Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Komora učiteľov opäť kritizuje ministerstvo: Mrhanie peniazmi a náhlenie s projektami, rezort sa bráni

Vladimír Crmoman a Martina Lubyová Zobraziť galériu (3)
Vladimír Crmoman a Martina Lubyová (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer, Martin Baumann)

BRATISLAVA - Slovenská komora učiteľov (SKU) kritizuje najnovšie zámery ministerstva školstva ohľadom schvaľovania nových školských projektov. Podľa ich tvrdenia ide o mrhanie peniazmi daňových poplatníkov a nesedí im aj spôsob čerpania eurofondov v školstve ako takom. Ministerstvo to ale takto nevidí.

SKU v podrobnostiach kritizuje zámery na tri nové projekty. Ide o subjekty ZIPE (MPC), TEACHERS (MPC),  Finančná gramotnosť ako súčasť kľúčových kompetencií žiaka (ŠPÚ). K schvaľovaniu týchto projektov majú tri zásadné výhrady.

"Prvou skutočnosťou, na ktorú chceme upozorniť, je časový harmonogram pripomienkovania podkladov k rokovaniu. Podkladové materiály prichádzajú veľmi neskoro, posledné zásadné korekcie návrhov projektov prišli deň pred rokovaním v popoludňajších hodinách. Hrubo sa porušuje štatút komisie, ktorý ustanovuje, že všetky materiály k rokovaniu majú byť doručené 10 pracovných dní pred rokovaním," píše sa v tlačovej správe členov SKU.

Schvaľovanie projektov počas troch dní

Protestujúcim tiež prekáža veľké množstvo projektov, ktoré majú byť schválené naraz. "Ďalšou negatívnou skutočnosťou, ktorá má vplyv na kvalitu procesu schvaľovania, je, že sa naraz posudzuje veľmi veľa projektov. Zároveň s troma posudzovanými projektmi sa na jednom zasadnutí výboru mali prerokovať ďalšie štyri nové zámery, ktoré boli doručené len dva dni pred zasadnutím výboru," tvrdí SKU s tým, že doložili aj dátumy zasadnutí, kde sa bude o týchto projektoch rozhodovať. Ide o 10. a 17. júl. Ďalšie dve zasadnutia sa budú konať ešte 20. augusta.

Britskí riaditelia stredných škôl
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"SKU nemá problém podporiť kvalitný zámer a procesu pripomienkovania sa aktívne zúčastňuje z dôvodu zvyšovania kvality predkladaných zámerov, aby boli čo najviac užitočné pre školy a pomáhali zvyšovať kvalitu procesu výchovy a vzdelávania. Európske štrukturálne fondy však nemôžu dlhodobo nahrádzať úlohu štátu v plnení si základných funkcií tak, ako sa to deje napríklad v zavádzaní inkluzívnych prístupov, tvorby vzdelávaní a metodík pre učiteľov, či dokonca kreovaní základných materiálov, ktoré ukladá zákon - profesijných štandardov a obsahu atestačných portfólií," píše sa ďalej vo vyhlásení.

Drahá realizácia

"Ministerstvo školstva prostredníctvom svojich priamo riadených organizácií, podľa doterajších skúseností, realizuje projekty zo štrukturálnych fondov EÚ za mnohonásobne vyššiu cenu, s nízkym efektom a otáznou udržateľnosťou. SKU je presvedčená, že nemôžeme nezmyselne mrhať peniazmi daňových poplatníkov EÚ a bez komplexnej transformácie priamo riadených organizácii nemáme morálny nárok na ďalšie čerpanie prostriedkov z operačných programov EÚ pre národné projekty," 

Projekty nepodáva ministerstvo

Na vyhlásenie SKU zareagovalo aj ministerstvo, ktoré sme oslovili. "Ministerstvo školstva nie je subjektom, ktorý podáva projekty, tieto projekty podávajú naše priamo riadené organizácie. Rezort školstva teší, že z prostriedkov, ktorými prispievame na zdroje EÚ, môžeme prostredníctvom národných projektov pružne zvýšiť čerpanie a časť z týchto peňazí, ktoré idú do EÚ, sa môže vrátiť do nášho školstva," tvrdí rezort.

Martina Lubyová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

"Lehoty schválené komisiou sa dodržiavajú a potešujúci je fakt, že členovia komisie sa dohodli, že pre zefektívnenie procesu čerpania prostriedkov budú pracovať aj počas letných mesiacov," uzavrelo ministerstvo školstva.  

Viac o téme: Ministerstvo školstvaEurofondySlovenská komora učiteľovMartina LubyováVladiír Crmoman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu