Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

MIMORIADNA SPRÁVA Exminister Maďarič odchádza zo Smeru: Koalíciu už delí od zániku iba jeden hlas

Marek Maďarič Zobraziť galériu (4)
Marek Maďarič (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Poslanec NR SR a exminister kultúry Marek Maďarič odchádza z koalície aj zo strany Smer-SD a bude pôsobiť ako nezávislý poslanec. Informoval o tom jeho asistent Jozef Bednár.

VIDEO Tlačová beseda Smeru

Odchod Maďariča nemá vplyv na fungovanie koalície

„Nás toto rozhodnutie vôbec neprekvapuje, on odišiel už dávno. Teraz spravil len formálny akt,“ povedal Fico s tým, že Maďarič už často nehlasoval za ich návrhy. „Nemá to vplyv na fungovanie vládnej koalície,“ uviedol. „Chcem Marekovi Maďaričovi poďakovať za spoluprácu, sme si stále ľudsky blízki a ja rešpektujem jeho rozhodnutie. Želám mu v jeho pracovnom a osobnom živote len to najlepšie. Nemám veodmosť o tom, aký má zamer pokiaľ ide o politiku,“ dodal na adresu jeho odchodu.

Maďarič bude nezávislým poslancom

"Nechcem seba ani svojich kolegov v koalícii privádzať do situácie, keď ako koaličný poslanec nehlasujem za čoraz viac vládnych alebo koaličných návrhov. Nechcem byť zároveň súčasťou koalície, v ktorej má hlavné slovo politik, ktorý si berie za vzor orbánovskú politiku oslabovania demokracie a odklonu od Európskej únie. Keďže strana Smer-SD je súčasťou vládnej koalície, rozhodol som sa vystúpiť aj z tejto politickej strany. V Národnej rade budem ďalej pôsobiť ako nezávislý poslanec," uviedol Maďarič.

Danko a Most-Híd mlčia

Predseda parlamentu a líder SNS Andrej Danko sa k odchodu poslanca parlamentu Mareka Maďariča z vládnej koalície a zo Smeru-SD vyjadrovať nebude. Uviedol to Dankov hovorca Tomáš Kostelník. Situáciu nekomentuje ani Most-Híd. "Pohyby, odchody poslancov iných strán nezvykneme komentovať, nevidíme na to dôvod ani teraz," povedala pre Topky hovorkyňa Klára Debnár.

Bugár: Je to Maďaričovo osobné rozhodnutie

Odchod poslanca Mareka Maďariča zo strany Smer-SD a z vládnej koalície je jeho osobné rozhodnutie. Uviedol to v reakcii na Maďaričov krok predseda koaličnej strany Most-Híd Béla Bugár. "Môžem zopakovať, čo som povedal po odchode pána Maďariča z čela Ministerstva kultúry SR - je to jeho osobné rozhodnutie, ktoré beriem na vedomie," povedal Bugár. 

Smeráci odchod zatiaľ nekomentujú

Predstavitelia Smeru-SD zatiaľ Maďaričov odchod komentovať nechcú. "Počujem to prvýkrát. Ak je to naozaj tak, musím si najskôr vypočuť dôvody, až potom to budem komentovať," povedal pred rokovaním predsedníctva Smeru-SD podpredseda strany Juraj Blanár.

Marek Maďarič
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky.sk / Martin Bublavý)

O Maďaričovom odchode podľa svojich slov nevedel ani premiér Peter Pellegrini, údajne sa to dozvedel až od novinárov. Podpredseda Smeru-SD Peter Žiga zase povedal, aby si novinári počkali na tlačovú konferenciu po rokovaní straníckeho vedenia. Strana Smer-SD bude mať po Maďaričovom odchode v poslaneckom klube 48 členov, SNS 15 a Most-Híd 13. Trojkoalícia sa tak bude opierať o tesnú väčšinu 76 hlasov. Pravidelne s ňou však hlasujú aj traja poslanci Marček, Holubek, Šimkovičová.

Maďarič v Smere vzdoroval dlhšie

Maďarič tento týždeň ani nehlasoval za novelu Ústavy, ktorá mala oklieštiť právomoci prezidenta a umožniť Robertovi Ficovi dostať sa na Ústavný súd. Maďarič pôsobil v Smere od roku 2000 a o dva roky neskôr bol vedúcim mediálneho a tlačového oddelenia. O štyri roky neskôr sa stal podpredsedom strany.

MIMORIADNA SPRÁVA Exminister Maďarič
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Tejto funkcie sa vzdal oficiálne začiatkom decembra 2017 na sneme strany v Martine. Na tomto poste ho nahradil Richard Raši. Vo vláde Roberta Fica pôsobil ako minister kultúry dlhé kultúry, z tohto postu odišiel po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej v marci tohto roku.

Jeho náhradníčkou sa stala Ľubica Laššáková. Následne si začal uplatňovať svoj poslanecký mandát a stal sa rádovým členom Smeru. V minulosti bol práve Maďarič považovaný za dvojku v Smere a často sa o ňom hovorilo ako o nástupcovi Fica. Vo voľbách v roku 2016 dostal opäť dôveru a stal sa šéfom volebného tímu. Ich vzťahy sa začali postupne narúšať a jeho miesto postupne nahradil Erik Tomáš. 

Viac o téme: OdchodMarek MaďaričSmeru-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu