Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kollárov poslanec šokuje, demokracia je úpadok, chcem ju povaliť: Krajniak je horší ako Kotleba!

Milan Krajniak Zobraziť galériu (6)
Milan Krajniak (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Liberálnu demokraciu treba povaliť. Ničí naše kresťanské hodnoty, rodinu a národ. Toto sú drsné slová konzervatívneho poslanca parlamentu Milana Krajniaka. Člen hnutia Sme rodina si nedával servítku pred ústa a skritizoval dnešnú podobu politického systému. Kontroverzné vyhlásenia nezostali bez odozvy - okamžite na neho reagovali ďalší politici. Čo je však ešte zarážajúcejšie, kritici Krajniaka označujú za druhého Kotlebu.

"Liberálna demokracia, tak ako si ju slovenskí liberáli vysnívali, sa skôr alebo neskôr skončí. Ide o to, kto ju nahradí," kontroverzne vyhlasuje poslanec parlamentu za Sme rodina Milan Krajniak. Bývalý Lipšicov blízky poradca a tajomník ministerstva vnútra tvrdí, že chce povaliť súčasné štátne zriadenie v ktorom žijeme, liberálnu demokraciu. Reagoval tak na blog publicistu Martina Šimečku, ktorý napísal, že liberálna demokracia je v ohrození.

Liberálna demokracia je pokrytectvo a morálny úpadok

"Má pravdu, sám som jedným z nich. Liberálnu demokraciu považujem za pokrytecký systém, ktorý spôsobuje čoraz väčší politický, ekonomický aj morálny úpadok Západu," napísal Krajniak na blogu Denníka N. Politikovi vadí, že v mene pokroku a ľudských práv sa ničí kresťanské dedičstvo. "Osvietenstvo, Francúzska revolúcia a liberálna demokracia sú popretím identity západnej civilizácie, ktorá je založená na kresťanstve," domnieva sa.

Krajniak (vpravo) sa dal do partie s Kollárom a v marcových parlamentných voľbách sa dostali do parlamentu
Zobraziť galériu (6)
Krajniak (vpravo) sa dal do partie s Kollárom a v marcových parlamentných voľbách sa dostali do parlamentu  (Zdroj: SITA)

"Francúzski jakobíni, ruskí komunisti, nemeckí nacisti aj súčasní liberálni neomarxisti majú spoločnú jednu zásadnú vec: rozbíjajú a potláčajú našu kresťanskú civilizačnú identitu. Dnes to robia v mene liberálnej demokracie," necháva sa počuť Kollárov poslanec, ktorý si hovorí posledný križiak a na rovnomennej stránke aj bloguje.

Druhý Kotleba?

Milan Krajniak je "známa firma". Svojimi názormi na poslednom blogu nepobúril prvý raz. Podľa informácií Topiek sa nielen koaliční poslanci poslanci neraz pozastavili nad názormi Krajniaka. Z kuloárov parlamentu sa ozývajú hlasy, ktoré Krajniaka prirovnávajú k prezlečenému Kotlebovi. Sám sa pasuje za posledného križiaka, ktorý bojuje za kresťanskú Európu. Krajniak je aj členom parlamentnej komisie v boji proti fašizmu, ktorá sa zriadila iba nedávno. Podľa našich zdrojov na prvej schôdzi výboru proti fašismu svojim vystupovaním a názormi pobúril prítomných hostí. Dokonca padli aj argumenty, že je horší ako vodca ĽS-NS.

Útok neomarxistov

Podľa Krajniaka súčasní neomarxisti oberajú ľudí o to najcennejšie - rodinu, národ a slobodu. V texte sa bráni, že nie je nijaký autoritár a že nechce nijakú diktatúru pre Slovensko. Nechce sa však klaňať "fetišu liberálnej demokracie". Tá podľa neho nemá nijaké "nemateriálne jadro". Humanizmus a osvietenstvo považuje za prázdne pojmy, ktoré nemajú za sebou žiadne posvätno, za ktoré by sa ľuďom oplatilo bojovať.

Kollárov poslanec šokuje, demokracia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Predpoveď konca

Následne predpovedá neblahý koniec demokracie. "Systém liberálnej demokracie v Európe sa končí, pretože je založený iba na konzume," píše odvážne Krajniak. Hodnoty liberálnej demokracie oslovujú podľa neho iba úzku skupinu ľudí, drvivú väčšinu si kúpila iba konzumom. Zároveň sa nechce inšpirovať ani Ruskom ani Čínou, ktoré sú oveľa autoritatívnejšie režimy ako máme dnes my. Slovensko chce vidieť ako národný demokratický štát založený na kresťanskej civilizačnej jednote.

Krajniak je nebezpečný

Krajniak nenechal chladných slovenských politikov. Predseda KDH Alojz Hlina v reakcii na Krajniakove myšlienky napísal, že je nebezpečný. "Z tohto textu ide hrôza," reaguje Hlina na blogu. "M. Krajniak priznáva, že je konvertita. M. Kotleba je pravdepodobne tiež konvertita, keďže nemôže prijímať sväté prijímanie. Obaja potrebujú náboženstva tohto geografického pásma. Nik sa neoháňa „Bohom“ viac ako títo dvaja spasitelia. Ide z toho hrôza. Ten môj známy mal pravdu. Niektorí konvertiti môžu byť nebezpeční. Veľmi nebezpeční," napísal Hlina.

Alojz Hlina
Zobraziť galériu (6)
Alojz Hlina  (Zdroj: SITA)

Pozdáva sa mu križiacka nostalgia

Krajniakov text sa nepáčil ani liberálnemu poslancovi SaS Martinovi Poliačikovi. "Identita západnej civilizácie" zďaleka nie je založená na kresťanstve, čo možno dokázať napr. náboženským sekularizmom. Historicky z neho síce vychádza, a vhodne sa s ním i dopĺňa, ale západná civilizácia je predovšetkým hlavne o tom osvietenstve a humanizme, ktoré Krajniak tak opľúva," reagoval na blogu Denníka N Poliačik.

Martin Poliačik
Zobraziť galériu (6)
Martin Poliačik  (Zdroj: SITA)

Ďalej ho obvinil z nostalgie starých časov, ktoré už nie je možné vrátiť. "Faktom je, že všetko odkláňajúce sa od liberálnej demokracie smrdí, a nevyhnutne speje, k totalite. Milan Krajniak sa možno proti tomu ohrádza, ale jeho vysnívaný svet je návratom do minulosti, spiatočníckym sentimentom podobným bojom za nechcené a nevynútené duchovné obrody na štýl križiackych výprav - jeho prezývka zrejme nie je len náhodná, jemu sa tá “nostalgia” naozaj pozdáva."

Slovensko potrebuje exotov

Podľa politológa aj Slovensko potrebuje svojich exotov. "Vyzerá to tak, že Slovensko potrebuje svojich exotov. Nenecháme sa predsa zahanbiť, a to najmä v situácii, že svojich vlastných exotov majú už aj USA i Rusko. A zdá sa, že čím väčší exot, tým je väčší záujem o neho zo strany verejnosti," povedal pre Topky Radoslav Štefančík. Podľa neho niekedy exoti ako Jozef Golonka či Braňo Mojsej nemali v politike šancu, no po 10 rokoch vlády Smeru sa časy menia.

Ľudia strácajú vieru v demokraciu

Najhoršie však je, že dnes už šancu majú. "Po takmer 10 rokoch vlády Smeru a jeho koaličných partnerov sa tu vynárajú jednotlivci typu Milana Krajniaka, Borisa Kollára, Igora Matoviča, Martina Jakubca, ktorí majú potenciál oslovovať časť verejnosti. Je teda evidentné, že ľudia strácajú vieru v liberálnu demokraciu. Vieru práve v ten systém, ktorý priniesol svetu deľbu štátnej moci, ohraničenie práv autoritárskych panovníkov, ochranu ľudských práv, vieru v zdravý rozum i sociálnu spravodlivosť. Dnes sa tejto vymoženosti, na ktorú sme si zrejme po tých viac ako 27 rokoch od Novembra zvykli aj my, akosi sami zbavujeme. Ako by sme sa, uvažujúc v dimenziách Posledného križiaka, túžili úplne dobrovoľne vrátiť do obdobia temna, tmárstva, upaľovania bosoriek i jedinej a nespochybniteľnej pravdy," myslí si politológ.

Krajniakove myšlienky však liberálna demokracia toleruje aj keď sú pre ňu samotnú nebezpečné. "Je jeho nespochybniteľným právom hlásať tmárstva a dokonca aj klamať o liberálnej demokracii. Lenže, ak by zvíťazil jeho pohľad na svet, my ostatní by sme zrejme právo na svoj vlastný názor, nemohli viac uplatniť," zakončil Štefančík.

Na záver odborník dodal, že opozícia by mala pracovať na prospešnejších veciach ako na upaľovaní bosoriek.

Kto je Milan Krajniak

Krajniak bol členom KDH a bol blízky spolupracovník Daniela Lipšica. Spolu zakladali aj stranu NOVA (Nová väčšina), no do parlamentu sa ako samostatná strana nedostali. Lipšic sa neskôr spojil s Igorom Matovičom. Krajniak sa zase spojil s kontroverzným podnikateľom Borisom Kollárom. V marcových voľbách sa ich hnutie Sme rodina podarilo dostať do parlamentu, keď získali 6,6 percenta.

Viac o téme: Boris KollárMilan KrajniakSme rodinaLiberálna demokracia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu