Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kiska vyhlásil referendum o ochrane rodiny: Vieme, kedy sa uskutoční

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Občania SR sa budú vyjadrovať k tomu, čo si myslia o ochrane rodiny. Prezident Andrej Kiska sa rozhodol vyhlásiť referendum po tom, ako si preštudoval nález Ústavného súdu (ÚS) SR k danej veci. Oznámil to dnes v Prezidentskom paláci. Hlasovanie sa uskutoční v sobotu 7. februára budúceho roka.

Pozostávať bude z troch otázok - či ľudia súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy; či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie alebo eutanázia.

Petíciu za vypísanie referenda pôvodne so štyrmi otázkami iniciovala Aliancia za rodinu (AZR). Vyše 400.000 podpisov doručila Kiskovi 27. augusta. Ten sa rozhodol, že dá súlad predmetu referenda s ústavou SR preskúmať ÚS. Ústavný súd prišiel 28. októbra k záveru, že jedna zo štyroch otázok nie je v súlade s ústavou. 

Ako dnes priblížil Kiska, po doručení petície AZR nadobudol pochybnosti, či ako prezident smie vyhlásiť takéto referendum, či sa otázky netýkajú základných práv a slobôd, o ktorých ústava zakazuje konať hlasovanie.

"Po preštudovaní odôvodnenia Ústavného súdu konštatujem, že moje osobné pochybnosti zostali aj v prípade ďalších otázok. K rozhodnutiu a odôvodneniu Ústavného súdu boli pripojené alternatívne stanoviská ústavných sudcov. Ako prezident ale musím rozhodnutie Ústavného súdu rešpektovať," zdôraznil Kiska.

Sobota 7. februára sa podľa neho ukázala byť jediným možným termínom, kedy rodiny s deťmi ešte necestujú na jarné prázdniny, alebo sa z nich nevracajú. Dátum konzultoval aj s ministrom vnútra. Dostal ubezpečenie, že štátne orgány sú pripravené zabezpečiť konanie hlasovania.

Zároveň vyzval na tolerantnú a slušnú diskusiu z každej strany. Ide v poradí o ôsme všeľudové hlasovanie v ére samostatného Slovenska. Z doterajších siedmich bolo platné iba jediné, a to v roku 2003, keď sa občania vyjadrovali k vstupu SR do Európskej únie.

Katolícka cirkev bude podľa hovorcu Konferencie biskupov Slovenska Jozefa Kováčika vyzývať ľudí, aby sa na referende zúčastnili. Ako povedal Kováčik, témy, ktoré sú predmetom referenda, sú témami, ktorým sa cirkev kontinuálne venuje. Ako príklad uviedol spoločné vyhlásenie viacerých cirkví k rodine a demografii na Slovensku.

Most nebude odporúčať voličom, ako hlasovať v referende o rodine

Strana Most-Híd nebude odporúčať svojim voličom, ako hlasovať v referende o ochrane rodiny, ktoré prezident Andrej Kiska vyhlásil na 7. februára 2015.

"Témy referenda polarizujú spoločnosť. Sme občianska strana, ktorá rešpektuje rozmanitosť v hodnotovo-etických otázkach. Účasť na referende je občianskym postojom a nemyslíme si, že máme právo radiť ľuďom, ako hlasovať," uvádza sa v stanovisku strany. Väčšina poslancov Národnej rady SR za Most-Híd sa na všeľudovom hlasovaní zúčastní.

V prípade neúspechu sú pripravení urobiť ďalšie

V prípade neúspechu referenda o ochrane rodiny, ktoré dnes na 7. februára vyhlásil prezident Andrej Kiska, je Aliancia za rodinu pripravená zorganizovať petíciu za ďalší plebiscit. "Samozrejme, je tu čas, priestor o tri roky usporiadať referendum znova. Myslíme, že táto téma bude aj o tri roky rovnako aktuálna ako pred sto či tisíc rokmi," vyhlásil dnes hovorca Aliancie za rodinu Anton Chromík. Dúfajú však, že to nebude potrebné.

Výsledky referenda sú podľa ústavy platné, ak sa na ňom zúčastní nadpolovičná väčšina oprávnených voličov a ak bolo rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda. Aliancia za rodinu očakáva, že téma referenda spôsobí v spoločnosti diskusiu a osloví veľa ľudí, ktorí začnú o rodine premýšľať. "Úspechom je už to, že sa hovorí o rodine," vyhol sa Chromík priamej odpovedi na otázku, či očakávajú vysokú účasť. Termín plebiscitu však Aliancii za rodinu vyhovuje a dúfajú, že umožní čo najväčšiemu počtu ľudí zúčastniť sa na ňom. 

Aliancia spustí pred referendom kampaň. Koľko bude stáť, ešte Chromík nevedel povedať. "Keďže nie sme podporovaní žiadnymi vládami, bude stáť toľko, koľko peňazí nám ľudia podarujú a bude stáť veľa hodín dobrovoľníckej práce," konštatoval. Náklady kampane zverejnia až po referende. 

Prezidentove pochybnosti o referendových otázkach považuje Chromík za jeho osobný názor. "Aj my si ponechávame svoj názor, že referendum nepatrí na ústavný súd, toto rozhodovanie patrí do rúk ľuďom". Ústavný súd podľa neho potvrdil, že otázky nikoho nediskriminujú. "Tieto otázky neberú nikomu žiadne práva, ale hovoria o výnimočnosti rodiny a deťoch," ukončil hovorca aliancie. 

Konanie referenda je podľa Schlesinger nebezpečný precedens

Konanie referenda o ochrane rodiny z dielne Aliancie za rodinu považuje Romana Schlesinger z občianskeho združenia Queer Leaders Forum za nebezpečný precedens. Ako ďalej uviedla pre agentúru SITA, to, že bude väčšina rozhodovať o menšine, otvára Pandorinu skrinku. "To, že sa otázky týkajú ľudských práv, ako je právo na rodinu, už iba dokresľuje absurdnosť situácie," poznamenala.

"Jednoznačne budeme apelovať na ľudí, aby sa na referende nezúčastnili. A to najmä z principiálneho dôvodu, pretože o ľudských právach sa nehlasuje," doplnila. Združenie dúfa, že ľudia otvoria svoje srdcia a 7. februára budúceho roku venujú svoj čas radšej rodine, ako hlasovaniu proti LGBTI menšine.

Iniciatíva Inakosť spolu s inými ľudskoprávnymi organizáciami bude slovenskej verejnosti pred referendom vysvetľovať, že reálne sociálne, ekonomické a demografické problémy slovenských rodín sa nijakým spôsobom nevyriešia, keď sa párom rovnakého pohlavia zakáže brať sa alebo adoptovať si deti. V stanovisku to uviedol výkonný riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko. Podľa jeho názoru sú všetky otázky referenda protiústavné. "Rozhodnutie súdu a prezidenta každopádne plne rešpektujem, ale z tohto dôvodu sa ja osobne na referende nezúčastním," dodal. 

Vyhlásenie referenda je podľa Amnesty International Slovensko krokom popretia občianskeho uznania vzťahov ľudí rovnakého pohlavia a jeho dôsledkom môže byť inštitucionalizovaná diskriminácia a porušovanie práv na základe sexuálnej orientácie a rodovej identity. "Amnesty International podporuje právo na vyjadrenie slobodnej vôle občianok a občanov, faktom však ostáva, že prípadné áno na otázky referenda bude mať negatívny dôsledok práve na život skupiny ľudí, ktorú sa pred diskrimináciou inak snaží chrániť," povedala riaditeľka Amnesty International Slovensko Jana Malovičová. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu