziť galériu (14)
Peter Pellegrini počúva Igora Matoviča (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Začala sa mimoriadna, 50. schôdza parlamentu, na ktorej chce opozícia vysloviť nedôveru predsedovi vlády Petrovi Pellegrinimu. Prezentovalo sa 130 poslancov. Poslanci si odsúhlasili, že dnes budú rokovať aj po 16:00. Hlasovanie bude v utorok 17. septembra o 9:00.

Prechádzajúce dva pokusy boli neúspešné. Schôdzu sa nepodarilo ani na dvakrát otvoriť v prvom plánovanom termíne (6. septembra), ani v druhom (9. septembra). Plénum nebolo uznášaniaschopné.

Peter Pellegrini počas odvolávania
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Opozičným poslancom sa nepáči, ako sa predseda vlády postavil k odvolaniu dnes už bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej za údajnú komunikáciu s Marianom K. Predseda parlamentu Andrej Danko zaradil túto mimoriadnu schôdzu ako posledný bod riadnej, 49. schôdze. Opozícia vyzbierala podpisy pod ďalšiu schôdzu s tým istým cieľom, tá sa práve začala.

Podľa Matoviča ide o najzbytočnejšieho premiéra

Líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič označil predsedu vlády Petra Pellegriniho za najzbytočnejšieho premiéra, ktorý za rok a pol nespravil nič. Povedal to na dnešnej mimoriadnej 50. schôdzi parlamentu, na ktorej chce opozícia vysloviť nedôveru premiérovi. Opozičným poslancom sa nepáči, ako sa predseda vlády postavil k odvolaniu dnes už bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej za údajnú komunikáciu s Marianom Kočnerom. 

Igor Matovič
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

„Vaša argumentácia bola postavená na tom, že musíme počkať na výsledky orgánov činných v trestnom konaní. Chceli ste od Slovenska, aby sklonilo hlavu, aby sme čakali, kým súdy rozhodnú, že Monika Jankovská sa spreneverila svojej funkcii. My sme naopak chceli, aby ste chránili morálnu zodpovednosť a vieru ľudí v spravodlivosť. Vy ste sa namiesto toho v tejto kľúčovej situácii rozhodli, že budete slúžiť mafii, ktorej slúžite už 19 rokov, a tou mafiou je Smer-SD,“ povedal na úvod svojho vystúpenia v pléne Matovič.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Predseda hnutia zdôraznil, že vzhľadom na to, že túto mimoriadnu schôdzu sa podarilo otvoriť na piaty pokus, bude rozprávať bez použitia papiera, aby tým symbolicky poukázal na holé ruky, ktoré majú občania v dôsledku dlhoročného vládnutia Smeru-SD. „Pán Pellegrini, vás si ľudia zvolili opakovane a väčšina vás volila, pretože verila, že budete v najlepšom vedomí a svedomí chrániť ich záujem. Vy ste túto ich dôveru sklamali,“ priblížil Matovič.

Pellegrini má podporu koalície

Premiér Peter Pellegrini  má podporu koalície. Povedal to predseda parlamentu Andrej Danko po rokovaní Koaličnej rady a otvorení mimoriadnej schôdze na odvolanie predsedu vlády z funkcie.

"Na Koaličnej rade sme sa dohodli, že schôdzu otvoríme," povedal Danko s tým, že sa pokúsi kontaktovať navrhovateľov, ktorí schôdzu iniciovali, aby nedošlo k duplicite, keďže hlasovanie o dôvere premiérovi je zatiaľ aj posledným bodom programu riadnej septembrovej schôdze. Ústavnoprávny výbor podľa neho nedal jasné stanovisko, čo robiť v situácii, ktorá vznikla.

Mimoriadna schôdza parlamentu
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Vysvetlil tiež, že o návrhu na odvolanie budú v piatok poslanci hovoriť až do úplného prerokovania bodu. Skonštatoval, že nevie, kedy sa schôdza skončí, podstatné je podľa jeho slov to, kedy je hlasovanie. To by malo byť v utorok (17. 9.) o 9.00 h. Danko deklaroval, že si v piatok svoje povinnosti bude plniť a bude predsedať schôdzi podľa rozvrhu.

V sále su prítomní aj niektorí ministri
Zobraziť galériu (14)
V sále su prítomní aj niektorí ministri  (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Reakcia premiéra

Premiér Peter Pellegrini nikdy nepočul také slabé zdôvodnenie odvolávania člena vlády. Uviedol to počas dnešnej mimoriadnej parlamentnej schôdze, na ktorej mu chce opozícia vysloviť nedôveru. „Ak ma navrhujete odvolať len za to, že Monika Jankovská neprišla o funkciu v ten moment, ako ste si priali vy, nech sa páči, odvolávajte ma každý deň," dodal Pellegrini. Opozícii sa nepáči, ako sa premiér postavil k odvolaniu dnes už bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej.

Peter Pellegrini čelí pokusu
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Spôsob, akým vystupuje predseda OĽaNO Igor Matovič, je spôsobený podľa predsedu vlády možno tým, že mu nebolo dopriate chodiť po Slovensku. „Nebolo Vám dopriate, aby Vám ľudia v regiónoch ďakovali za to, čo ste pre nich urobili, ako ste pomohli riešiť ich problémy. Lebo Vy ste nič také nerobili, len luxusne sedíte v opozičnej lavici a beriete luxusný plat. Nenesiete zodpovednosť za nič, čo sa v tomto štáte deje, lebo ste žiadnu exekutívnu funkciu nezastávali. Je mi úprimne ľúto, že ste nezažili, aké je to niekomu pomôcť," uviedol v pléne Pellegrini.

Kritika Blahovej

Takýto „bábkový premiér" nemá podľa poslankyne NR SR za Slobodu a Solidaritu a predsedníčky poslaneckého klubu strany Natálie Blahovej čo robiť na čele vlády. Ako uviedla na dnešnej mimoriadnej 50. schôdzi parlamentu, výroky a konanie Pellegriniho považuje za festival politického alibizmu a oportunizmu.

Opozícia dnes chce vysloviť nedôveru premiérovi. Nepáči sa im, ako sa predseda vlády postavil k odvolaniu dnes už bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej za údajnú komunikáciu s Marianom Kočnerom „Dnes sme tu preto, že zvolená poslankyňa za Smer-SD a potom štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská hrala pred očami verejnosti nehorázne divadlo. Verejnosť sa dozvedela, že viac ako tisícku správ si Marian Kočner vymenil s osobou uloženou ako Monika Jankovská. Politická kultúra a morálka jej mala kázať hneď, ako jej polícia zhabala telefón, aby si zbalila veci, odišla z dôležitého postu a čakala na výsledky vyšetrovania,“ priblížila Blahová.

Natália Blahová
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Ako uviedla Blahová, Pellegrini vyhlásil, že ak sa Jankovská previnila voči tomu, ako má konať vysoká štátna úradníčka, zaujme k tomu bez otáľania jednoznačný a rázny postoj. „Následne ju jednoznačne a rázne nechal vo funkcii a návrh na jej odvolanie nepodal,“ objasnila Blahová. Premiér, ktorý podľa poslankyne nevie, čo je jeho povinnosťou, ktorý nerešpektuje politickú kultúru a ohrozuje krajinu tým, že na dôležitých postoch ponecháva nominantov svojej strany, ktorí môžu byť nebezpeční pre spravodlivosť na Slovensku, je on sám ohrozením, dodala poslankyňa za SaS.

SaS nemá právo niekoho odvolávať

Keby SaS po zverejnení správ svojho lídra Richarda Sulíka s Marianom Kočnerom a po kauze Sasanka žiadala jeho odchod zo strany, mala by v súčasnosti právo žiadať odvolanie niekoho iného. Počas piatkovej mimoriadnej schôdze Národnej rady SR to povedal podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši. Schôdzu iniciovala opozícia, ktorá chce vysloviť nedôveru premiérovi Petrovi Pellegrinimu pre to, že neinicioval odvolanie štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej pre jej údajné kontakty s Kočnerom

Peter Pellegrini a Richard
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

"Vám nevadí, že váš predseda po takejto komunikácii neodstúpil? Toto je niečo, na čo stačí povedať sorry?" apeloval na poslancov z klubu SaS v súvislosti s prepisom komunikácie Sulíka s Marianom Kočnerom, ktorý bol v minulosti zverejnený. Pripomenul aj video zo stretnutia týchto dvoch, na ktorom hovorili o voľbe generálneho prokurátora. Skonštatoval, že keby vtedy žiadali odchod Sulíka, dnes by mali právo žiadať odchod niekoho iného.

Poukázal aj na Matovičove slová, ktorými vysvetlil svoje stretnutie s Kočnerom. Líder OĽaNO v minulosti povedal, že ho podnikateľ kontaktoval v súvislosti s voľbami a podľa Rašiho slov v pléne chcel byť číslo 150 na kandidátke OĽaNO. Raši zdôraznil, že na kandidačnej listine OĽaNO sú posledné miesta tie najatraktívnejšie.

Peter Pellegrini čelí pokusu
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Matovič v diskusii zdôraznil, že premiér pri odvolávaní Jankovskej nemusel čakať na žiaden dôkaz, keďže Jankovská po odovzdaní mobilu o tom dostala aj písomnú informáciu od polície. Matovič v pléne tiež uviedol, že za stretnutie s Marianom Kočnerom sa nikdy neospravedlnil a ani sa neospravedlní, pretože sa nemá za čo ospravedlňovať.

Poslanec Gábor Grendel poukázal na to, že problém nie je v tom, že by Jankovská komunikovala s Kočnerom., ale v tom, že jej polícia musela zobrať telefón. "Svoj mobilný telefón nemusel odovzdať polícii ani Richard Sulík, ani Igor Matovič, ani Miroslav Beblavý. Svoj mobilný telefón musela odovzdať pani Jankovská, ktorá s vami kandidovala v roku 2016," povedal v reakcii na Rašiho vyjadrenie.

Odvolávanie Pellegriniho v parlamente:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Večierky s Kočnerom

Poslankyňa Anna Zemanová poukázala na večierky, na ktorých sa vysokopostavení členovia strany Smer-SD zúčastnili spolu s Kočnerom. Pripomenula správy medzi Alenou Zsuzsovou a "maznákom". Zdôraznila, že mimoriadna schôdza je o tom, že Pellegrini nevyvodil politickú zodpovednosť za konanie Jankovskej.

Poslanec Ján Marosz pripomenul výrok Antonina Vadalu z minulosti, keď Rašiho označil za jedinú alternatívu v komunálnych voľbách. Na prepojenia Smeru-SD a Rašiho s Vadalom upozornil v pléne aj Matovič. 

Peter Pčolinský podotkol, že v pléne sedí len zopár poslancov Smeru-SD. "Mne to príde, že vašim vlastným poslancom nezáleží na imidži tejto vlády," povedal. Poukázal na to, že pri odvolávaní ministrov SNS v minulosti v pléne sedel celý ich poslanecký klub a "bili sa za nich".

Viac o téme: OdvolanieParlamentOpozíciaSchôdzaPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu