Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pätnásť rokov od začiatku vlády plnej kompromisov: Takto panovala Dzurindova štvorkoalícia

Mikuláš Dzurinda Zobraziť galériu (3)
Mikuláš Dzurinda (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kauza skupinka či kauza zmenky, ale aj privatizácie štátnych podnikov a nové investície. Presne pred pätnástimi rokmi sa uskutočnili parlamentné voľby, ktoré opäť nepotešili Vladimíra Mečiara a priniesli štyri roky vlády Mikuláša Dzurindu.

Voľby, ktoré sa konali 20. a 21. septembra 2002, síce opäť vyhral Mečiar so svojim vtedy ešte stále populárnym Hnutím za demokratické Slovensko, znovu ale zaznamenal prepad, tentoraz o osem percent. Ako v roku 1998, ani tentoraz nedokázal vytvoriť koalíciu, a tak vznikla vláda, na ktorej čelo sa postavila SDKÚ a Dzurinda. 

Do parlamentu sa okrem iného dostal aj Smer, SMK, KDH, ANO a komunisti. Koalíciu sformovala SDKÚ spoločne s ďalšími tromi stranami - SMK a Béla Bugárom, ANO a Pavlom Ruskom, a KDH a Pavlom Hrušovským. Novú vládu vymenoval 16. októbra 2002 prezident Rudolf Schuster. 

Voľby v roku 2002
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

Investície a reformy

Počas Dzurindovej vlády došlo k privatizácii viacerých štátnych podnikov. Majiteľa menili napríklad Slovenské elektrárne či Slovenské aerolínie. Privatizovať sa ale nepodarilo Železničnú spoločnosť Cargo či bratislavské letisko. Na Slovensko v tomto období dorazili investície v podobe automobiliek KIA či Peugeot.

Slovensko sa počas vlády tejto štvorkoalície priblížilo vstupu do EÚ a NATO a získalo miesto nestáleho člena v Bezpečnostnej rade OSN. Uskutočnil sa aj summit amerického prezidenta Georga Busha mladšieho a jeho ruského náprotivka Vladimira Putina. V máji 2005 bola navyše aj napriek odporu KDH ratifikovaná euroústava. 

Kauza skupinka či zmenky

Kontroverzné bolo naopak vedenie zdravotníctva. Terčom kritiky bol najmä šéf rezortu Rudolf Zajac (ANO), napríklad aj kvôli 20-korunovým poplatkom u lekára. Neskôr musel čeliť odvolávaniu, udržal sa však.

Vládu celkovo postihla vysoká fluktuácia ministrov. Na poste šéfa hospodárstva ich bolo päť, obranu viedli štyria, kultúru zas traja. Koalícia čelila aj niekoľkým kauzám - či už to bolo odpočúvanie mobilu Pavla Ruska, obvinenie z kupovania hlasov poslancov, ale aj kauza skupinka, ktorá zapríčinila odchod ministra obrany Ivana Šimka. Ten spoločne so Zuzanou Martinákovou založili Slobodné Fórum a z väčšinovej vlády sa stala menšinová.

Koalícia sa navyše rozdelila na dve skupinky - SDKÚ a ANO proti SMK a KDH. Konár si pod sebou podpílila aj strana ANO. Vyvrcholením bola kauza zmenky, ktorá v auguste 2005 viedla k odvolaniu Pavla Ruska z pozície ministra hospodárstva. Vo februári 2006 sa navyše z koalície porúčalo aj KDH, čo v konečnom dôsledku znamenalo predčasné volby, ktoré sa konali 17. júna 2006.

Viac o téme: Mikuláš DzurindaSDKÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu