Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Reklama na alkohol nepatrí do televízie ani do blízkosti škôl, tvrdí OĽaNO

Anna Verešová
Anna Verešová (Zdroj: SITA/Marko Erd)

BRATISLAVA - Reklama na alkohol do televízie ani do blízkosti škôl nepatrí. Myslí si to poslankyňa Národnej rady SR za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Anna Verešová. Ako uviedla na dnešnej tlačovej besede, na sprísnenie legislatívy týkajúcej sa reklamy na alkohol vyzývajú rodičia detí aj abstinenti.

"Slovensko má jednu z najvoľnejších legislatív na svete," uviedla v súvislosti s reklamou na alkoholické nápoje Verešová. Podľa nej je alkohol droga číslo jeden na Slovensko. Podľa hnutia OĽaNO medzi systémové riešenia tohto celospoločenského problému patrí aj legislatívne obmedzenie reklamy na alkoholické nápoje. "Viaceré krajiny ako Rakúsko, Švajčiarsko, Bulharsko, Lotyšsko či Švédsko majú úplný zákaz propagácie destilátov v televízii a rozhlase," priblížila.

Na aktuálnu schôdzu parlamentu preto predložili návrh novely zákona o reklame. Podľa OĽaNO Slováci veľmi tolerujú alkohol a prispievajú k tomu aj masovokomunikačné prostriedky a reklama. "Pritom rozsah dopadu dôsledkov konzumu alkoholu z hľadiska spoločenského, zdravotného, pracovného, psychologického a ekonomického je pre našu spoločnosť stále najrozsiahlejší, vysoké percento úmrtí na následky nadmerného pitia a alkoholizmu, náklady na liečenia pacientov od závislosti od alkoholu, na ktoré dopláca každý občan Slovenska prostredníctvom daní," uviedli.

Zároveň OĽaNO tvrdí, že pod vplyvom alkoholu je neustále páchaný najväčší počet priestupkov a trestných činov v porovnaní s inými psychoaktívnymi látkami. "Každé šieste predčasné úmrtie Slovákov má na svedomí alkohol. Vyplýva to z dvadsaťročného výskumu Univerzity Komenského. Vedecká práca ukázala aj to, že vinou alkoholu umierajú najmä slovenskí muži. Lekári vyhodnotili 14 161 pitiev, ktoré robili v Ústave súdneho lekárstva v Martine v roku 2015," priblížili poslanci hnutia v dôvodovej správe.

Ako povedal Eduard Heger, treba ochrániť najzraniteľnejšie skupiny ľudí. "Preto navrhujeme zakázať umiestňovať reklamu na alkohol v blízkosti budov, v ktorých sa zdržujú deti, a to pri školách, školských zariadeniach, taktiež pri zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately alebo v ubytovniach mládeže," uviedol.

Podľa neho rizikovou skupinou z hľadiska negatívneho vplyvu reklamy na alkohol sú tiež ľudia, ktorí sa liečia zo závislostí. "Preto tiež navrhujeme zakázať umiestňovať reklama na alkohol v blízkosti zariadení pre liečbu závislostí. Za nevhodné a rizikové považujeme tiež umiestňovať reklamu na alkohol v blízkosti zariadení sociálnych služieb a zdravotníckych zariadení, v ktorých sa nachádzajú taktiež rizikové skupiny obyvateľstva, na ktorých môže mať reklama na alkohol väčší negatívny dopad," povedal. Reklamu na alkohol tak nebude možné umiestňovať v blízkosti vyššie popísaných budov a priestorov, a to do vzdialenosti 200 metrov od nich.

Reklama na alkohol sa podľa návrhu nebude môcť umiestňovať ani v parkoch, v prostriedkoch verejnej osobnej dopravy a s tým súvisiacich zastávkach a staniciach. "V zákone o vysielaní a retransmisii zavádzame zmenu - zakazuje sa reklama a telenákup vo vysielaní na všetky alkoholické nápoje, s výnimkou piva a vína. Reklama a telenákup na pivo alebo víno sa však smie vysielať len v čase od 20:00 h do 06:00," dodal.

Viac o téme: Anna VerešováReklama na alkohol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu