Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poslanci diskutovali o odkaze novembra 1989: Je ním sloboda a zodpovednosť

Ján Budaj
Ján Budaj (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Odkazom novembra 1989 je sloboda a zodpovednosť. Slobodu sme dostali veľmi lacno, bez boja, ale zodpovednosť sa podarilo ešte nie celkom nadobudnúť. Vyplýva to zo slov poslanca NR SR Petra Osuského (SaS) v dnešnej relácii RTVS O 5 minút 12. Tribún novembra Ján Budaj (klub OĽaNO-NOVA) povedal, že demokraciu síce máme, ale otázna je vymožiteľnosť práva. To je podľa neho aj dôvod dnešných demonštrácií, ktoré organizujú mladí ľudia.

Budaj pripustil, že dnes je stále časť ľudí nespokojná s tým, čo sa po novembri '89 stalo. Na druhej strane je to ale podľa neho prirodzené. Ako dodal, aj veľká časť Nemcov po vojne bola presvedčená, že v 30. rokoch bolo lepšie. Na Slovensku je podľa neho problémom to, že nožnice medzi bohatými a chudobnými sa stále viac roztvárajú a nebohatnú tí, ktorí si to zaslúžia. Chybou bolo, že po revolúcii sa neurobili systémové zmeny.

„Neodpolitizovala sa verejná správa, všade sú straníci. Neodpolitizovala sa polícia a prokuratúra, veď máme sovietsky model prokuratúry. Kľúčom je vzdelanie, a ak sa nedá do vzdelania, nedostaneme sa nikam...Toto dohromady vytvára esenciu, prečo je korupcia, prečo v štátnej správe neplatia normálne pravidlá a prečo nad slušnými podnikateľmi majú prevahu tí, ktorí majú politické konexie,“ povedal Budaj.

To, čo si volíme je naším obrazom, vyhlásil Osuský

Podľa Osuského stále zabúdame na to, že my sme zodpovední za „tých hore“ tým, že ich volíme. „To, čo si zvolíme je naším obrazom a za to nesieme zodpovednosť,“ povedal poslanec. Pokiaľ ide o komunizmus, striktne odmietol, že je viacero právd. „Komunistický režim bol zločinný režim. Jeho nositelia boli nositeľmi zločinného režimu, štátna bezpečnosť a represívne zložky boli prisluhovačmi zločineckého systému,“ povedal Osuský. Nemyslí si, že tesne po revolúcii mali ísť „komunisti na kandelábre, pretože nie sme ako oni,“ ale mali sa pri nich využiť iné inštitúty. Na druhej strane sa nemalo stať, že prvým premiérom bol Milan Čič, ktorý bol ministrom spravodlivosti v čase, keď boli členovia tzv. Bratislavskej päťky (Ján Čarnogurský, Miroslav Kusý, Hana Šolcová – Ponická, Anton Selecký a Vladimír Maňák, pozn. SITA) vo väzení.

Pokiaľ ide o ponovembrový vývoj, je presvedčený, že väčšina ľudí by rada žila v krajine, kde sa slušnosť a poctivosť vypláca. Osuský takisto spomenul heslo československého prezidenta Tomáša Garrigue Masaryka „nebát se a nekrást“. Myslí si, že Slovenská národná strana, ktorú v diskusii zastupoval jej podpredseda Anton Hrnko, „nie nadarmo dostala prezývku 'národná straka'.“ Nemyslí si však, že Hrnko kradne.

Podľa ďalšieho poslanca Miroslava Číža (Smer-SD), ktorý bol členom KSS, sú sloboda a demokracia základné hodnoty, ktoré má veľký význam si pripomínať. „Dôležité je to, že demokracia znamená, že každý občan má rovnaké práva,“ povedal. Od novembra sa zmenilo veľa u nás, ale aj vo svete. Na druhej strane si podľa neho spoločnosť uvedomuje, že aj nový typ sociálno-ekonomického zriadenia generuje nové problémy. Podľa neho dnes spoločnosť potrebuje korektný verejný priestor, v ktorom médiá sprostredkujú hlasy, ktoré sú tu. Na otázku, či sa darí slušným, čestným poctivým ľuďom, Číž povedal, že to je sugestívna otázka.

V novembri 1989 to bola radikálna zmena, pripomenul Hrnko

Poslanec a podpredseda SNS Anton Hrnko pripomenul, že v novembri 1989 to bola radikálna zmena, ktorá sa týkala politických, sociálno-ekonomických i vzťahových otázok. Žiadna revolúcia sa ale podľa neho neskončila tak, že na konci bola sloboda – rovnosť – bratstvo. „Ľudia idú do každej revolúcie s predstavami, ale tie realizujú ľudia, ktorí majú svoje vlastné záujmy,“ tvrdí Hrnko. Pokiaľ ide o komunizmus, poslanec za SNS vyhlásil, že „keby tí komunisti boli takí, ako ich chce vykresľovať Budaj, tak by žiadna revolúcia nebola“.

Revolúcia bola podľa neho úspechom pre tých najdravších, niektorí ľudia zrazu ostali na okraji spoločnosti. Za to podľa neho môžu „pomery“ a dodal, že ešte nebola taká spoločnosť, kde by boli všetci spokojní. Na otázku, či na Slovensku rozhodujú známosti alebo dobré vzdelanie a vlastná snaha, odpovedal Hrnko, že „je to síce legitímna otázka, ale ľudí je veľa, príležitostí málo".

Viac o téme: Nežná revolúcia1989DemokraciaJán BudajPeter OsuskýAnton Hrnko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu