Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Remišová a Poliačik sa zhodli: Túžia po zmenách v jednom zákone

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Zriadiť register majetkových priznaní navrhuje nezaradený poslanec NR SR Martin Poliačik. Ako uviedol v závere druhého rokovacie dňa 40. schôdze NR SR nezaradený poslanec Poliačik, v registri by mali byť uložené informácie o verejných funkcionároch ako aj ich majetkové priznania. Zmeny navrhuje v pozmeňovacom návrhu k novele ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov, ktorú predložili poslanci vládnej koalície. Poslanci budú v diskusii o tomto návrhu zákona pokračovať vo štvrtok od deviatej hodiny ráno.

Jasnejšie priznávanie majetkových prírastkov, konkrétne vyčíslenie hodnoty prijatého daru a majetkových pomerov. Aj to sú pozmeňovacie návrhy, ktoré v závere druhého rokovacieho dňa predložila poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO) k návrhu novely ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. "Ústavný zákon síce upravuje povinnosť verejného funkcionára oznámiť svoj osobný záujem o vec predtým, ako na rokovaní vystúpi, resp. aj pred hlasovaním o tejto veci, za porušenie tejto povinnosti však neupravuje žiadnu sankciu. Navrhuje sa preto, aby v prípade, ak si verejný funkcionár túto povinnosť splní, nebol jeho hlas započítaný do výsledku hlasovania o tejto veci," uviedla Remišová. Rovnako navrhuje, aby pôvodné vyčíslenie hodnoty prijatého daru verejným funkcionárom bolo stanovené pevnou sumou vo výške päťtisíc eur a nie slovami "desaťnásobok minimálnej mzdy".

Poslanci parlamentu sa v závere druhého rokovacieho dňa zaoberali návrhom novely ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov, ktorý predložili poslanci vládnej koalície. Dôvodom návrhu novely je vážny nedostatok spočívajúci v absencii možnosti preskúmania rozhodnutí orgánov konajúcich v konaniach o ochrane verejného záujmu a zamedzeniu rozporu záujmov. "Evidujú sa viaceré pokusy o jeho novelu, ktoré však skončili neúspešne. Ochrana verejného záujmu je súčasne terčom neustáleho záujmu spoločnosti o čo najlepšiu úpravu právneho rámca tejto problematiky. Predložený návrh na novelu ústavného zákona vychádza z požiadaviek na sprísnenie podmienok ochrany verejného záujmu a má snahu splniť i ďalšie požiadavky spoločnosti v tejto oblasti," uviedol v decembri jeden z predkladateľov, poslanec za Smer-SD Miroslav Číž.

V návrhu je požiadavka na rozšírenie okruhu verejných funkcionárov tak, aby v ňom boli zahrnuté všetky verejné funkcie, v ktorých sa nakladá s finančnými prostriedkami štátu. "Požiadavka na sprecizovanie povinností verejných funkcionárov pri ochrane verejného záujmu a odstránenie doterajších chýb ústavného zákona vyplynuli predovšetkým z praxe a judikatúry Ústavného súdu Slovenskej republiky. Požiadavky na odstránenie nedostatkov doterajšej právnej úpravy ochrany verejného záujmu vyplynuli z návrhu opatrení na zabezpečenie plnenia odporúčaní prijatých Skupinou štátov proti korupcii (GRECO) pre Slovenskú republiku v štvrtom kole hodnotení zo dňa 18. októbra 2017," uvádza sa v dôvodovej správe.

Rovnako je v návrhu požiadavka na odstránenie nedostatkov doterajšej právnej úpravy v oblasti formy oznámení funkcií, zamestnaní, činností a majetkových pomerov, ako aj požiadavka na odstránenie procesnoprávnych nedostatkov konania vo veci ochrany verejného záujmu a zamedzenia rozporu záujmov. Poslanci chcú tiež zosúladiť text ústavného zákona s právnymi predpismi na ochranu osobných údajov.

Viac o téme: Martin PoliačikVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu