Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Sulík ponúkol miesto šéfa SaS Mistríkovi, ten to odmietol: Týmto debata o lídrovi skončila

Richard Sulík a Robert Mistrík Zobraziť galériu (5)
Richard Sulík a Robert Mistrík (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Stranu Sloboda a Solidarita povedie do nadchádzajúcich parlamentných volieb jej súčasný predseda Richard Sulík. Miesto predsedu strany a líderské miesto na kandidátke ponúkol Robertovi Mistríkovi. Ako uviedol Sulík v sobotu na Kongrese strany SaS v Bratislave, ten to však odmietol.

"Robert Mistrík dostal ponuku a rozhodol sa ju z osobných dôvodov neprijať," povedal Sulík. Jeho odmietnutie neprijal Sulík s radosťou ani smútkom, ale ako fakt, na základe ktorého považuje debatu o volebnom lídrovi za ukončenú. Poznamenal, že do najbližších parlamentných volieb povedie stranu ako jej predseda on. "Dovtedy čakám, že sa strana zomkne za jej predsedom a volebným lídrom," poznamenal Sulík. 

Predseda SaS poukázal na to, že všetko je v horšom stave ako v roku 2006, kedy prevzal krajinu Smer-SD. Podľa neho strana pozná problémy ľudí a má aj riešenia, ktoré sú podľa neho "poctivé a funkčné". "Máme odhodlanie spraviť našu krajinu lepšou. Všetko sme si museli oddrieť," poznamenal Sulík. 

Richard Sulík
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Predseda liberálov počas príhovoru uviedol, že strana bude bojovať, aby čím viac z ich riešení dokázali aj presadiť. "Na to sme vznikli a desať rokov sa pripravovali," povedal Sulík. Ako doplnil, zloženie kandidátky strany do parlamentných volieb by chcel zostaviť z členov strany. Poukázal aj na to, že s riešeniami pôjde strana medzi ľudí. 

Musíme sa zmobilizovať

"Do volieb zostáva niekoľko mesiacov a musíme znovu dokázať, že myšlienky modernej liberálnej pravice majú na Slovensku svoje miesto," povedala podpredsedníčka strany Jana Kiššová. Verí, že sa strane vráti dôvera voličov, ktorých stratili a postupne strácajú. Poukázala aj na to, že v súčasnosti sa prehodnocujú chyby strany.

Predstavitelia SaS
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

"Musíme sa zmobilizovať a zomknúť sa okolo idey, na základe ktorej sme vznikli a vyvarovať sa chýb, o ktorých vieme, že chybami sú. Verím, že budeme mať silu aspoň interne ich pomenovať," uviedla Kiššová. Podľa nej osobitná zodpovednosť leží na predsedovi strany.

Mistrík vo svojom prejave SaS poradil, že ak sa chce strana posunúť dopredu, musí meniť optiku a otvárať aj nové témy. "Kto nenaskočí v politike na ducha doby, je odsúdený na zánik," vyhlásil Mistrík. Ako doplnil, "na rozdiel od iných otcov zakladateľov Richard nie je na stoličke prilepený a odchod pre neho nie je tabu."

Nemá kontroverznú minulosť

Keby bývalý prezidentky kandidát Róbert Mistrík vzal ponuku na post lídra kandidátky SaS a prípadne aj jej predsedu, bol by vnímaný ako menej kontroverzná náhrada za Richarda Sulíka. Uviedol to politický analytik Ján Baránek. „Patrí k spoluzakladateľom strany, nemá kontroverznú minulosť, v prezidentskej kampani vystupoval seriózne,“ povedal Baránek.

Róbert Mistrík
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Keďže preferencie strany SaS v poslednom čase klesajú, podľa Baránka bol Mistrík vnímaný ako niekto, kto by mohol mať „väčší výtlak“. Zároveň doplnil, že keďže Mistrík ponuku odmietol, strana teraz musí ísť ďalej, pričom v nej stále vníma určitý rozpor. Strana sa totiž deklaruje ako liberálna, v oblastiach ako Európska únia alebo migrácia sa však profiluje konzervatívne, dodal Baránek.

Sulík bude kandidovať na post predsedu strany

Súčasný líder SaS Richard Sulík bude v budúcom roku kandidovať na post predsedu strany, podpredseda SaS Ľubomír Galko to v tejto chvíli povedať nevie, tak zazneli slová oboch členov SaS na tlačovej besede po výročnom kongrese strany. „Budem k dispozícii, ak by členovia mali pocit, že mám SaS viesť ďalšie funkčné obdobie,“ povedal Sulík. „Neviem teraz odpovedať na túto otázku,“ povedal s tým, že ak sa rozhodne kandidovať, tak sa to dozvie najbližšie stranícke okolie a až potom média. „Dnes to ani nevylučujem a ani nepotvrdzujem,“ dodal Galko.

Nicholsonová už nie je členkou Republikovej rady strany

Novozvolená europoslankyňa a členka strany Sloboda a Solidarita Lucia Ďuriš Nicholsonová a člen SaS Michal Bróska už nie sú členmi Republikovej rady SaS. Na výročnom kongrese SaS dnes delegáti zvolili nových členov. Sú nimi generálny manažér SaS Roman Foltin a poslanec NR SR za SaS Branislav Grohling. Poslanec NR SR za SaS Radoslav Pavelka je staronovým členom Republikovej rady. Republiková rada je najvyšší orgán strany medzi kongresmi. Členovia sú zvolení na štyri roky.

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Do rozhodcovskej komisia SaS na päť rokov zvolili poslanca NR SR Alojza Baránika a na štyri roky Michala Brósku. Do Revíznej komisie SaS zvolili na päť rokov Jozefa Boskoviča, na štyri roky Marcela Vrchotu, na tri roky Iva Nemčiča, na dva roky Milana Vrábela na jeden rok Petra Paceka.

Viac o téme: SaSRichard SulíkRobert Mistrík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu