Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ministerstvo kultúry vyčlenilo peniaze pre SND: Riešila sa aj nová podoba tlačového zákona

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ministerstvo kultúry (MK) SR vyčleňuje peniaze na zvýšenie platov technických zamestnancov a na odmeny pre umelecké zložky. Ako informovalo v utorok 4. decembra večer MK SR v tlačovej správe, prispieva tým k „odstraňovaniu deformácií v odmeňovaní, ktoré zanechalo bývalé vedenie divadla na čele s Mariánom Chudovským“.

Ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD) zároveň iniciovala valorizáciu platov o 10 percent od roku 2019 aj pre zamestnancov SND, ktorí sú z plošného zvyšovania platov v štátnej a verejnej správe vyňatí. Týmito opatreniami chce ministerka zaistiť personálnu stabilizáciu našej prvej divadelnej scény. Uviedlo to MK SR v tlačovej správe, ktorú poskytol generálny riaditeľ kancelárie ministerky Peter Hajnala.

Podľa ministerstva kultúry práca expertnej rady MK SR „okrem iného odhalila závažné deformácie v odmeňovaní zamestnancov Slovenského národného divadla, ktoré boli spôsobené nezáujmom bývalého vedenia SND o platové náležitosti umeleckých a hlavne technických zamestnancov“. Potrebnú úroveň nedosahujú platy technických zamestnancov a dlhodobo neboli zvyšované. „Podobne sú na tom aj interní umeleckí pracovníci, ktorí boli zase finančne podhodnotení na úkor štedrých honorárov vyplácaných externistom,“ konštatoval ďalej rezort kultúry a dodal, že nové vedenie SND na odporúčanie expertnej rady SND urobilo opatrenia na riešenie tohto problému.

Ľubica Laššáková
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Ministerstvo kultúry ďalej informovalo, že od leta pracuje na ekonomickej a personálnej stabilizácií SND. Výsledkom tejto práce je ohlásené zvýšenie platov pre technických zamestnancov od tohto novembra, ktoré sa týka približne 450 ľudí. Okrem toho ministerstvo pripravuje plošnú valorizáciu platov zamestnancov SND od roku 2019. „S cieľom podporiť dlhodobo zanedbávané umelecké zložky SND ministerstvo kultúry vyčlenilo finančné prostriedky aj na mimoriadnu jednorazovú koncoročnú odmenu pre umeleckých zamestnancov divadla. Cieľom týchto opatrení je prispieť k personálnej stabilizácii technického a umeleckého kolektívu našej erbovej inštitúcie a zároveň pôsobiť motivačne pre príchod mladých talentov, ktoré sú na našej prvej scéne potrebné,“ dodalo MK SR.

Ministerka kultúry odvolala generálneho riaditeľa SND Mariána Chudovského 1. augusta a nahradila ho dočasným šéfom Vladimírom Antalom. Rezort kultúry uviedol ako hlavné dôvody „dlhodobú a prehlbujúcu sa finančnú stratu, neefektívne nakladanie s verejnými finančnými zdrojmi a neriešenie problémov vlastných zamestnancov“. Ako konštatovala Laššáková 8. októbra po tom, ako ministerstvo kultúry navštívil premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), bol „najvyšší čas zakročiť, prikrývali sa perinou, na ktorú nemali“.

Laššáková pripomenula, že kritiku za hospodárenie na našej prvej scéne vyslovil v minulosti aj jej predchodca Marek Maďarič. Avizovala, že dočasnému generálnemu riaditeľovi Antalovi chce dať čas do konca januára, až potom, po jeho krokoch a výsledkoch sa rozhodne, či ostane alebo nie. Personálne výmeny v SND sa odvolaním Chudovského neskončili. Riaditeľ Opery SND Slavomír Jakubek odstúpil z funkcie v pondelok 24. septembra. Dôvodom boli finančné straty potvrdené ministerským auditom. Výsledky auditu „potvrdili, že práve spôsob riadenia Opery SND a jej činnosť mali vplyv na obrovské finančné straty a problémy celého Slovenského národného divadla,“ informovalo SND. Vladimír Antala po konzultácii s ministerkou kultúry 25. septembra vymenoval a uviedol do funkcie nového riaditeľa Opery SND Rastislava Štúra, ktorý predtým pôsobil na pozícii šéfdirigenta Opery SND.

Nová podoba tlačového zákona

lenovia dočasnej pracovnej skupiny pre právnu ochranu novinárov v utorok rokovali o novej podobe tlačového zákona. Ako informoval rezort kultúry, novela by mala definovať osobitné postavenie novinára z pohľadu ochrany zdroja, ale aj vymedziť postavenie online média, ktorý súčasná legislatíva nepozná. Debata o pripravovanej novele tlačového zákona, ktorá má zohľadniť súčasné mediálne prostredie v Slovenskej republiky, zaznamenala posun.

Členovia sa zaoberali definíciou termínu digitálne periodikum s cieľom, aby si novinár z online médiá mohol uplatniť právo na ochranu zdroja alebo právo na informácie, čo mu aktuálne znenie tlačového zákona neumožňuje. "Očakávanou zmenou je najmä vymedzenie pojmu novinár a všeobecne väčšia ochrana novinárov, napríklad pred nedôvodným trestným stíhaním za ohováranie alebo civilnými žalobami v súvislosti s výkonom jeho práce," vysvetľuje tlačová správa. Druhé zasadnutie dočasnej pracovnej skupiny pre právnu ochranu novinárov pod Radou vlády SR pre kultúru sa konalo na pôde ministerstva kultúry.

Ako ďalej informuje rezort kultúry, v nasledujúcich mesiacoch budú môcť členovia pracovnej skupiny pripomienkovať paragrafové znenie pracovného materiálu. V roku 2019 by sa novela tlačového zákona mala dostať do legislatívneho procesu.

Pracovná skupina vznikla v lete na podnet ministerky kultúry Ľubice Laššákovej. Vecným garantom skupiny je Výbor pre médiá Rady vlády SR pre kultúru. Členmi sú zástupcovia rezortov kultúry, spravodlivosti, vnútra, zahraničných vecí a európskych záležitostí, Generálnej prokuratúry SR, Asociácie nezávislých rozhlasových a televíznych staníc Slovenska, Rady pre vysielanie a retransmisiu, Asociácie vydavateľov tlače, Slovenskej asociácie novinárov, Slovenského syndikátu novinárov, Asociácie na ochranu novinárskej etiky v SR a Združenia pre internetovú reklamu IAB Slovakia.

Viac o téme: Tlačový zákonMinisterstvo kultúrySlovenské národné divadlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu